Vinyl od IdeaFatte + Dj Aka

Vinyl od IdeaFatte + Dj Aka

13. 08. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po pěti měsících od svého vinylového debutu “Máme vás“ se IdeaFatte + Dj Aka vrací na gramofony s vinylem číslo 2.
“Sex o textu / Útěk z věznice Bota / Diary of an MC“. Vychází v pátek 18.8. a křest si odbude na jejich pátečním koncertu na Hip Hop Kempu. Druhý, tentokrát bílý vinyl vychází chvilku po Ideově vlastním mixtapeu “Malý Pepek vol. 01“, čímž Pepek znovu naznačuje, že nepatří mezi MC’s, kteří „čekají pět let na sloku“. A na zmiňovaný mixtape ostatně odkazuje i třetí, bonusová skladba vinylu - “Diary of an MC“, kterou najdete i tam. Proč? „Chtěli jsme na singl nějakou pecku, která nebude na albu, a chtěli jsme tam Emdeeho. Tahle z mixtapeu se povedla, tak nebylo co řešit.“ Říká k tomu Idea, jehož anglický parťák na mikrofonu Emdee v téhle skladbě solidně vyučuje lekci na téma double time flow.

if

Hlavním tahounem singlu je ale jistě dvojice nových skladeb - “Sex o textu“ a “Útěk z věznice Bota“. “Máme vás“ z prvního singlu bylo prý lehce „lízlé“ britským grimem, ale nový singl je jím kompletně vylízán. Čistá špína. Agresivní nový zvuk, jaký nemá v českém rapu obdoby. Producent Fatte, zodpovědný za dunící podklady, při dotazu na beaty jen krčí rameny, kýve hlavou do jejich rytmu a opakuje jediné slovo: „Psycho“. Idea se svým rapem a texty ovšem odmítá hrát roli „jen další zvukové stopy“. Aniž by se snažil někam stylizovat jen uvolněně a přirozeně dělá to, o čem většina MC’s mluví, že dělá – „píše, co žije“, a tradiční smradlavé slepé uličky klišé této nálepky bez klopýtnutí obchází vítězným obloukem. V první skladbě řeší vtipnou formou klasické každodenní dilema dvou P v životě rappera – psát, či prcat? „Chci mít obojí, tak proč to nejde hned?“. A k druhé skladbě dodává: „“Útěk z věznice Bota“ je metafora na útěk z věznice Alcatraz a odpověď na věčnou otázku, proč jsme se přestěhovali ze Zlína do Prahy. Brrrap.“ To není vymyšlený battle rap, ale pravdivý příběh, co kouše jak svetr od babičky.

Na Áčku pak pilotní skladbu místo lehce zbytečné akapela verze doplňují ještě DJské cuty “Haničinec breaks“ - dříve oblíbená, dnes rychle a jistě mizící vychytávka domácích vinylů, ke které Fatte říká: „Nahráli jsme je hlavně pro vlastní potřebu, proto je tam asi půlminutová smyčka jako hudba na skreče… Zvuky - klasika, co každej zná, ale všechny bicí patterny jsou moje vlastní beaty.“ Tudíž i něco navíc k přeházeným provařeninám ala „Freshhh“. Ostatně když máte v kapele na gramcích něco jako DJ AKA, měli byste si to hýčkat. Loni na ITF stříbrně zazářil a jestli vám pak “Máme vás“ otevřelo pusy, až vám tam nalítaly mouchy, žádný strach, na singlu číslo dvě je všechny definitivně zabíjí jedinou ranou.

Od nástupu Kontrafaktu se na scéně neobjevila hladovější a cílevědomější kapela. Idea si sice stýskal: „Chtěl jsem slyšet rap, chtěl jsem slyšet skreč, chtěl jsem vidět styl, chtěl jsem cítit skills.“, ale místo aby čekal s čím přijdou ostatní, získal víru ve vlastní schopnosti „Neměl jsem sílu, mám ji teď, neměl jsem víru, mám ji teď, neměl jsem šanci, mám ji teď,“ držel se hesla „co si neuděláš sám, nemáš“. Nenechal se zdržet okolím - „měl jsem nabito, oni nablito“ - a dnes může s klidem sebevědomě hlásit, že jeho kapela přináší, co tu chybělo – tedy kvalitu a progres v originálním podání: „Jsme jinde, jsme vpřed, fakt jinde, nemáme skills v podnájmu, náš útok teprve přijde“… A to už brzy s jejich podzimním albem. Buďte připraveni.

A mimochodem, jako vše od IF, byl i tento singl nahrán na Jižáku u Tomáše „Etiena“ Sochůrka a vydává ho BBRrrap alias BBRekordy. Distribuce BBARÁK + Maximum Underground. K dostání na Hip Hop Kempu (tam bude i možnost pořídit oba vinyly – “Máme vás“ a “Sex o textu“ jen za 400 (tzn. 200 Kč / ks :)) a po 21.8. v Čechách třeba na BBARÁK Shopu (http://shop.bbarak.cz) či v Queensu (www.iQueens.cz) a na Slovensku například na Hip-Hop.sk (http://obchod.hip-hop.sk) a ve všech dalších kvalitních vinyl shopech.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika