MFFKV- Světové premiéry mají ve Varech úspěch

MFFKV- Světové premiéry mají ve Varech úspěch

05. 07. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
41. ročník Mezinárodního filmového festivalu se doslova hemží světovými premiérami a těm se daří.
Filmový festival v Karlových Varech je v plné proudu. A panuje zde nepopsatelná atmosféra.
Festival je naplněn světovými premiérami a ty slaví velké úspěchy jen namátkou zahajovací film korejského režiséra Kim-Ki Duka „Čas“, který není v soutěži o křišťálový globus. Proč film v soutěži není, odpověděl Kim-Ki Duk, že už za své filmy získal mnoho cen a z podobného uvedení má radost a také podotkl, že je pro něj čest uvedení jeho snímku na MFFKV ke kterému vyjádřil citové pouto. Také díky festivalu se dostali režisérovi filmy do Evropy.

Čas


Další úspěšnou premiérou je české dílo Jana Hřebejka „Kráska v nesnázích“, který už se uchází o hlavní cenu. V hlavní roli Aňa Geislerová (Marcela) hraje mladou matku dvou dětí, její manžel se živý úpravami kradených aut, a která má konfliktní vztahy se svými příbuznými. V jejím životě se objeví „zachránce“ postarší, kultivovaný, zajištěný muž. Rozvine se mezi nimi pygmalionovský vztah, ale idylka netrvá dlouho. Ale Marcela se dále rozhoduje mezi ním a svým mužem, který mezitím skončil ve vězení.

Kráska v nesnázích


Třetí obrovský úspěch sklidil norský režisér Joachim Trier. Plný velký sál v Thermalu uvítal režiséra velkým potleskem. Po shlídnutí filmu sklidil režisérův celovečerní debut „Repríza“ ještě větší potlesk. Dojatý Joachim má velkou šanci na cenu za nejlepší réžii, ale i na cenu hlavní. Do Varů přijel s osmičlennou delegací kde nechyběli hlavní postavy filmu: Espen Klouman Hoiner, Anders Danielson Lie a Victoria Winge. Hlavní dvě postavy filmu jsou Erik a Phillip, kteří se snaží prosadit jako spisovatelé. Erik je nakladateli odmítnut jako netalentovaný zato Phillippův rukopis je přijat a mladík se stává jedním z představitelů norské kulturní scény. O šest měsíců později přijíždí Erik s kamarády za Phillipem do psychiatrického ústavu, aby ho odtamtud odvezli po dlouhodobém léčení. Na další psaní nemá Erik ani pomyšlení, zato Erik se ve svých literárních pokusech pokračuje a snaží se přesvědčit Erika, aby se k psaní vrátil. Tento film lze chápat jako subtilné pojednanou úvahu o mládí jakožto čase plném příslibů, plánů a nadějí., které se postupně smutně rozplývají pod náporem životních zkoušek. Jestliže styl vyprávění připomene poetická díla francouzské nové vlny, není to náhodou, sám režisér se hlásí k vlivu F. Truffauta, jmenovitě jeho filmu Jules a jim, v němž se s okouzlující lehkostí promlouvá o vážných tématech.

Repríza



0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika