Kraftwerk ve 3D saku

Kraftwerk ve 3D saku

09. 11. 2015  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Na prstu jedné ruky spočítáte lidi, co by vám dokázali říct, co jsou zač CAN nebo Tangerine Dream nebo alespoň že pocházejí z Německa. Kraftwerk jsou ale úplně jiná třída, to jméno zná téměř každý. Jaký byl jejich recept?
Samozřejmě. Dalo by se zaběhnout do podrobností. Dalo by se vylíčit, jak to vypadalo v sedmdesátých letech v Německu, co táhlo a co naopak upadalo. V případě Kraftwerk úplně postačí pár základních údajů. Pochopíte, proč i po téměř 50 letech tihle dědečci vyprodávají evropské kluby.

Bicí
Fetiš celých šedesátek. Bez bicích to prostě nešlo. Pak si ale Kraftwerk – pohrobci původní kapely Organisations – tuhle totálně nenahraditelnou hudební končetinu usekli a nahráli desku Kraftwerk 2 bez bicích. Tedy s beaty, ale bez bubeníka.
 


Roboti a technologie
Sedmdesátky pod vlivem kocoviny z hippie postupně měnily v dekádu prosáklou popem (a metalem, ale o tom jindy), který našel svůj vrchol v cukro-vatových osmdesátkách. Kraftwerk tuhle popinovou horečku zchladili svým dehumanizačním přístupem k hudbě. Téměř sterilně vědecký a technokratický obraz pak dovedli k dokonalosti (holt, Deutschland). Pomohly také chytré investice do tehdejšího hi-tech: Minimoog nesměl ve výbavě samozřejmě chybět (jejich aparát dostal jméno Kling Klang)

Autobahn a tour v USA
První deska, která totálně prorazila. Jak v Evropě, tak i ve Státech, což byl pro německou kapelu nevídaný úspěch. Deska patří do zlatého fondu elektronické hudby. Právem. Turné k desce zahájilo dlouho šňůru inovací: vokodéry a syntezátory se staly běžnou praxí, ustálil se také formát Kraftwerk.
 


Pauzy a starty
Jasně, člověk u kapely, která hraje skoro 50 let, počítá s tím, že si sem tam dají vodfrk od práce. Jenže Kraftwerk si těch pauziček dávali během své existence poměrně dost: většinou po nich přišla nová deska, ale třeba v případě Electric Cafe v r. 1986 nebylo načasování nijak šťastné: v té době byly už syntezátory a všelijaké mašinky normou, takže Kraftwerk už nedrželi prst na tepu doby a během elektronických devadesátek nebyli slyšet téměř vůbec. O to větší byl úspěch desky v r. 2003 s názvem Tour de France Soundtracks. Od té doby jsou prakticky pořád v pohybu – momentálně s 3D show, kterou zažije 3.12. i Praha.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KRAFTWERK

Čtvrtek 3. 12. 2015
Vstup: 1290 Kč
Vystupují:
Kraftwerk (DE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika