Depeche Mode 2017: Černo, kam se podíváš?

Depeche Mode 2017: Černo, kam se podíváš?

28. 05. 2017  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Byla to jedna z prvních kapel, které do České republiky importoval komunistický režim před svým zhroucením. Psal se rok 1988 a pro mnohé hudební nadšence byl tento čerstvý vítr ze západu příslibem, že doba temna pomalu končí. O 29 let a osm studiových alb později se sem Depeche Mode vrátili, aby potvrdili formu a potěšili své fanoušky. A jejich děti.
Černý Eden
Ve středu se pražský stadion Eden oblékl do černé, když u nás po desáté vystoupila, dnes už můžeme říct legendární, anglická kapela Depeche Mode. Přivezli k nám svou v pořadí čtrnáctou desku Spirit. Vzhledem k teroristickým útokům, které se udály v Manchasteru jen pár dní před tím, avizoval pořadatel zpřísněné kontroly. Pozorný návštěvník koncertu si možná všiml policejních hlídek v okolí areálu, kde se měla akce uskutečnit, avšak k žádným prohlídkám nad rámec obvyklého nahlédnutí do tašek se nekonalo. 

Rozjezd, gradace, slzy
Svou show zahájili Depeche Mode na minutu přesně písní Going Backwards. Byť působila první třetina koncertu trochu rozpačitě a kapela navazovala kontakt s publikem pozvolna, ve finále show hezky gradovala. Ale popořadě. Depeche Mode zahráli balík dvaadvaceti skladeb, přičemž z nové desky zaznělo pět skladeb. Když se dostal k mikrofonu Martin Gore s klavírní baladou A Question Of Lust, konečně se mu podařilo podmanit si publikum. Mohli bychom spekulovat, nakolik je Gore zpěvák, a jestli mu to opravdu nesvědčí spíš s kytarou. Jenže jeho neskrývané nadšení a zápal pro věc způsobily, že se v závěru všechna vložená energie vrátila jako bumerang v podobě popěvků od publika. Během koncertu Martin Gore prostřídal snad všechny kytary ze své bohaté sbírky.
 

Co se týče kulis, byli Depeche Mode vždycky spíše minimalisté. Žádných velkých nebo překvapivých scén se publikum ani pro tentokrát nedočkalo. Velké plus dávám pořadatelům za boční obrazovky, které snímaly dění na pódiu a přidávaly show velmi důležitý rozměr. To už se ale začalo nad stadionem konečně smrákat. Atmosféra už byla uvolněnější, kapela rozehraná a s písní Enjoy The Silence jsme se konečně dočkali toho, kvůli čemu jsme na koncert přišli. Od roku, kdy tu Depeche Mode byli poprvé, se toho hodně změnilo. Davidu Gahanovi prořídly vlasy, působí vyžilejším dojmem, ale jiskru v oku má pořád. Změnilo se také pochopitelně jejich publikum. Z mladých cápků v černých bomberech jsou tátové od rodin. A skutečně - někteří z nich neváhali a na koncert vzali své děti, kterým namalovali oči černou tužkou.

Davidovi od Davida
V podstatě je tak trochu zvykem, že český fanoušek tleská a tleská a kapela se vrátí na podium a ještě dva tři songy přidá. Depeche Mode jich přidali rovnou pět. Mezi nimi zářila jako klenot píseň Heroes od Davida Bowieho a pro Davida Bowieho, kterou mu kapela poslala do hudebního nebe. Mohla bych se pokusit rozebrat, nakolik to bylo zdařilé, srovnávat s původní verzí a podobně. Ale já to neudělám. Pro mě to bylo zkrátka duchaplné gesto od kapely, která tímto vyjádřila respekt a díky kolegovi z branže. Možná jednou někdo bude hrát jim „tam nahoru“ Enjoy the silenece. 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DEPECHE MODE

Středa 24. 5. 2017
Vstup: 1390 - 2190 Kč
Vystupují:
Depeche Mode (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika