Oslavte 200 let koktejlu s Havana Club Cocktail Show

Oslavte 200 let koktejlu s Havana Club Cocktail Show

09. 07. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (5)
V rámci oslav se 13. července na Václavském náměstí od 16hod. uskuteční první ročník mezinárodní soutěže Havana Club Cocktail Show. Ti nejlepší z českých barmanů se utkají se světovými barmanských špičkami o skvělou prize money 100.000,- Kč.
Ze 13. května roku 1806 pochází první písemná památka na vznik koktejlu. Definice koktejlu byla poprvé otištěna v americkém časopise THE BALANCE & COLUMBIAN REPOSITORY, charakterizuje koktejl takto: „...posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce rázné a nebojácné jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která ho spolkne skleničku, je schopna spolknout cokoli.“ Zaznělo v odpovědi na dopis čtenáře, zjevně republikána, který si postěžoval, že mu pojem cock tail není vůbec jasný. V dnešní době už každý ví, že nejlepší koktejly jsou namíchány s rumem Havana Club.

havana club

Víte o legendách, které se o koktejlech tradují už celé generace? Zajímavý je kupříkladu příběh o dceři mexického krále Axolotla VIII., který na začátku minulého století válčil s americkou armádou. Po několika bitvách se vůdci obou znepřátelených stran dohodli na příměří a americký generál se vypravil na dvůr mexického krále. Před zahájením jednání se král zeptal všech přítomných, zda nechtějí něco k pití, a když souhlasili, přinesla velice krásná dívka ve zlatých pohárech nápoj, který měl zvláštní chuť a aroma. Neznámý nápoj Američanům velice chutnal. Generál se zeptal kdo nápoj připravil a král mu představil onu krásnou dívku, která poháry donesla. Byla to jeho dcera Coctel. Američtí vojáci později její jméno změnili na Cocktail. Rozšíření v USA dosáhlo míchání koktejlů paradoxně v období prohibice, která začala po schválení tzv. osmnáctého dodatku americkým kongresem 16. ledna 1919. Ústavní dodatek zakazoval v USA s celostátní účinností výrobu, prodej i dopravu opojných nápojů. Američané zákaz nerespektovali a pili dál, černý obchod s alkoholem vzkvétal a receptury koktejlů se množily.

Za klasické bylo už v roce 1929 pokládáno přes 120 druhů míchaných nápojů, které se pijí dodnes. Jedinečnou originální chuť těch nejoblíbenějších koktejlů definuje kubánský rum Havana Club. V současném období boomu koktejlů znají všichni Mojito, Cuba Libre, Havanissimu, Daiquri nebo Piňa Coladu, tímto stručným výčtem, ale škála skvělých koktejlů z Havana Club rozhodně nekončí.

Oslavte s námi výjimečné výročí 200 let koktejlu na ojedinělé mezinárodní barmanské soutěži v rámci akce Havana Club Cocktail Show 2006

V rámci oslav se uskuteční první ročník mezinárodní soutěže Havana Club Cocktail Show! Ti nejlepší z českých barmanů se utkají se světovými barmanských špičkami o skvělou prize money 100.000,- Kč.

Své umění ve Flair Bartending předvedou špičkoví čeští a zahraniční barmani: David Neumann, Martin Scigulinsky (Slovensko), Ondřej Slapnička, Nino Drini (Rakousko), Slávek Zejdl, Aleš Prestor (Slovinsko)Lukáš Koros, Szabi Sörös (Maďarsko), Filip Mike Doetzer (Německo).

V porotě barmanské soutěže „Havana Club Cocktail Show“ usednou členové Flair Bartenders´Association (FBA), kteří rozhodují na mezinárodních Flair Bartending soutěžích. Jsou tedy zárukou vysokého kreditu Havana Club Cocktail Show 2006

Havana Club Cocktail Show 2006 je přístupná veřejnosti a konat se bude 13. července 2006 od 16:00 hodin na Václavském náměstí na Můstku. K tanci a poslechu bude hrát DJ Mucho. Tančit se bude salsa a pít se budou kokjtely z rumu Havana Club www.havanaclub.cz . Strhující bubenickou show předvede Tam Tam Batucada. Žhavé tropické rytmy obstará kubánská kapela Son Caliente. Akci moderují Lejla Abbasová a Pavel Svoboda. Vstup je zdarma. Cena všech koktejlů bude 60,- Kč.

Ptáte se, co je to Flair Bartending, ve kterém se na Havana Club Cocktail Show soutěží?
Flair je umělecká forma barmanského stylu práce. Flair barmanství je styl podávání alkoholických i nealkoholických nápojů s netradičními někdy až akrobatickými prvky a pohyby. Technicky řečeno, Flair je akt točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání láhví, nápojů a ostatních barových pomůcek během procesu výroby koktejlů.

www.havanaclub.cz

5 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
hphondra
13. 03. 2007 | 13:45:19
+0 | -0
podívej se sem..

www.4everflair.com

jsou tam všechny výsledky..a nejenom tahle soutěž!
Deny
14. 07. 2006 | 19:34:34
+0 | -0
Ahojík všichni...byl jste někdo na té akci na Václaváku 13týho?jestli jo,a byli jste tam i na vyhlášení výsledků (narozdíl ode mě:( tak mi sem PROSÍM někdo napiště jak to dopadlo.Zajímalo by mě hlavně,kolikátý skončil David Neumann a Ondřej Slapnička????Pokud to někdo víte,napište to sem,mockrát dík!!!
Deny
14. 07. 2006 | 19:32:03
+0 | -0
Ahoj všichni...byl jste někdo na té akci na Václaváku 13týho?Jestli jo a byli jste tam na vyhlášení výsledků (narozdíl ode mě) tak sem někdo PROSÍM
blééé
11. 07. 2006 | 14:09:03
+0 | -0
to zas bude v álejích nablito :-D
Adam
09. 07. 2006 | 23:47:39
+0 | -0
Za 60 kablí je to super, ale aby to nebyl masakr, jako na vystavisti s Amadorem....
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika