MFFKV: První udělené ceny

MFFKV: První udělené ceny

08. 07. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Ještě před slavnostním ukončením festivalu byli rozdané ceny za nejlepší nezávislý film a také i nestatutání ceny.
Česká televize udělila letos již potřetí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2006 cenu Nezávislá kamera nejlepšímu filmu v sekci Fórum nezávislých „ PLAY“ režisérky Alicie Scherson.

Porota vybrala chilský snímek zejména díky propracované vyprávěcí struktuře, vynalézavému vizuálnímu stylu, a příjemnému a neotřelému způsob, jímž autorka rozvíjí tradici a ducha skutečně nezávislého filmu.

„Cristina je mladičká ošetřovatelka z venkova, která putuje ulicemi Santiaga de Chile jako stříbrná kulička z hracího automatu. Když zrovna nepředčítá z National Geographic svému stařičkému maďarskému pacientovi Milošovi nebo neflirtuje se zahradníkem z místního parku, sleduje Tristána Greenberga, třiatřicetiletého architekta, jehož věci našla poté, co byl na ulici přepaden. Tristán nemá momentálně co na práci, protože stavební dělníci na jeho stavbě stávkují. Navíc ho opustila jeho dokonalá přítelkyně Irena. Vrátí se tedy do vily na předměstí, kde vyrůstal, aby zjistil, že jeho matka žije s podivným kouzelníkem. Životy Cristiny a Tristána se neočekávaně protnou… Originální a hravý příklad současného latinskoamerického filmu, který byl za Chile nominován na Oscara.“

Porota: Michael Málek ( dramaturg ČT), Rui Pereira /řiditel Lisabonského mezinárodního festivalu nezávislých film a David Filipi (kurátor Wexner center forthe arts USA).

Před rokem získal tuto cenu argentinský snímek „Los Mueros“ režiséra Lisandra Alfonsa za posmívavou minimalistickou vizi hluboce lidského vyprávění.

Nezávislé a nekomerční filmy jsou s Českou televizí spjaty už dlouho. Nejenže s ČT podílí na jejich výrobě v České republice, ale letos připravila pro diváky již sedmou přehlídku amerických nezávislých filmů.


Nestatutární poroty 41. MFF KV

Dnes odpoledne vyhlásily výsledky a předaly ocenění. Porotě FIPRESCI (Mezinárodní federace filmových kritiků) se nejvíc líbil finský film Mrazivé město pro „působivé zobrazení rozšířeného společenského problému, zachyceného v napjaté atmosféře a originální tempu“. Porota FICC (Mezinárodní federace filmových klubů) udělila Cenu Dona Quijota norskému snímku Repríza. „Pravděpodobně nejpůsobivější bylo zdánlivě jednoduché ztvárnění tvůrčích a osobních dilemat hrdinů, aniž by film sklouznul do laciného melodramatu, ačkoliv tato neuskutečněná možnost byla ve filmu naznačena,“ stojí mimo jiné v hodnocení, které přednesl irský porotce Joe MacMahon. Zvláštní uznání poroty FICC získal film Mrazivé město. Ekumenická porota ocenila argentinsko-španělský film Osud. „Režisérovi se povedlo přesvědčivě vyprávět příběh jako podobenství o opakující se životní volbě mezi dobrem a zlem a o konfliktu mezi pokrokem a tradicí,“ zdůvodnila porota svoje rozhodnutí. Zvláštní uznání Ekumenické poroty pak získal íránský film Sbohem, živote „za pacifistické poselství a přesvědčivý způsob, jakým je zdůrazněn duch komunity, síla sebeobětování a láska k cizímu člověku, které zůstávají nezměněny i v nejkrutějších válečných podmínkách.“
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika