Czechtek On-line! (aktualizováno 30.7. ve 22 hod.)

Czechtek On-line! (aktualizováno 30.7. ve 22 hod.)

27. 07. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (5)
Hlavní část technoparty CzechTek dnes končí. Menší hudební systémy na okraji Doupovských hor sice stále hrají, většina technařů už ale místo akce do dnešního rána opustila. Zdravotníci ošetřili za celý víkend zhuba 200 lidí s lehkými zraněními.
Na hlavní část technoparty CzechTek dorazilo tento víkend do Doupovských hor až 40.000 lidí, mnozí dnes začali odjíždět. Technaři, z nichž někteří zůstávají i další dny, si pronajali padesátihektarovou louku od armády do 7. srpna. Party se nesla ve znamení vzájemného respektu mezi tanečníky, policií i místními obyvateli, žádné výtržnosti policie nezaznamenala.

czechtek

Policisté rozdali účastníkům CzechTeku na 300 detekčních trubiček. Tanečníci chtěli před odjezdem zjistit, jak jsou na tom s alkoholem. Třetina testů byla pozitivních, řekla MF DNES policejní mluvčí Jolana Číhová.

czechtek

Na CzechTek přijeli nejen čeští vyznavači taneční hudby, ale dorazilo i mnoho lidí ze zahraničí. Byli mezi nimi Slováci, Nizozemci, Němci, Rakušané, Italové či Bulhaři. Všichni se bavili i přesto, že postupem času se louka začala proměňovat ve smetiště. Mezi odpadky lidé klopýtali, všude pobíhali psi. Častý déšť vytvořil z vyprahlé půdy bahniště. Většina technařů byla v pohodě a brala rozmary počasí s nadhledem, náladu si zlepšovala pivem, tvrdým alkoholem i marihuanou.

czech

Podle informací vojenské policie už tři největší soundsystémy začaly balit. Z pronajatého prostoru vojenského újezdu Hradiště se dali hromadně do pohybu především pěší. Policie připravila koordinační plán odjezdu automobilů, kterých je přes osm tisíc.

Czechtek

Policisté jsou rozhodnuti netolerovat případné dopravní přestupky, především požití alkoholu nebo návykových látek a špatný technický stav vozidel. Právu to potvrdila mluvčí západočeské policie Jolana Číhová. Dopravní situaci odpoledne zkomplikovala nehoda dvou osobních automobilů na odjezdové cestě, která se naštěstí obešla bez zranění. Řidiči, který nehodu zavinil, naměřili policisté 1,99 promile.

Czechtek

Zdravotníci uvedli, že od pátku, kdy hlavní část CzechTeku začala, zatím ošetřili 160 lidí. Nejvíce bylo vymknutých a zlomených kotníků, jedna dívka je v nemocnici s poraněním břicha po pádu do jámy, dále deset lidí postihl epileptický záchvat, jeden člověk utrpěl četná zranění v obličeji, dále lékaři ošetřovali oděrky, tržné rány, popáleniny a vyndávali klíšťata. Jeden Angličan bude vzpomínat na party se zlomenou rukou.

Dnes by mohla areál opustit až polovina účastníků. Proto se policie připravuje na možné dopravní komplikace. Hromadný odjezd by totiž zkomplikoval dopravu nejen na silnicích v okolních obcích, ale i na hlavním tahu silnice I/6 mezi Karlovými Vary a Prahou.

Czechtek

Policie nabídla technařům-řidičům možnost dojít si před odjezdem ověřit dechovou zkouškou přítomnost alkoholu. Policisté tak chtějí ochránit všechny účastníky silničního provozu před podnapilými řidiči. Důsledná kontrola všech vozidel na výjezdu z vojenského prostoru je fakticky nemožná a policie se tak na místě zaměří na zjevné případy.

Czechtek

Čtvrtina ze zhruba 35 000 až 40 000 lidí už opustila prostory party CzechTek v Doupovských horách. Zástupce policie oznámili, že odcházejí zatím hlavně pěší, auta odjíždějí méně.

Policejní mluvčí Jolana Číhová řekla, že lidé patrně čekají, až se jim odbourá zbytkový alkohol. Mohou si nechat udělat i test.

Czechtek

Policie šetří oznámení sedmnáctileté dívky z Liberecka, která tvrdí, že ji v sobotu odpoledne během spánku na technoparty CzechTek někdo znásilnil. Řekli jí to prý okolní tanečníci. Lékaři však pohlavní styk nepotvrdili. "Případem se budeme zabývat dál, prošetřit chceme například její kamarády," řekl kriminalista Jaroslav Peleška.

Czechtek

Zdravotníci ošetřili několik vymknutých kotníků, epileptické záchvaty, pokousání psem, rozbité obličeje či pád do ohně.

Policisté museli v noci vyřešit také několik drobných dopravních nehod. Nikomu se ale nic nestalo.

Czechtek

Účastníci CzechTeku v Doupovských horách protančili celou noc a teď většinou vyspávají.

Czechtek

Policisté v noci na dnešek řešili několik drobných dopravních nehod, při kterých se nikomu nic nestalo. Odnesl to jen lak na autech. Někteří technaři byli udiveni dopravními omezeními na cestě z party do nedalekého Mašťova. Policie silnici v noci na dnešek zcela uzavřela a všichni tak museli jezdit několikakilometrovou objížďkou buď přes Radonice či po rozbité a bahnité tankové cestě. Provoz byl přitom minimální. Policisté však tvrdí, že se připravují na dnešní hromadný odjezd technařů.

Czechtek

Účastníci taneční party si můžou u pořadatelů akce či u hlídkujících policistů vyzvednout letáky s jízdními řády autobusů a vlaků. Informace dostanou také na speciální lince 474 331 116.

Czechtek

Organizátoři CzechTeku se starají o zdravotnické zajištění akce, dováží pitnou vodu a po nedělním oficiálním ukončení by měli uklidit odpadky.
Definitivně musí teknaři louku uklidit a opustit do 7. srpna.

Czechtek

Bojkot nebo ne?
Skutečnost, že o původně "ilegální" párty vědí dopředu policisté, hasiči, záchranka - a ostatně, i lidé v celé zemi - bere podle mnohých účastníků CzechTeku původní nádech adrenalinové akce.

Czechtek

Zlegalizování rozdělilo komunitu technařů na dvě části. Pořadatelé tvrdí, že letošní třináctý a první legální ročník ukáže, že příznivci tekna se nechtějí jen bouřit a dokáží se s úřady domluvit na kompromisech.

Czechtek

Ve vojenském cvičišti v Doupovských horách dnes třetím dnem pokračuje technoparty CzechTek. Očekává se, že s koncem víkendu začne větší část technařů z louky, kterou jim pronajala armáda, odjíždět. Podle informací policie dosáhl v sobotu počet účastníků akce 40.000.

Czechtek

Před začátkem letošního CzechTeku očekávali organizátoři kolem 20 tisíc účastníků. Přijelo jich ale jednou tolik. Mezi lidmi zaznívají názory, že je letošní účast rekordní.

Czechtek

V sobotu v podvečer na akci stále proudí další lidé. Policie odhaduje, že počet účastníků překročí 40 tisíc. Po odpoledním odpočinku se opět tančí.

Czechtek

Karlovarští záchranáři ošetřovali jednoho z účastníků, který zkolaboval pravděpodobně z totálního vyčerpání organismu na přístupové cestě. Radiožurnál uvedl, že policisté zachránili život 37letému tanečníkovi z Ostravy. Diabetik prý nejedl ani nepil. Hodinu po půlnoci ho našla hlídka v bezvědomí u jedné z cest a ihned povolala sanitku.
(zda se jedná o tutéž osobu, není momentálně známo).

Czechtek

Zdá se, že letošní CzechTek je ve znamení vzájemného respektu a vcelku poklidného soužití technařů, místních obyvatel i policistů. Vypovídají o tom výroky lidí, které dnes na místě oslovila ČTK, a je o tom přesvědčen i ministr vnitra František Bublan. Ten se přijel podívat do Mašťova ležícího nedaleko technoparty, jak na místě funguje policie, a setkal i s místním starostou.

Czechtek

Jindy ospalý Mašťov, kam večer trochu doléhá dunění soundsystémů, je díky technařům na nohou. Napilno má hospoda, která prodloužila otevírací dobu a tanečníkům vaří, lepší výdělky mají místní obchody s potravinami. Na náměstí, kde technaři polehávají a popíjejí, je živo.

Czechtek

"Konečně se tu něco děje. Jen škoda, že se jim začalo pršet," řekl jeden ze štamgastů hospody. "Jsme mile překvapeni, chovají se velice slušně, pozdraví a nedělají žádné problémy. Navíc si u nás nakupují spoustu jídla," uvedl Jiří Greger, který prodává v obchodě Zapomněnka. Technařů se nebojí ani důchodci a babičky s dětmi. "Dokud si děti hrají, tak nezlobí," shrnula své pocity z tanečníků hospodská Jaroslava Kenderová. Jiný názor by lidé ale měli, kdyby účastníci party začali vyvádět výtržnosti.

Czechtek

Na druhou stranu i většina technařů nemá připomínky k policii. Někteří, zřejmě z revolty ale přiznávají, že se jim zdá počet mužů zákona příliš velký. Moc to ale neřeší. "Je to v pohodě, policajti se chovají slušně," poznamenal devatenáctiletý technař Zipp z Chomutova, kteří si s dvěma kamarády přišel do obchodu koupit pití.

Czechtek

Ve vzdálenějších vesnicích někteří lidé o CzechTeku dokonce neví vůbec nic. "Co že se tam děje ? Každopádně jsem si všimla, že tu je nějak moc policistů," podotkla důchodkyně Věra Holá z Buškovic.

Czechtek

Někteří technaři vyzývali prostřednictvím e-mailu k zorganizování nelegální party na jiném místě. Bublan a policisté tuto výzvu zachytili, ovšem nic podle nich nenasvědčuje tomu, že se tak stane. To samé lze slyšet od některých účastníků technoparty. "Když je tady tolik soundsystémů, byl bych blázen, kdybych jezdil někam jinam," řekl dvacetiletý Tomáš ze Žďáru nad Sázavou, který je na CzechTeku již počtvrté a loni byl i v Mlýnci, kde utíkal před policisty.

Czechtek

Na CzechTek přijela tančit také Romana Krátká, která při loňském CzechTeku málem zemřela poté, co jí policista prorazil plíci.
Je ráda, že letos už je akce legální. "Samozřejmě, že už to není takové vzrůšo. Ale jinak se nic nezměnilo," říká Romana.

Czechtek


Odpoledne přijel do Mašťova ministr vnitra František Bublan (přímo mezi technaře ale nešel) a policejní prezident Vladislav Husák. Bublan na otázky novinářů, jestli se byl podívat na místě, odpověděl, že areál obhlédl z vrtulníku. Viděl prý, že akce probíhá v klidu a všechno funguje jak má. Pochválil si nápad nechat technaře uspořádat akci ve vojenském prostoru.

Czechtek

"Vzhledem k počtu lidí, kteří zde jsou, je vidět, že zmizel ten mýtus, že když to je takto organizované, že to není ono," řekl Bublan.

Kolem louky, kde se "technival", jak akci nazvali policisté ve své tiskové zprávě, koná, jsou zablokované příjezdové cesty. Přijíždějící a odjíždějící auta se pohybují krokem. Podle zpráv policie i reportérů je právě doprava kolem areálu zatím největším problémem.

Czechtek

Povrch louky je již značně zdupaný, všude se povalují odpadky. V okolí soundsystémů, kterých je v areálu asi stovka, se organizátoři snaží udržovat pořádek. Průběžně zde kelímky a jiné odpadky sbírají do pytlů.

Czechtek

V těchto chvílích tanečníci znavení celonočním pohybem v rytmu techna a konzumací alkoholu i četných drog spíš polehávají a odpočívají. Mnozí odjeli do okolí na oběd.

Czechtek

Krátce po druhé hodině odpolední se nad CzechTekem stáhly mračna. Silný déšť zahnal technaře pod přístřešky stánků s občerstvením a do stanů.

Czechtek

Policisté se sice snaží kontrolovat, jestli se v místě neprodávají drogy, ale jak řekla jejich mluvčí České televizi, čtyřicet tisíc lidí uhlídat nemohou. Podle reportéra je všude znatelně cítit kouř marihuany, tanečníci si hlavně přes noc dopřávali i LSD a především taneční drogy extáze. Přítomnost tvrdých drog prý nezaznamenal.

Czechtek

Z okolních obcí zatím nebyla žádná stížnost. Místní si na průběh akce ani na technaře nestěžují. Naopak se snaží přítomnost tisíců lidí využít.

Provozovatel místního koupaliště si otevřel stánek s občerstvením. Kdo si u něj koupí něco k snědku, může se zadarmo vykoupat.

Czechtek

"Bála jsem se toho, ale nakonec je všechno v pořádku. Nestíháme vařit, hospoda vaří non-stop celou noc," říká kuchařka Ema Vildová z Mašťova. Do restaurace, kde pracuje, chodí na jídlo policisté i technaři, snaží se všem vyhovět. "Kšefty jedou. Ze čtvrtka na pátek jsem vůbec nespala, jen jsem vařila."

Ojedinělý výjezd zaznamenali hasiči v pátek večer u technoparty CzechTek v Doupovských horách. Dostali zprávu o požáru u obce Brody nedaleko party. Očekávali, že přijedou k louce nebo stohu zapáleném technaři. Hasiči se obávali požárů kvůli dlouhotrvajícímu suchu v předešlých dnech.

czechtek

Na místě ale zjistili, že do z dálky viditelnou zář nezpůsoboval požár, nýbrž zapadající slunce. "Hasiči přijeli na místo, provedli průzkum a hledali plameny nebo kouř," přiblížil výjezd jejich mluvčí Zdeněk Teplý. Když nic nenašli, vrátili se podle něj zpět na základnu.

czechtek

Není úplně jasné, jestli si slunce s ohněm nespletli sami hasiči nebo jejich kolegové z policie.


Podle některých názorů je účast na letošním ročníku CzechTeku rekordní; policie však údaje z minulých let nemá.

czechtek

Vzhledem k tomu, že technaři přijížděli na CzechTek celou noc, nastaly podle Hantáka komplikace v dopravě, a policie proto nasadila další hlídky. Původní počet 150 policistů se rozrostl na více než 400. "Jedna z přístupových cest byla část noci zablokována kvůli tomu, že zapadla dodávka s technaři z ciziny," uvedl mluvčí. Nyní jsou již všechny cesty opět volné.

czechtek

Zdravotníci museli doposud ošetřit čtyři tanečníky. V jednom případě se jednalo o podezření na zlomeninu ruky, jednoho technaře píchla vosa a zbytek byly odřeniny. Podle pozorování ČTK byli v noci na sobotu někteří účastníci party viditelně opilí či pod vlivem drog.

Czechtek

Policejní mluvčí dodal, že na CzechTek si zatím nestěžovaly žádné okolní obce, i když hluk z louky byl v noci slyšet až do několik kilometrů vzdáleného Mašťova.

Do obce dnes odpoledne vrtulníkem dorazí ministr vnitra František Bublan, který se chce sám přesvědčit, jaká je situace na místě. Setká se mimo jiné s místním starostou.

Czechtek

Technaři podle policie hojně využívají informační linku ministerstva vnitra, na kterou se obrací s dotazy na cestu. Část tanečníků přijela také autobusy a vlakem a do vojenského újezdu šli pěšky. Hlavní část technoparty by měla skončit v neděli. Mezi technaři se proslýchá, že by na akci ve vojenském prostoru mohla navázat jiná party, která by byla nelegální. Organizátoři CzechTeku to ČTK nepotvrdili. "Přijeďte se podívat, všichni jsou v Doupovkách," napsal zprávu aktivista David Čermák.

czechtek

Policie: Během CzechTeku nebudeme nečinní a nebudeme tolerovat prodej alkoholu mladistvým ani distribuci drog.

Pokud budou během CzechTeku distribuovány drogy či prodáván alkohol mladistvým, policie bude tyto případy v souladu se zákonem řešit. Ani to však není důvod k masivnímu nasazení policejních sil na pronajatém pozemku.

Czechtek

Policie ČR se rozhodně nebude distancovat od svých zákonem daných povinností a nebude zavírat oči před distribucí drog či prodáváním alkoholu mladistvím. Hovoří-li se o tom, že nebudeme „cíleně hlídat“ pronajatý prostor, znamená to právě jen tolik, že nepostavíme na hranice pronajatého pozemku kordon „těžkooděnců“, nad louku „nezavěsíme“ nepřetržitě vrtulník s monitorovacím zařízením apod. Neznamená to však, že nás situace uvnitř prostoru nezajímá. Policie ČR je ze zákona povinna odhalovat a šetřit trestné činy a pokud budeme mít důvodné podezření že k páchání trestné činnosti skutečně dochází, podnikne potřebné kroky.

Na technoparty CzechTek v Doupovských horách tančí už přes 40 tisíc technařů a do večera se má jejich počet ještě zvýšit. Do areálu dál proudí auta z Česka i ciziny, armáda se proto rozhodla rozšířit padesátihektarovou louku, kterou technařům pronajala, o další prostor, aby měli účastníci party kde parkovat.

Czechtek

Pozemek pro letošní technoparty Czech TEK na okraji vojenského prostoru Hradiště je prakticky plný. Mezi největší problémy akce patřily komplikace při nočním příjezdu účastníků a vážná nehoda na silnici z Prahy do Karlových Varů. Jak uvedla mluvčí policejního prezídia Pavla Kopecká, účastníci technoparty s policisty zatím aktivně spolupracují.

Dopravní policisté neprovádějí žádné podrobnější kontroly technického stavu vozidel účastníků CzechTeku. V minulých letech právě podobné bezpečností akce komplikovaly příjezd účastníků na technoparty. Letos by se podle policejního mluvčího Pavla Hantáka nic takového nemělo stávat ani při příjezdu, ani při odjezdu účastníků CzechTeku.

Czechtek

CzechTek by neměl ohrozit ani populaci vzácného chřástala polního, který v Doupovských horách žije. V celém rozlehlém území, které je coby ptačí rezervace součástí evropské sítě chráněných oblastí, by se mělo nacházet sedmdesát až sto párů chřástala, které právě v těchto dnech mají čerstvě vylíhnutá mláďata.

Jak uvedl Martin Gutzer, který se dlouhodobě věnuje ochraně přírody Podbořanska, přímo v okolí louky, na které se koná CzechTek, byl v minulosti pozorován nejvýše jeden pár vzácného ptačího druhu.

Czechtek

Druhým dnem pokračuje technoparty CzechTek. Do vojenského prostoru v Doupovských horách už podle České televize přijelo 40 tisíc lidí. Policie má krizový štáb v nedalekém Mašťově. Podle informací policie je na místě 35 až 40 tisíc lidí a osm tisíc aut.

czechtek

Policisté zatím nezaznamenali žádné výtržnosti. Problémy však byly s dopravou. "V noci jsme měli problémy s propustností silnic, okolí bylo zablokované. Napršelo, takže cesty byly rozbahněné, jeden kamion musela vyprošťovat armáda," řekla ČT24 mluvčí severočeské policie.

Policisté také řešili nehodu dvou technařských aut, obešla se však bez zranění. Muži zákona na akci hlídkují a korigují dopravu, nad areálem kroužil vrtulník.

czechtek

Louka na kraji vojenského újezdu Hradiště, kterou si technaři pronajali od armády, se zaplnila lidmi, stany a soundsystémy, které duní do okolí. Další příznivci techna stále přijíždějí.

Z okolních obcí zatím nebyla žádná stížnost. Hlavní část party by měla skončit v neděli, někteří tanečníci chtějí vydržet i další dny.

czechtek

ČT24.cz: Akci podle policie nedoprovází žádné problémy, pouze museli policisté u obce Sedlec řešit kolizi dvou aut technařů, která se ovšem obešla bez zranění.

Czechtek

Viník nehody nadýchal 0,24 promile alkoholu. "Zřejmě zbytkový alkohol," řekla policejní mluvčí Pavla Kopecká. Podle ní byl řidič favoritu odvezen na odběr krve. Na základě incidentu policisté rozhodli, že si technaři mohou nechat zjistit dechovou zkouškou množství alkoholu nejen při odjezdu, ale i během akce.

czechtek

Zhruba 150 mužů zákona hlídkuje u vjezdu na louku i uvnitř a nad areálem krouží policejní vrtulník. Na technoparty parkuje 1800 aut a hraje šest desítek soundsystému, které jsou podle instrukcí namířeny směrem od vesnic do lesů. Policie proto zatím nemá stížnosti od starostů.

K technoparty se blíží bouřka. V parném počasí s teplotou přes 30 stupňů Celsia lidé popíjí pivo a pokuřují cigarety a marihuanu. K dispozici je také cisterna s pitnou vodou a mobilní toalety. Všude po louce pobíhají psi.

czechtek

Uprostřed padesátihektarového areálu se zabydlela skupina technařů z Nizozemska, kromě nich přijeli lidé z Francie, Německa či Rakouska. "Je to tu absolutní pohoda, jen děsný vedro," řekl ČTK Jan z Utrechtu. Jeho kamarádka s dredy na hlavě Katrin dodala, že ji udivilo, kolik policistů hlídá v okolí. Podle ní to vypadá, že je na CzechTeku zatím víc policistů než technařů. Francouzští technaři přišli v Praze o auto, která podle policie někdo ukradl.

czechtek

Příznivci techna přijeli na louku ve starých autech a dodávkách, mnozí autostopem. Technaře bylo vidět už po cestě z Prahy, řada z nich nakupovala trvanlivé potraviny v nedalekých Podbořanech. Policisté mají hlídky ve všech větších městech v okolí. Zhruba deset kilometrů před vjezdem na technoparty začínají směrovky, které k místu odklánějí dopravu přes rozbitou tankovou cestu.


Novinky.cz Během pátku do místa konání přijely další tisíce lidí, podle pátečních informací je jich již více jak 10 000. Pořadatelé předpokládají, že se konečné číslo může zastavit na čtyřiceti tisících. V samotném místě i v okolí je klid, policisté hlásili drobné problémy s noční dopravou a pár drobných incidentů přes den.

czechtek

Dopravní policisté zaznamenali v pátek odpoledne první dopravní nehodu. Při srážce osobního auta s dodávkou na jedné z příjezdových cest k vojenskému prostoru vznikla škoda 50 000 korun. Jednomu z řidičů naměřili policisté 0,24 promile alkoholu v dechu.

Policisté také vyhlásili pátrání po jednom odcizeném automobilu. Podle informací pořadatelů a armády jsou na místě tisíce automobilů a více jak 10 000 mladých lidí.

"V současné době je plocha 60 hektarů určená pro technoparty zaplněna tak z padesáti procent. Přijelo už přes 1300 vozidel," řekla Právu v pátek dopoledne mluvčí západočeské policie Jolana Číhová.

czechtek

"V noci, kdy byl příjezd technařů masivnější, vznikaly menší problémy v dopravě, ale policie situaci zvládla operativním přesunováním hlídek ze stanovišť, kterých je celkem šestnáct. Také jsme uvolňovali silnici Mašťov -Sedlec, která musí být průjezdná pro hasiče a zdravotníky. Situaci rovněž monitoruje policejní vrtulník. Vojenská policie nám hlásila, že na ploše je v těchto chvílích už několik tisíc návštěvníků technoparty," upřesnila Jolana Číhová v deset hodin dopoledne.


Novinky.cz Šok nejspíš v sobotu zažijí účastníci technoparty CzechTek na západě Čech. Do místa konání se totiž vydají ministr vnitra František Bublan, kterého doprovodí policejní prezident Vladislav Husák. Většina technařů přitom těžce nesla už to, že se letošní party koná téměř oficiálně.

bublan

"Ministr v průběhu zítřejšího odpoledne navštíví nejprve zařízení Bálková, kde jsou ubytováni policisté dohlížející na akci. Dále se bude zajímat i o zázemí přítomných hasičů. Nakonec se v obci Mašťov, která leží tři kilometry od místa konání technopárty, setká se starostou," uvedla mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.

Policisté se na letošní CzechTek pečlivě připravují. Poučili se kontroverzního zásahu loni u Mlýnce na Tachovsku. Na tehdejší kontroverzní akci ale ani ministr vnitra Bublan, ani tehdejší, byť odcházející, prezident Jiří Kolář, nepřijeli.

czechtek

Ministerstvo vnitra: Pokud budou během CzechTeku distribuovány drogy či prodáván alkohol mladistvým, policie bude tyto případy v souladu se zákonem řešit. Ani to však není důvod k masivnímu nasazení policejních sil na pronajatém pozemku.

czechtek

Policie ČR se rozhodně nebude distancovat od svých zákonem daných povinností a zavírala oči před distribucí drog či prodávání alkoholu mladistvím. Hovoří-li se o tom, že nebudeme „cíleně hlídat“ pronajatý prostor, znamená to právě jen tolik, že nepostavíme na hranice pronajatého pozemku kordon „těžkooděnců“, nad louku „nezavěsíme“ nepřetržitě vrtulník s monitorovacím zařízením apod. Neznamená to však, že nás situace uvnitř prostoru nezajímá. Policie ČR je ze zákona povinna odhalovat a šetřit trestné činy a pokud budeme mít důvodné podezření že k páchání trestné činnosti skutečně dochází, podnikne potřebné kroky.

Již jsme informovali o tom, že každá akce s takovým předpokládaným počtem návštěvníků láká i pachatele nejrůznější, především však majetkové trestné činnosti, a že jsme na toto téma jednali s organizátory. Organizátoři si jsou tohoto nebezpečí vědomi a sami technaři mezi sebou žádné „zlodějské party“ trpět nehodlají.

Drogové problematice věnuje policie mimořádnou pozornost. Hlavním cílem je především zabránit tomu, aby se větší množství omamných a psychotropních látek dostalo na místo konání akce. Celní správa společně se Službou cizinecké a pohraniční policie provádí kontroly vozidel mířících na CzechTek a o tom, že výsledky jejich práce jsou patrny, se již mohla veřejnost prostřednictvím médií přesvědčit. V případě poznatků či podezření na distribuci drog přímo v lokalitě pronajatého pozemku, bude přijímat specifické opatření Služba kriminální policie a vyšetřování. Z pochopitelných důvodů však nemůžeme žádné konkrétnější informace o způsobu a taktice provedení takového opatření zveřejňovat.

Stejně tak nebudeme odvracet tvář před prodáváním alkoholu mladistvým. Po včerejším podvečerním setkání s novináři, kde zazněly obavy z prodeje alkoholu osobám mladším osmnácti let, jsme informovali organizátory a vyzvali je, aby tuto záležitost projednali s prodejci a upozornili je na nezákonnost takového jednání. Zároveň jsme vešli v jednání se zástupci Armády ČR a v průběhu dnešního dne budeme společně hledat řešení jak výskyt těchto případů eliminovat na minimum.

V tiskové zprávě z 26. července 2006 uvádíme, že při zajištění letošní technopárty jde Policii ČR „… především o ochranu života, zdraví a majetku občanů obcí v okolí konání CzechTeku i samotných účastníků akce …“. Na tomto prohlášení trváme. Logicky z něj vyplývá, že budeme reagovat na všechny konkrétní případy, které by k ohrožení života, zdraví či majetku i technařů samých vedly. Zdůrazňujeme, že bychom však uplatnili stejně standardní postup jako na kterémkoliv jiném místě a při kterékoliv jiné kulturní či sportovní akci s větším počtem návštěvníků.

kpt. Pavel Hanták


ČTK: Louka na kraji vojenského újezdu Hradiště, kde se koná letošní Czechtek, se pomalu zaplňuje a kolem poledne zde podle policie bylo přes 3000 lidí. Další přijíždějí. Technaři nastartovali první soundsystémy, postavili stany a stánky s občerstvením. Policie řekla, že na akci se doposud nic mimořádného nestalo. Muži zákona hlídkují u vjezdu na louku i uvnitř a nad areálem krouží policejní vrtulník.

czechtek

V parném počasí s teplotou přes 30 stupňů Celsia lidé popíjí pivo a pokuřují cigarety a marihuanu. K dispozici je také cisterna s pitnou vodou a mobilní toalety. Všude po louce pobíhají psi.

Uprostřed padesátihektarového areálu se zabydlela skupina technařů z Nizozemska, kromě nich přijeli lidé z Francie, Německa či Rakouska. "Je to tu absolutní pohoda, jen děsný vedro," řekl ČTK Jan z Utrechtu. Jeho kamarádka s dredy na hlavě Katrin dodala, že ji udivilo, kolik policistů hlídá v okolí. Podle ní to vypadá, že je na CzechTeku zatím víc policistů než technařů.

Příznivci techna přijeli na louku ve starých autech a dodávkách, mnozí autostopem. Technaře bylo vidět už po cestě z Prahy, policisté mají hlídky ve všech větších městech v okolí. Zhruba deset kilometrů před vjezdem na technoparty začínají směrovky, které k místu odklánějí dopravu přes rozbitou tankovou cestu.

Technaři si louku pronajali od armády do 7. srpna. Hlavní část CzechTeku se ale očekává tento víkend. Podle některých odhadů by mohlo dorazit až několik desítek tisíc lidí z Česka i ciziny. Někteří příznivci techna naznačují, že uspořádají alternativní a předem nehlášenou party na jiném místě.


Video: Reportáž na TV Nova a Živý vstup na ČT24.cz. Obojí z 27.7.


Novinky.cz: "V současné době je plocha 60 hektarů určená pro technoparty zaplněna tak z padesáti procent. Přijelo už přes 1300 vozidel," řekla Právu mluvčí západočeské policie Jolana Číhová.

czechtek

"V noci, kdy byl příjezd technařů masivnější, vznikaly menší problémy v dopravě, ale policie situaci zvládla operativním přesunováním hlídek ze stanovišť, kterých je celkem šestnáct. Také jsme uvolňovali silnici Mašťov -Sedlec, která musí být průjezdná pro hasiče a zdravotníky. Situaci rovněž monitoruje policejní vrtulník. Vojenská policie nám hlásila, že na ploše je v těchto chvílích už několik tisíc návštěvníků technoparty," upřesnila Jolana Číhová v deset hodin dopoledne.

czechtek

Českénoviny.cz První stovky lidí přijely během dnešního dne na louku ve vojenském prostoru Doupovské hory nedaleko Mašťova na Chomutovsku, kde se má konat letošní ročník technoparty CzechTek. Policie zatím nezaznamenala žádné problémy a ani je neočekává, řekl novinářům Antonín Moltaš, který policejním opatřením velí.

Na místě konání CzechTeku byla okolo 18:00 asi tisícovka lidí, kteří začínají stavět zvukové systémy. Vzhledem k velké rozloze pronajatého pozemku zatím celý prostor působí téměř prázdně. Sami účastníci i policie očekávají větší příjezd osob až v noci a v pátek. Organizátoři očekávají návštěvu tisíců lidí.

czechtek

Policie dnes znovu zopakovala, že nechystá žádný zásah a nebude ani kontrolovat, co se na akci děje. "Jsme dohodnuti s organizátory, že pokud by došlo na akci k nějaké trestné činnosti, například majetkové, budou ji policisté řešit. Ale vždy individuálně s konkrétní osobou. Nebude to důvod, aby na party vstoupila nějaká policejní jednotka," řekl mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták.

Policie nebude cíleně hlídat ani případné používání drog nebo pití alkoholu mladistvími. "Opět ale, pokud bychom byli upozorněni, že k něčemu dochází, budeme to řešit," řekl mluvčí. Jak by takové řešení vypadalo, ale nechtěl z taktických důvodů upřesnit.

Zatím klidná situace je i na silnicích v okolí plánované technoparty. Policejní hlídky odklánějí přijíždějící na tankovou silnici, která vede až na místo konání akce. Snaží se tak předejít zácpám a nehodám na úzkých silnicích v obcích.

czechtek

V pátek chce policie výrazně posílit počet dopravních hlídek, které budou řídit dopravu. Policie má k dispozici i vrtulník, který monitoruje pohyb aut po silnicích a přenáší záběry do štábu policie, která tak může rychle posílit hlídky tam, kde to bude nutné. Podle Hantáka jsou připraveny i antikonfliktní týmy, které budou případně řešit problémy, které by na silnicích vznikly.

Zbytečné obavy by podle policie neměli mít účastníci technoparty ani z odjezdu. "Nechystáme žádné výjimečné dopravní kontroly. Samozřejmě budeme kontrolovat například auta, která očividně nesplňují podmínky pro provoz na silnicích, ale nic mimořádného nechystáme," řekl Hanták.

czechtek

Policie dokonce nabídne účastníkům, aby před tím, než sednou do auta, vyzkoušeli obsah alkoholu v dechu. U výjezdu z areálu bude policie nabízet vyzkoušet si připravenost k jízdě alkoholovým testerem.

Dohled nad technoparty budou mít i hasiči. Armáda požádala o spolupráci karlovarské hasiče, kteří mají na místě čtyři jednotky a odloučené stanoviště kvůli špatnému spojení. Přednosta újezdu informoval organizátory o preventivních opatřeních, které vydal Karlovarský kraj kvůli nebezpečí vzniku požáru. Účastníci sice mohou zakládat ohně nebo grilovat, ale jen ve vyhrazeném prostoru a s maximální opatrností.

Kromě republikové policie na party dohlíží i vojenská policie. Ta má za úkol zejména hlídat okolí areálu, aby se za jeho hranice nikdo nedostal. Osm hlídek v případě vstupu do vojenského prostoru navede narušitele zpět.


Aktuálně.cz: Největším nebezpečím, které letošní technoparty CzechTek hrozí, jsou totiž podle úřadů požáry. K obavám o bezpečnost účastníků technoparty i obyvatel okolních obcí vede vedení Ústeckého kraje extrémně suché počasí. Riziko vzniku požáru je velké, potvrdil deníku Aktuálně.cz ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Zdeněk Teplý: "Ohněm může být ohrožena příroda i životy technařů," říká. Stačí nedopalek cigarety. Na technoparty je přitom kouření i rozdělávání ohňů obvyklé.

czechtek

Karlovarský hasičský sbor zřídí v Doupovských horách detašované operační středisko, které bude přijímat tísňové zprávy a zajistí spojení mezi hasičskými jednotkami. Přímo ve vojenském prostoru bude připravena jednotka Karlovarského kraje, místní vojenská hasičská jednotka a na pomoc přijedou také požárníci z Rakovníka. Na místě vznikne takzvaná mobilní hasičská stanice.

Vojenský prostor leží na území dvou krajů, na místě proto bude operovat i jednotka z Ústeckého kraje. Podle meteorologů by o víkendu mohl území Česka svlažit déšť. Půda bude přesto vyschlá. Armáda slíbila, že ve vojenském prostoru v Doupovských horách, kde se akce uskuteční, zajistí průjezd pro hasiče a záchranáře, připravit by měla i místo pro vrtulník.

Zástupci armády už technařům území předali. Pozemek mají pronajatý do 7. srpna. Podle informací České televize je na místě zatím klid.


TIP: České rádio hrající free tekno

5 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

14. 06. 2009 | 21:25:47
+0 | -0

alien.tek

doufam ze se to zopakue vedel bych i kde ale je to menci no nic ale paradni akcicka

15. 05. 2009 | 11:49:52
+0 | -0

TeKnO_________________!

doufám že tato akce se někdy zvopakuje.Pokud nééé vite co státní svině čeká!!!!
WIDLe
30. 07. 2006 | 17:40:23
+0 | -0
hej CZECHTEK v pátek bylo bájo :D
si-si
28. 07. 2006 | 14:34:48
+0 | -0
jedem všichni!:) ale hlavně na to pronajatý místo jo né někam jinam!!!!!:)
Adam
28. 07. 2006 | 02:55:04
+0 | -0
Hned rano vyrazime!! Dorazte co nejdrive, protoze co muzete udelat hned, neodkladejte na zitrek .-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika