Filmový klub na ČT 2

Filmový klub na ČT 2

29. 07. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Kvalitní filmy, které v televizi jen tak neuvidíte. Program filmového klubu od 30.7.-13.8. na ČT 2.
Příběh jedné ženy – 30.7. 23:20

Neobvyklý příběh celoživotní lásky mezi nonkonformní spisovatelkou a filosofkou Iris Murdochovou a Johnem Bayleyem. Ten svoje vzpomínky sepsal do knihy, podle které vznikl tento film.

foto


Setkali se jako dva talentovaní mladí pedagogové na proslulé oxfordské univerzitě a přes jejich naprosto protikladné povahy - ona živelná a výstřední charismatická žena, on nesmělý a nenápadný muž - vznikl mimořádný milostný vztah. Hluboce zamilovaný Bayley velice těžce nese neuspořádaný bláznivý milostný život Iris, stále je ale okouzlován její mimořádnou inteligencí, talentem a vtipem. A stojí při ní i o čtyřicet let později, kdy se právě tyto její vlastnosti začínají nelítostným postupem Alzheimerovy choroby vytrácet a Iris se stává bezmocnou.

Drama / Velká Británie, USA / 2001 / 91 minut

Režie: Richard Eyre
Hrají: Judi Dench, Jim Broadbent, Kate Winslet, Hugh Bonneville, Penelope Wilton, Eleanor Bron, Samuel West…

Hollywood, Hollywood – 31.7. 21:25

Americký režisér Steven Soderbergh před lety začínal svoji tvorbu nezávislým snímkem Sex, lži a video, později se tituly Traffic, Erin Brockovichová a Dannyho parťáci zařadil mezi komerčně úspěšné filmaře. V roce 2002 pocítil touhu vrátit se na "chvíli" na počátek své tvorby a podle scénáře debutující dramatičky Coleman Houghové natočil nekonvenční hořkou komedii. Příběh je jakýmsi propletencem životů hrdinů, kteří natáčejí film, a současně filmem ve filmu. Carl je novinář, píše scénáře a hledá důvod depresí své ambiciózní manželky Lee, která se v práci "realizuje" propouštěním zaměstnanců. Její sestra Linda pracuje jako masérka a bojí se, že nikdy nepotká muže svých snů. Calvin je seriálový herec, který získal roli ve velkém filmu s velkou hvězdou Francescou. Nicky hraje v divadle Hitlera a Gus je producent Nicholasova filmu. Realita se neustále proplétá s filmem, oba světy se postupně odhalují a všechny je spojí dramatická událost... Děj filmu se odehrává v průběhu více než čtyřiadvaceti hodin v Los Angeles. Ulehčení orientace v jednotlivých liniích vyprávění napomáhá kamera dvojím druhem snímání: na formát 35 mm je zachycen právě vznikající snímek Rande, zatímco obraz "reality" je podáván s pomocí digitální videokamery (drsný, zrnitý, někdy záměrně až na hranici viditelnosti).

Komedie - Drama - Romantický / USA / 2002 / 101 minut

Režie: Steven Soderbergh
Hrají: David Duchovny, Nicky Katt, Catherine Keener, Mary McCormack, Julia Roberts, Chris DeRose, Steven Soderbergh, Brad Pitt…

Amores perros – 3.8. 22:00

Debut mladého mexického režiséra přináší nemilosrdnou výpověď o tom, jak ne-romantické, ba i kruté podoby na sebe může brát láska. Ve třech příbězích, jejichž děje se propletou v okamžiku jedné automobilové nehody, se odehrají fatální momenty ze života tří dvojic. Aktéři jednotlivých příběhů se vzájemně neznají, přesto se jejich životy jen tak mimochodem dotknou a zase rozcházejí po svých vlastních cestách. Co je vzájemně spojuje však nejsou tato náhodná setkání, ale téma: Láska a bolest v strašlivě reálných podobách, v sugestivně syrových kulisách dnešního Mexico City. Příběhy jednotlivých hrdinů jsou však jen kostrou, na níž debutující režisér Alejandro González Iňárritu s obdivuhodnou bravurou rozehrává obrazy lidských vášní i zbabělosti, strachu i odvahy, krutosti i něhy.

foto


Snímek si okamžitě získal širokou mezinárodní prestiž a ze záplavy poct, kterých se mu dostalo, jmenujme alespoň Velkou cenu sekce Týden kritiky na MFF v Cannes či jeho nominace na Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film.

Thriller - Drama / Mexiko / 2000 / 153 minut

Režie: Alejandro González Ińárritu
Hrají: Emilio Echevarría, Gael García Bernal, Goya Toledo, Álvaro Guerrero, Vanessa Bauche, Rosa María Bianchi…

Holka mýho kámoše – 6.8. 23:15

Micky s Pascalem jsou staří věrní kamarádi. Žijí v horském středisku, kde má Pascal dobře zavedený obchod se sportovními potřebami. Micky je svému kamarádovi bezmezně oddán. Jednoho dne se na sjezdovce objeví žena, která moc sportovního vybavení nemá. Ale za to má nádherné "nevinné" oči a především - potřebuje mužnou ochranu. Přesně takovou jí dokáže poskytnout Pascalova náruč. Na jedné straně se Micky cítí odstrčen a žárlí, na druhé straně začíná podléhat kouzlu Viviane.

foto


Komedie - Romantický / Francie / 1983 / 99 minut

Režie: Bertrand Blier.
Hrají: Coluche, Isabelle Huppert, Thierry Lhermitte…

Jay a mlčenlivý Bob vrací úder – 7.8. 22:00

Film, který si totálně vystřeluje z meky všech filmařů světa. Režisér Kevin Smith přizval k natáčení téhle neuvěřitelné události všechny své nejlepší přátele, čili celé stádo hvězd, které ve filmu paroduje samo sebe. Mark Hamill v extrémní parodii Luka Skywalkera z Hvězdných válek, Carrie Fischer - princezna Leia jako jeptiška tvrďačka, Matt Damon v návratu k Rebelovi bez příčiny, atd Ušetřeny nezůstanou Planeta opic, Matrix, E.T. Mimozemšťan, Charlieho Andílci a další. Film už se stal v Americe kultovním a vidět několikrát za sebou ho můžou jak věrní fanoušci, tak i normální milovníci hodně ulítlých komedií.

Dobrodružný - Komedie / USA / 2001 / 104 minut

Režie: Kevin Smith.
Hrají: Jason Mewes, Kevin Smith, Ben Affleck, Jeff Anderson...

Dekameron – 10.8. 21:40

Italský režisér Pier Paolo Pasolini (1922-1975) proslul svým nonkonformním a provokativním postojem jak ve své soukromém životě, tak ve své literární a filmové tvorbě. V první polovině 70. let minulého století natočil tři snímky podle klasických literárních děl, kterou nazval Trilogie života. Všechny předlohy měly jedno společné - byly to sbírky povídek, vypovídajících nejrůznější formou o životě a světě. Jako první si Pasolini vybral sbírku italskou - slavný Dekameron Giovanniho Boccaccia. Eroticky laděné veselé i vážnější příběhy obyčejných lidí i šlechticů v období vrcholné renesance inspirovaly Pasoliniho k úvahám o dnešní podobě světa. Kromě odvážného zobrazení milostných scén i některých dosud tabuizovaných motivů a obrazů dává tvůrce v celé Trilogii života znát své levicové smýšlení - a také svou homosexuální orientaci. Po Dekameronu následovaly Pasoliniho adaptace Chaucerových Canterburských povídek a arabských pohádek Tisíc a jedna noc.

Komedie -Drama / Itálie, Francie, Západní Německo / 1970 / 111 minut

Režie: Pier Paolo Pasolini
Hrají: Franco Citti, Ninetto Davoli, Pier Paolo Pasolini, Guido Alberti, Silvana Mangano…

Příliš jednoduché - 13.8. 23:20

Mladík Danny Reilly by se rád uplatnil v Hollywoodu jako herec a scenárista. Zatím však slaví úspěchy jen u žen. Má na to jednoduchý recept: stačí mu prostě lhát. Svou metodu zkusí Danny i na pohlednou herečku Corinne. Jenže nic není nakonec tak jednoduché, aby se to nemohlo zkazit: Aby byl Danny své nové "oběti" nablízku, ubytuje se v podnájmu u jejího kamaráda, extrovertního homosexuálního básníka Tima. Ale ten se kupodivu do Corinne také zamiluje - alespoň to říká. Na scéně se navíc objeví Dannyho bývalá spolužačka - a především zhrzená milenka - Renée, ze které je teď prominentní hollywoodská herečka. A jejím jediným cílem je odradit od zrádného Dannyho všechny jeho partnerky.

foto


Komedie - Romantický / USA / 1998 / 89 minut

Režie: Dean Paras
Hrají: Neve Campbell, Dean Paras, Dax Shepard, Rebecca Gayheart, Marley Shelton, Alfonso Charón…
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika