Lubomyr Melnyk: Ukrajina potřebuje pomoc Evropy a USA

Lubomyr Melnyk: Ukrajina potřebuje pomoc Evropy a USA

25. 11. 2015  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek navštívili Prahu dva soudobí představitelé klavírního minimalismu. S tím zkušenějším – Lubomyrem Melnykem jsem se před koncertem sešla, abych se ho zeptala na hudbu, ale také na politiku a život v Kanadě a Paříži. Cítí se tento potomek uprchlíků být Ukrajincem? Během našeho rozhovoru se omluví a odběhne na pódium, aby zasáhl do probíhající zvukové zkoušky.
Lubomyr Melnyk

Dobrý den. Momentálně jste na turné. Koukala jsem na Váš kalendář akcí, máte to nabité. Jaké to pro Vás je?

Ano, je toho hodně. Ale je to vážně moc pěkné být zaneprázdněný a mít hodně práce. Baví mě někam jezdit, něco dělat, nikdy se při tom nenudím. 

Na svých cestách jistě potkáváte mnoho lidí.
Ano. Zajímavých lidí. A pro mě, jako umělce je vždycky dobré znamení, když přijde hodně lidí na koncert. Když přijde málo lidí, mám pocit, že jsem tak trochu selhal a že dělám něco špatně. 

Lidé Vás obvykle představují jako ukrajinského skladatele a pianistu. 
Ano.

Ale Vy jste se narodil v Mnichově, v Německu. 
Ano, ale moji rodiče jsou Ukrajinci a já hovořím ukrajinsky. Nemyslím si, že tak úplně záleží na tom, kde žijete. Můžete klidně žít v Austrálii, ale pořád budete Češka. Já na Ukrajině nežiji, hodně cestuji po světě a stěhuji se, ale můj domov je Ukrajina. 

Takže se cítíte být Ukrajincem?
Naprosto.

Ptám se na to v souvislosti s událostmi posledního roku, kdy Rusko anektovalo Krym. Zasáhlo Vás to nějak?
Samozřejmě. A myslím, že je velmi důležité o tom hovořit. Lidé musí pochopit, že média – rádio, televize a tisk v politice nezobrazují pravdu. Lidé v Evropě a v Severní Americe si neuvědomují, že realita, kterou jim média servírují je falešná. Vím to právě proto, že jsem Ukrajinec a vím, co se tam děje. Vidím, že evropský tisk je plný propagandy, schovává skutečné problémy a o problémech Ukrajiny se nezmiňuje. Evropská média nemluví o tom, co páchají Rusové na Ukrajině. To, co se tam děje je opravdová válka, žádná krize. Válka! Moje země je okupovaná ruskou armádou a kdybych nebyl Ukrajincem, nevěděl bych to. Lidé mají falešnou představu o světě, který k nim doléhá skrze média. Ukrajina umírá. A já jsem velmi naštvaný, protože ani Evropa ani Amerika nedělají nic proto, aby pomohly. Ukrajina potřebuje pomoc, nemá moc možností, jak se sama bránit. Rusové si museli být naprosto jistí, že Ukrajina je odzbrojená, před tím, než zaútočili. Putin učinil Ukrajinu bezmocnou a nikdo o tom nemluví, nikdo se nezajímá. 

Máte tam rodinu, nějaké přátele?
Ano, to mám. Mnoho přátel, takže mám informace z první ruky. 

Lubomyr Melnyk
Když jste byl malý chlapec, tuším, že dvouletý, odstěhovala se s Vámi rodina do Kanady. 
Ano a pak jsem Kanadu zase opustil, uvážil jsem, že mým domovem je Evropa. 

Ale v Kanadě jste studoval a získal diplom ve filosofii.
Studoval jsem tam literaturu a filosofii. Ano.

A co je tedy vaší životní filosofií? V co věříte?
Studoval jsem směs všech možných filosofických směrů. Základním popisem toho, v co věřím, by mohla být transcendentální a mysteriózní přirozená existence. Materialismus a prázdná duchovní síla západního světa je příšerná. Vědci a věda jako taková lže lidem tak moc, že je to až neuvěřitelné. Občas slýchám, co vědci říkají a připadá mi to tak směšné. Lidé vědcům důvěřují, protože si myslí, že věda je náboženstvím pravdy. Ale to s pravdou nemá co dělat. Myslím si, že vědci nemají otevřenou mysl. To samé byl Darwin, on překroutil všechno, co viděl. Vše, co viděl mu dokazovalo, že žádná evoluce není. Všechno mu dokazovalo, že tady je bůh. Že veškerý vesmír, že veškeré bytosti, že to všechno je překrásná záhada a mystérium. On to viděl a odmítnul. Já věřím v hudby. Hudba je duchovno, zvuk je duchovno. Takže jestli se mě ptáte na mou filosofii, tady ji máte. Je to filozofie, že tento vesmír je intuitivní mystérium. 

V časných sedmdesátých letech jste žil v Paříži. Já si Paříž té doby představuji jako svobodomyslné inspirativní místo. Můžete to trochu přiblížit?
Bylo to skvělé! Byl to start hudby, kterou tvořím nyní. Jsou to kořeny mé hudby. 

Lubomyr Melnyk
Před pár dny jsem poslouchala Vaši hudbu a napadlo mě, že by se skvěle vyjímala ve filmech. Máte takové ambice? 
Ó ano! To si dokážu živě představit. Občas si představuji, že by má muzika měla také obrazové prvky. Musím říct, že moje hudba je opravdu výborná pro řízení auta! Když jedete dlouhou nekončící cestou… Možná není tak skvělá do města, ale na dálnici je perfektní. Dává vám prostor docela zmizet. 

A chtěl byste dělat hudbu pro nějaký konkrétní film?
Víte, já opravdu miluji filmy. Ale všechny mé oblíbené filmy mají také skvělou hudbu (smích). Můžeme prosím rozhovor na chvilku přerušit? Musím to tam jít zkontrolovat.
(Odchází na zkoušku)

S hudebníky a umělci obecně mluvívám o inspiraci. Nemyslíte, že se inspirace tak trochu přeceňuje?
Inspirace je něco, co mnou hýbe, co se mě dotýká. Je to něco, co generuje muziku, takže inspirace je nedílnou a velmi důležitou součástí tvůrčího procesu. Hudba by bez inspirace byla mrtvá. 

Lubomyr Melnyk

Aktuálně pracujete pro vydavatelství Earased Tapes, a to už od roku 2013. Před tím jste byl na volné noze. Necítíte se být pod tlakem?
Nikoliv. Myslím si, že práce pro label může být skvělou cestou, jak prezentovat svoji hudbu. Může to tak být a nemusí, pochopitelně. Většinou to záleží na vztazích. Já velmi rád pracuji tehdy, když se sám rozhodnu. Můj produkt, moje muzika, můj zvuk, který budu nahrávat, s kým budu hrát. Tohle je pro mě velmi důležité a snažím se si udržet tuhle uměleckou svobodu. Život je procesem učení. Jednání s vydavatelstvím je něco, co se musíte naučit. 

Takže Vy se stále ještě učíte?
Ano, pořád se učím. A myslím, že se nikdy nepřestaneme učit. Život je cesta objevování. 

Můžu na Vás mít poněkud osobní otázku?
(smích) Možná.

Je ve Vašem životě nějaká žena?
(smích) V mém životě bylo vždycky mnoho žen! Myslím si, že láska není definovaná manželstvím. Láska je něco mnohem většího než manželství. Možná, že zítra to budu vidět jinak, kdo ví (smích). Ale ženy byly v mém kreativním životě vždycky velmi důležité. Ženy byly mými filosofickými průvodkyněmi a pomáhaly mi pochopit svět a vesmír. A to mnohem více a lépe než muži. To ženy otevíraly ty nejdůležitější dveře k vědění. Byly vždycky takovým tichým prvkem v pozadí, ale extrémně důležitým pro mě jakožto muže. 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 19. 11. 2015
Vstup: 350 - 450 Kč
Vystupují:
EUROCONNECTIONS: LUBOMYR MELNY (UKR), MARTIN KOHLSTEDT (DE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika