Do Prahy se chystá americký pionýr new age a ambientu Laraaji

Do Prahy se chystá americký pionýr new age a ambientu Laraaji

15. 05. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Music Infinity chystá na červen skutečnou lahůdku. Na své první sólové vystoupení u nás dorazí ve středu 6. června do Paláce Akropolis guru new age hudby a ambientu Laraaji. Americký multiinstrumentalista od konce sedmdesátých let, kdy ho objevil Brian Eno, propaguje ideu hudby jako univerzálního jazyka, který má propojovat lidi. Na jeho nahrávkách se míchají hypnotické smyčky akustických nástrojů s vlastnoručně vyráběnými syntezátory. Laraajimu na pódiu Paláce Akropolis bude předskakovat řecký elektronický hudebník Hior Chronik.
New age je v kruzích fajnšmekrů vesměs považováno za značku poněkud podbízivé a laciné hudby. Americký multiinstrumenalista Laraaji se ale k této visačce hrdě hlásí, meditativní hudba pro něj není sprosté slovo, ale vznešený cíl. Na konci sedmdesátých let byl jedním z pionýrů tohoto žánru a mladší generace posluchačů ho nyní doceňuje už bez žánrových předsudků. Laraaji vystudoval kompozici a pak se živil jako herec a stand-up komik, než v polovině sedmdesátých let objevil východní mysticismus. „Moje otázky o životě začaly jít hlouběji a já věnoval víc pozornosti duchovním záležitostem, “ vzpomíná. S citerou či autoharfou začal hrát v newyorských parcích a v jednom z nich ho v roce 1979 potkal Brian Eno, kterého jeho osobitá meditační hudba tak okouzlila, že ho pozval do studia. Společně natočili třetí díl slavné ambientní série - Ambient 3: Day of Radiance je dodnes nejslavnější Laraajiho deska, která v mnohém definovala žánr new age.
 

Předtím než ho objevil Eno, nahrával Laraaji podomácku kazety pro jogíny, které je měly uvést do uvolněného, meditativního stavu. Experimentoval s citerou, africkým prstovým pianem nebo vlastnoručně vyráběnými syntezátory a své nahrávky ještě elektronicky modifikoval. Od konce sedmé dekády vydal několik desítek alb, spolupracoval třeba s Billem Laswellem, ale jeho hudbě trochu uškodila nálepka new age mysticismu, který postupně vyšel z módy. Nová generace milovníků psychedelické hudby začala Laraajiho neobvyklé nahrávky objevovat až v naší dekádě. Hrál s Deerhunter a i v Praze se před čtyřmi lety představil se Sun Araw, ve středu 6. června si v Praze zahraje poprvé sólově.

V Paláci Akropolis bude americkému jogínovi dělat společnost dělat řecký hudebník Hior Chronik. Od žurnalisty a rozhlasáka se dostal až k vlastní tvorbě, která má blízko k minimalismu a moderní vážné hudbě. Jeho delikátně krásné skladby vesměs stojí na zvuku klavíru, k němuž se dle potřeby přidávají elektronické zvuky, smyčce a nebo třeba hrací skříňky. Debutoval v roce 2012 delikátními melodiemi alba I’m a tree, vydává na značkách Mu-Nest a nebo Kitchen. Rád také spolupracuje s dalšími hudebníky, jako jsou třeba Mikael Delta nebo Arovane. Právě s německým klasikem inteligentní taneční hudby a ambientu natočil vloni album Into my own, sólová nahrávka Out of the Dust vyšla v prosinci na značce 7K! Do Prahy se vrací pravidelně, naposledy se zde představil před dvěma lety a tentokrát ho naživo doprovodí také dívčí dvojice Hana & Dobrawa, hráčky na klavír a violoncello.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Středa 6. 6. 2018
Vystupují:
LARAAJIVAL / US + HIOR CHRONIK / GR
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika