Einar Stray Orchestra přiváží do Paláce Akropolis své indierockové symfonie

Einar Stray Orchestra přiváží do Paláce Akropolis své indierockové symfonie

17. 04. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po čtyřech letech se do Paláce Akropolis vrací norská skupina Einar Stray Orchestra se svými písničkovými eposy plnými emocí a také norští Flunk. Hudba bergenského kvintentu navazuje na indie rock konce nulté dekády. Do Prahy přivezou Einar Stray Orchestra 27. dubna své nejnovější album Dear Bigotry, které vyšlo vloni v září. Doprovodí je krajané Flunk z Osla, kteří navazují na trip hop a folkotroniku.
Bergenský hudbeník Einar Stray se v Paláci Akropolis představil už v roce 2012, tehdy ale vystupoval jen pod svým občanským jménem. Záhy nicméně zjistil, že parta muzikantů kolem něj je pro jeho hudbu tak důležitá, že odhodil všechny ambice sólisty a zrodil se Einar Stray Orchestra. Nese sice Einarovo jméno, ale každý ze členů je v něm stejně důležitý - jsou jako hudební organismus, v němž se přeskupuje kreativita a společně tvoří epicky klenuté melodie stavěné s postrockovými gradacemi.

Einar Stray Orchestra

Einar Stray začal svoji hudební kariéru už v šestnácti letech a o dva roky později debutoval nahrávkou Favors & Fields umístěnou na jednu stranu společné vinylové desky vydané se spřízněným hudebníkem Moddim. Regulérní dlouhohrající debut obstarala v roce 2011 nahrávka nazvaná Chiaroscuro po malířské metodě využívající kontrastů mezi světlem a tmou. Einarův hudební "šerosvit" srovnával hudební tisk s nahrávkami Sufjana Stevense či Sigur Rós a písničkář sám přiznal v rozhovorech vliv kanadských post-rockových klasiků Godspeed You! Black Emperor. Album o rok později doplnilo vinylové EPčko For The Country a Stray následně předskakoval kolegům Múm či Under Byen. V roce 2014 vydal už pod jménem Einar Stray Orchestra desku Politricks, na níž dostaly jeho písničky mohutnější zvuk.

Zatím poslední album Dear Bigotry se dotýká vlny nesnášenlivosti, která obchází současnou Evropu. Jinak ale Einar Stray Orchestra pořád hrají také hořkosladké písně o lásce a smutku, kterými okouzlují své fanoušky už několik let. Desku produkoval Marius Hagen ze spřátelené norské kapely Team Me a dokázal dodat Einar Stray Orchestra snad ještě mohutnější zvuk, než měly předchozí desky.

Norské kvarteto Flunk má za sebou dlouhou a bohatou kariéru. Vznikli už v roce 2000 jako duo, rychle se ale rozrostli o zpěvačku Anju Oyen Vister, jejíž vokál je klíčovou ingrediencí koktejlu zasněných nálad, které tvoří s pomocí převážně akustických nástrojů. V roce 2002 prorazili díky osobité coververzi Blue Monday od New Order. Do dnešního dne vydali sedm studiových alb, několik EPček a jejich písničky zazněly v nespočtu televizních seriálů i filmů. Vloni se připomněli novým albem Chemistry & Math.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Pátek 27. 4. 2018
Vystupují:
EINAR STRAY ORCHESTRA /NO + FLUNK /NO
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika