Dnes začíná kultovní festival Trutnov

Dnes začíná kultovní festival Trutnov

17. 08. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Netradičně letos hned v první neoficiální festivalový den zahraje zahraniční hvězda - letící asteroid Killing Joke. Program festivalu pak bude gradovat pátečním koncertem The Presidents of the USA a sobotní smrští v podobě americké legendy Living Colour.
Ani neděle nebude odjezdovou záležitostí - šamanští bubeníci The Dhol Foundation a čeští Monkey Business a Support Lesbiens nenechají nikoho na pochybách, že i poslední festivalový večer má co nabídnout.

Letošní ročník je věnován Rychlým Šípům, Tomu Sawyerovi a Vinnetouovi – symbolům čestnosti, statečnosti a dobrodružství. Organizátoři tak chtějí odlehčeněji upozornit na vlastnosti, které v současném světě bývají často opomíjeny. Doufají, že se poctivost a slušnost nevytratí z prvních míst v žebříčku lidských vlastností. V nedělním poobědním čase budou mít účastníci festivalu možnost slyšet legendárního filmového Vinnetoua, herce Pierra Briceho, který je pozdraví v přímém telefonickém rozhovoru. Pierre Brice vzkazuje: „Vinnetou je stále v mém srdci. Bude i vás po celou dobu doprovázet, abyste společně svým zpěvem, tancem a radostí přehlušili řinčení zbraní a vytvářeli místo pro mír.“

Living Colour přijedou nečekaně s náhradníkem - Corey Glover bude nahrazen zpěvákem Dougem Pinnickem z kapely KING`s EX. Důvodem je angažmá Coreyho v jednom z prestižních broadwayských muzikálů „Jesus Christ Superstar“. Kapela si vybrala Douga zejména pro jeho schopnost fungovat výborně v rámci přátelského prostředí kapely, na kterém si Living Colour zakládají. Vernon Reid k tomu říká: „Vybrali jsme si Douga, protože bude dobře fungovat jako člen kapely a ne jako frontman. Living Colour byli vždy skupina založená na přátelství a každý člen měl stejně důležitou roli jako ostatní.“ Living Colour jsou připraveni podat v sobotu večer na Trutnově výkon, který si „český woodstock“ zalouží.

Trutnov je známý i netradičními festivalovými vystoupeními. Felix Holzman zde v roce 1997 vystoupil jen pár hodin po koncertě amerických Faith No More na stejném podiu. Do historie se však zapsali i další, jako třeba Marta Kubišová, Václav Neckář, Originální pražský synkopický orchestr nebo Waldemar Matuška. Po roční abstinenci, kdy jsme bohužel na festivalu nepotkali žádného ze „zasloužilých umělců“, se tak můžeme těšit na jedno z výjimečných vystoupení bořících mýty a hranice hudebních stylů. Letošní koncert Evy Pilarové s orchestrem Víti Váni je dalším z dramaturgických zvratů trutnovského festivalu, proběhne další setkání nadfestivalového druhu.

K Trutnovu již neodmyslitelně patří, jak pořadatelé říkají, Festivalová planeta. Třetí srpnový víkend v areálu „Na Bojišti“ totiž opět vznikne jakési město ve městě - Festivalové město s čajovnami, indiánským táborem a saunou, hvězdárnou, Krkonošskou i vegetariánskou jídelnou, lékařskou ordinací, knihkupectvími či festivalovými amulety, bude tudy procházet vodník Karel z Batňovic. Nebude chybět ani meditativní a alternativní scéna v Hare Krishna Campu. „Nezapomněli jsme také na tradiční Open Air

Bohoslužbu pod širým nebem. Letos jako novinka proběhne v sobotu i v neděli a bude sloužena na hlavním pódiu katolickým tajně vysvěceným knězem za hudebního doprovodu Dáši Vokaté,“ dodává zakladatel festivalu Martin Věchet.

NNO’s zóna, která je již tradiční součástí klidové zóny Festivalového města, má letos rozšířenou podobu. V areálu bude prezentovat svoji činnosti na tucet nevládních organizací zaměřených na ekologii, sociální problematiku, chudobu či gender otázky. Návštěvníci budou moci zakoupit si výrobky Fair Trade či ochutnat biopotraviny, shlédnout řadu kvalitních filmu v Ekobiografu či vyzkoušet si praní na valše.

Trutnovský Open Air Music Festival bude končit v noci z neděle na pondělí a v jeho průběhu budou návštěvníci mít možnost slyšet okolo sta českých i zahraničních kapel na třech pódiích.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika