Kim Deal z Pixies přiveze poprvé do Česka svoji kapelu The Breeders

Kim Deal z Pixies přiveze poprvé do Česka svoji kapelu The Breeders

26. 04. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
The Breeders je americká alternativní rocková kapela, kterou v roce 1989 založila Kim Deal z Pixies a Tanya Donnely z Throwing Muses. Kapela vystřídala několik sestav a Kim Deal je v současnosti jedinou stálou členkou. Nejúspěšnější album kapely je deska z roku 1993 Last Splash se známým singlem Cannonball.
Letos v březnu po 10 letech vydali nové album s názvem All Nerv, které živě představí na nadcházejícím turné, se kterým 14.listopadu zamíří také do pražského Lucerna Music Baru. Vstupenky budou v předprodeji za 490 Kč + poplatky od pátku 27. dubna 10:00 na pokladně Lucerna Music Baru (bez poplatků), webu Lucerna Music Baru, GoOut.cz, Ticketpro, Ticketportal. Na místě v den koncertu 590 Kč.

The Breeders

Lidé se během života mění. Jen to vaše pravé já zůstává stejné. Včera vám bylo -náct a zítra vám bude padesát, ale stejně si pořád myslíte, že jste ten stejný člověk jako kdysi, i když vše svědčí o opaku. 

Hudba vás krájí v čase. 

Kdysi jsme žili ve světě, kde se člověk musel pídit po informacích. Věděli jsme toho málo a vyhledávání věcí, které jsme milovali, nás stálo hodně času, práce, peněz a štěstí. 

Kdysi jsem měl malou černobílou televizi na kraji svého pracovního stolu, která mi dělala společnost, když jsem psal pozdě do noci. Někdy kolem roku 1989 se na ní poprvé objevil klip Pixies. O týden později jsem už měl všechny CD Pixies, které šlo sehnat v londýnských obchodech s deskami. Propadl jsem jejich estetice i hudbě - fascinovaly mě obaly Vaughna Olivera i zvláštní písmo.

Bylo mi 29 a neměl jsem tušení, kdo ti lidé jsou. S dvěma malými dětmi v Anglii jsem si koupil CD Pod a psal Sandmana s kulisou hudby Breeders.

O Breeders jsem nevěděl víc, než stálo na minimalistickém obalu. Znal jsem názvy skladeb a poznal jsem jejich verzi beatlesovské skladby "Happiness is a Warm Gun", která je mou oblíbenoiu písničkou Beatles. Pod je řetěz písní, které jsou nezastavitelné, melodické a zároveň disharmonické, ženské hlasy zpívající z temnoty, nekompromisní a spíš připomínající sbor duchů s nehybnými tvářemi, který nám zpívá a zároveň bojuje, aby pocítil emoce, aby něco vůbec cítil. 

Po albu Pod přišlo Safari EP a pak Last Splash. Přestěhoval jsem se do Ameriky, do malé vesničky ve Wisconsinu a pouštěl si obě desky pořád dokola. Miloval jsem ten neuchopitelný feeling v hudbě, něco, co mi proklouzávalo mezi prsty. 

V roce 2002 jsem se poprvé po pěti letech zase vrátil k Sandmanovi a Breeders vydali CD Title TK. Hudba byla ostrá jako vždycky a rozhodně nebyla tak legrační jako název desky. Další album Mountain Battles s úžasným obalem Vaughna Olivera vyšlo, když byl můj život vzhůru nohama, v době mezi rozvodem a seznámením se se ženou, která se měla stát mou novou manželkou. Breeders mě v iPodu doprovázeli na hedvábné stezce v Číně. Všechno, co na Breeders miluji, tam bylo - průsečík hluku a inteligence, překvapující něha a nečekaná laskavost. 

Nyní přichází album All Nerve a je to jako by neuplynul ani rok. Muzika nás krájí v čase a já si vzpomínám, jaké to je být jí nadšený. All Nerve zní jako album Breeders, není to retro, nejsou to devadesátky, je to prostě chytrá rocková hudba se soundem Breeders a jejich životním postojem..

Kim Deal je autorkou, zpěvačkou a kytaristkou, Kelley Deal kytaristkou a zpěvačkou, Josephine Wiggs pořád hraje na basu a zpívá (a podílela se na dvou písních) a Jim MacPherson i dnes hraje na bicí jako génius.

Ano, lidé se během života mění. Jen to vaše pravé já zůstává stejné. Včera vám bylo -náct a zítra vám bude padesát, ale stejně si pořád myslíte, že jste ten stejný člověk jako kdysi, i když vše svědčí o opaku.

Ale někdy si pouštíme muziku, která nám dovolí být jako tehdy i jako dnes a jako zítra - a stojí to za to, každá minuta i vteřina poslechu téhle hudby za to stojí. 

Dodal: Michal Rejzek
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

THE BREEDERS

Středa 14. 11. 2018
Vstup: od 490 Kč
Vystupují:
The Breeders (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika