Bratři Orffové na říjnových EuroConnections

Bratři Orffové na říjnových EuroConnections

10. 10. 2016  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jedna z nejzásadnějších českých kapel posledních let - krnovští Bratři Orffové zavítají 14. října po více než dvou letech znovu na pódium Paláce Akropolis. Králové podzimních depresí jako svého hosta na večírku EuroConnections představí devatenáctiletou katalánskou písničkářku Núriu Graham, zářivý talent tamní scény. Zpěvačka s irskými kořeny se vloni představila také na slavném festivalu Primavera Sound.
Když Bratři Orffové vydávali před třemi lety album Šero, mluvili o něm jako o své labutí písni. Jenže teď to vypadá, že jedna z nejosobitějších českých kapel nového tisíciletí ještě odmítá úplně složit zbraně. „Rozhodli jsme se přidat dalších pár koncertů, abychom zjistili, že nás to vlastně pořád strašně baví.“ píše se na jejich Facebooku a jejich návrat do Prahy uvítá 14. října žižkovský Palác Akropolis.

Bratři Orffové

Bratři Orffové vznikli v polovině devadesátých let jako projekt přátel kolem krnovského písničkáře a multiinstrumentalisty Ivana Gajdoše. Jeho introvertním folkovým skladbám dodali moderní elektronický kabát kytarista Lukáš Novotný a producent Matouš Godík (ZKA4T). Debutovali ale až v roce 2005 na ceněném albu Bingriwingri vítajícím posluchače do snových krajin imaginárního městečka stejného jména. Deska sklidila velký ohlas, obdržela ceny Musicserveru a časopisu Filter či nominaci na žánrového Anděla. Když se po dlouhých letech odpočinku zase zjevili na scéně, fungovali už jako regulérní kapela.

Druhé album Šero navazuje na debut tématy bloudění a nacházení já v civilizační džungli a příběh jejich hrdiny Serži Vantóše je znovu zasazený do magické krajiny hornoslezského Krnova. Za album obdrželi hudební ceny Anděl a Apollo za nejlepší domácí album roku 2013. Za peníze získané za vítězství v ceně Apollo uspořádali na polsko-českých hranicích v opuštěné vesnici Pelhřimovy vlastní (anti)festival, který letos dospěl už k třetímu ročníku. (Získali za něj nominaci na Vinylu za počin roku). Když se vloni na podzim přidali s coververzí písně Anděl radosti na albovou poctu Jiřímu Bulisovi, vypadalo to, že je to jejich úplně poslední společná píseň. Ale u Orffů platí - nikdy neříkej nikdy.

Katalánská písničkářka Núria Graham, kterou Paláce Akropolis pozvali jako speciálního hosta, sdílí s krnovskou kapelou lásku k intenzivní hudbě, která pracuje se silnými emocemi. Písně barcelonské rodačky, kterou novináři srovnávají se St. Vincent nebo PJ Harvey mají potenciál zabodnout se pořádně hluboko do duše posluchačů. V roce 2013 si vlastním nákladem vydala demonahrávku First Tracks, kterou o dva roky později následovala kolekce Bird Eyes. „Bird Eyes je úžasně krásné a výjimečné album. Nuria Graham má cit pro melodie a autorské schopnosti někoho dvakrát či dokonce třikrát tak starého.“ napsal o desce blog Louder Than War.

„Nechci být definována jako folková zpěvačka,“ říká Núria Graham v rozhovorech. Její žánrový rozsah je mnohem širší - hledači talentů ji objevili v jazzovém kavárně a na jejím letošním EPčku In The Cave najdete i velmi neobvyklou coververzi skladby Toxic od Britney Spears. Osobitá písničkářka předskakovala pro St. Vincent a vloni si zahrála na proslulém festivalu Primavera, kam se za rok znovu vrátí. Svoji pražskou premiéru si Núria Graham odbude 14. října na EuroConnections.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Pátek 14. 10. 2016
Vstup: od 190 Kč
Vystupují:
BRATŘI ORFFOVÉ + NÚRIA GRAHAM /SP
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika