Will Samson: Medituji a učím se přijímat změny

Will Samson: Medituji a učím se přijímat změny

26. 01. 2016  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Multiinstrumentalista a žánrový eklektik Will Samson se představí již dnes na festivalu Spectaculare. Miluje cestování a hory. Svůj vnitřní klid a klíč k meditaci nalezl Will uprostřed divočiny v Himalájích a všechny tyto zážitky ovlivnily jeho písně.
Projevuje se to na zvucích, melodiích i textech. Jak říká on sám, jeho poslední album je především o tom, jak překonat změny a vyrovnat se s nimi. Dámy a pánové, Will Samson.

Will Samson

Ahoj Wille, jedna z prvních věcí, které jsem se o tobě dozvěděla byla, že miluješ hory…
Ano, to je pravda.

A také, že jsi navštívil Himaláje.
Ano, byl jsem tam několikrát.

Jaké to je?
Byl to naprosto neskutečný zážitek. Poprvé jsem Himaláje viděl v roce 2008, když jsem navštívil Nepál. O pár let později jsem navštívil Indii, jeli jsme úplně na sever, opět do Himalájí. Je to nádherné místo.

Pamatuješ si, jaký byl tvůj nejvyšší bod?
Já a můj kamarád jsme se vydali na trek, který je součástí Anapurny. Nejsem si jistý, kde jsem byl nejvýš. Mohlo by to být okolo 4 500 metrů, kde ležel náš base camp. 

Pro mě to zní jako sen, co mi tu teď povídáš…
To ti věřím. Mě se to stalo tak dvakrát třikrát v životě, že mě něco takhle překvapilo. Himaláje rozhodně předčily všechna má očekávání. 

A co je tvůj cestovatelský sen nyní?
Právě teď jsem velmi šťastný, že nemusím cestovat. Za posledních pár let jsem cestoval tolik,  ať už sám nebo s kapelou, že jsem rád doma. Je fajn se na chvíli zastavit. I když je pravda, že v tuhle chvíli přemýšlím nad tím, že bych navštívil pár míst v Evropě… Pár jsem jich sice navštívil, ale vždycky to bylo spojené s turné a nikdy jsem neměl možnost si je pořádně užít a vychutnat. Víš, myslím tím zažít město. Rád bych si procestoval Evropu, ale jako cestovatel, ne jako umělec na turné.

Ale ty jsi Evropu procestoval kvůli svému poslednímu albu Ground Luminosity, nemám pravdu?
Ano, to se stalo poměrně nedávno, nějak ke konci roku 2015. Udělali jsme turné v prosinci a ještě budu hrát nějaké koncerty po Evropě tento rok. 
 

Stalo se ti někdy, že by sis zahrál někde na svých cestách s nějakým domorodcem?
Bohužel ne, ale rád bych. Se svými přáteli jsem se bavil o tom, že bych jednoho dne podnikl výpravu do Indie, kde bych nahrál nějaké lokální umělce a zkusil s nimi udělat album. Jo, to by se mi vážně líbilo.

A vozíš si z cest inspiraci? Máš nějaké písně inspirované konkrétními místy?
Ano, myslím, že každý nevšední zážitek tě ovlivní a třeba i inspiruje. Ale nikdy jsem přímo nenapsal píseň o konkrétním místě nebo o tom, jaké to je být v horách. Ovšem je něco velmi inspirujícího na horách jako jsou Himaláje, neboť jsou tak moc velké a ty jsi tak moc malý, že tě to nutí dělat muziku. 

A o čem tedy jsou tvé písně?
To je velmi těžká otázka.

Zkus to.
U některých písní stále váhám a často přemýšlím nad tím, co ve skutečnosti znamenají pro mě samotného. Myslím, že mám-li to popsat krátce, tak mnoho písní z poslední doby bylo zaměřených na to, jak přijímat změny a vyrovnat se s nimi.

Můžeš nám trochu přiblížit svou show? 
V úterý to v Praze bude poprvé, co budu hrát s takovýmto lineupem. Obvykle s sebou mívám někoho, kdo hraje elektroniku a různé klávesy. Jenomže tento člověk bohužel nemůže jet se mnou, je zaneprázdněný. Tentokrát se mnou tedy přijede houslistka, která se také podílela na mém posledním albu. Já budu hrát na kytaru, klávesy, syntezátor, budu zpívat a ona mě bude doprovázet na housle. Je to docela náročné, když hraji ve dvou lidech a obzvláště když hraji sám. Je toho tolik, co musím ovládat a na co se musím soustředit. Cítím být víc uvolněný, když hraji s více lidmi. 

Will Samson

Na festivalu Spectaculare vystoupíš s Manu Delagem. Znáte se?
Nikoliv. Ale poslechnu si jeho muziku (smích).

Takže je to poprvé, co spolu budete hrát?
Ano. A bude to moje premiéra v Praze.

Četla jsem skvělý článek o meditaci, který jsi napsal. Proč jsi se začal věnovat meditaci? Co jsi v ní nalezl?
Meditace měla hodně co dělat s mojí pozorností. Naučila mě být více soustředěný. Od té doby, co praktikuji meditaci, jsem se naučil být lepším posluchačem, a to nejen vůči svým přátelům, nýbrž ke komukoliv. Bylo provedeno mnoho studií ohledně meditace a bylo také mnohokrát dokázáno, že meditace pomáhá na stres. Já osobně pociťuji klid, když medituji.

Děkuji ti za rozhovor. Těším se na tvou multiinstrumentální show.
Také děkuji. Rád bych čtenáře pozval na můj koncert. Poslechněte si mé písně, doufám, že se vám budou líbit a přijďte (smích).
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FESTIVAL SPECTACULARE

Úterý 26. 1. 2016
Vystupují:
Will Samson (UK) & Manu Delago (AT)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika