Dvě třetiny návštěvníků klubů někdy vyzkoušeli extázi

Dvě třetiny návštěvníků klubů někdy vyzkoušeli extázi

04. 07. 2006  |  Autor: erow  |  Komentáře (0)
Pravidelněji extázi užívá třetina z nich. Dalších deset procent uvedlo, že by ji rádo vyzkoušelo. Téměř třetina účastníků zábav by chtěla okusit kokain. Vyplývá to ze studie Tanec a drogy, kterou vydá Rada pro koordinaci protidrogové politiky.
Data vycházejí z výzkumu provedeného v roce 2003, v souhrnné podobě budou ale poprvé publikována až letos. Čerstvější údaje zaměřené na účastníky tanečních akcí nejsou k dispozici. Podle autora studie Pavla Kubů se popularita extáze od té doby zřejmě ještě zvětšila. Tato látka byla patentována v roce 1912 jako lék na hubnutí, od osmdesátých let pronikala do světa tanečních klubů. Řadí se mezi povzbuzující drogy. Při jejím užívání na celonočních zábavách hrozí nebezpečné přehřátí organismu.

Podle loňské zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti se mladí Češi drží v konzumaci této drogy na jednom z předních míst v Evropě. Tuto taneční drogu minulý rok zkusilo téměř šest procent všech Čechů ve věku od 15 do 34 let.

Po alkoholu, tabáku, konopí a kávě je extáze pátou nejčastější látkou, o které se zmiňují respondenti výzkumu. Mezi jejími uživateli spíše převládají lidé s ukončeným středoškolským či vysokoškolským vzděláním. Návštěvníci tanečních klubů jsou také k této droze poměrně tolerantní, nevzalo by si ji jen deset procent z nich. Výzkumníci se také ptali na to, jakou drogu by chtěli nejraději zkusit. Pro extázi se vyslovilo deset procent mladých tanečníků, téměř 17 procent zvolilo LSD.

Zhruba čtvrtina z nich ale preferovala kokain. Evropské monitorovací centrum loni varovalo před rostoucí popularitu kokainu. Podle jeho odhadů má zkušenost s touto drogou devět milionů Evropanů. V České republice se ale dosud vyskytuje jen málo, uvádějí odborníci. Pro české uživatele je údajně příliš drahý. Gram kokainu vyjde na více než 1500 korun, cena jedné dávky extáze se pohybuje ve stokorunách.

Na rozdíl od ostatních drog přijatelnost kokainu roste s věkem a vzděláním. "Kokain bývá spojován s životem celebrit a vyšší společnosti," vysvětlil Kubů. Obraz uživatele kokainu je podle něj pro mladé lidi přitažlivější než například závislého na pervitinu.

Výzkumu se účastnilo 1652 respondentů ve věku od 13 do 40 let. Dotazníky vyplňovali na internetu a na velkých tanečních festivalech.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika