Podzimní dokumenty

Podzimní dokumenty

11. 09. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Podzimní měsíce přinesou na plátna českých kin několik filmů, které by před několika lety zůstaly nanejvýš na programu ČT2...
Filmy od Agnes Vardy, Michaela Glawoggera, Karla Vachka, Lindy Jablonské, Michela Gondryho nebo Ala Gora se zařadí mezi dokumenty, které v uplynulých 3 letech začaly prorážet neprostupnou bariéru místní kinodistribuce. Už není třeba se divit. Přečtěte si seznam.

7. 9. 2006

Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth)


Režie: Davis Guggenheim
Hudba: Michael Brook, Melissa Etheridge
Vystupují: Al Gore
Délka: 100 minut
Distributor: Bontonfilms

foto


Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami.

21.9.2006

BLOCK PARTY (Dave Chappelle`s Block Party)


Režie : Michel Gondry
Scénář : Dave Chappelle
Kamera : Ellen Kuras
Hudba : Cory Smith
Distributor : Blue Sky Film Distribution a.s.

foto


Když v roce 2004 podepsal herec a komik Dave Chappelle smlouvu na pokračování úspěšného pořadu Chappelle’s Show na americkém televizním kanálu Comedy Central, rozhodl se to oslavit a uspořádat velkolepou party v Brooklynu. Nejdřív ze všeho se vydal do rodného Clevelandu v Ohiu, aby rozdal pozvánky svým bývalým sousedům a při té příležitosti pozval na svůj večírek i celou univerzitní kapelu. Pro některé z těch lidí to byl vůbec první výlet do New Yorku. Režisér Michel Gondry od začátku zaznamenával na kameru všechny přípravy i velkolepou party, které se zúčastnili například Kanye West, Mos Def nebo Erykah Badu. Zlatým hřebem večera však bylo vystoupení kapely The Fugees: poprvé po sedmi letech se totiž na jednom pódiu sešli Lauryn Hill, Pras a Wyclef Jean. „Tak tohle je koncert, který jsem vždycky chtěl vidět,“ podotýká Chappelle.

5.10. 2006

Dělníkova smrt (Workingman’s Death)


Rakousko / 2005 / 122 min.
Režie:Michael Glawogger
Scénář:Michael Glawogger
Kamera:Wolfgang Thaler
Distributor: AČFK

foto


„Šest kapitol a šest podob dělnické práce na přelomu tisíciletí. Dvouhodinový dokument Michaela Glawoggera je především vizuální a zvukovou symfonií, která zachycuje nezastavitelný tep fyzické práce i exotických pracovních organismů, v nichž neustále někdo běhá, nosí, pracuje, snaží se. Sledujeme na plátně obří kinematografický kolos, ne tak zcela nepodobný rozběhlé fabrice, ale i „živočichopis“, v němž nás průvodce a zároveň „dirigent i generál“ Glawogger vodí ve dvou hodinách po pracovištích celého světa....“ Michal Procházka

31.10.2006, vstup do distribuce: 2.11. 2006

Záviš – kníže pornofolku pod vlivem Griffithovy Intolerance


ČR / 2006 / 120 min.
Režie:Karel Vachek
Scénář:Karel Vachek
Kamera:Karel Slach
Distributor: AČFK

foto


Po stopách třínohého psa a dvounohého režiséra na cestě českým dneškem a československou minulostí: Čtyřletý Edvard Beneš zachraňuje život rodičům, šedesátiletý Václav Klaus hraje i nehraje tenis, socha tluče hlavou do zdi. Lidé bojují v kečupu a pohřbívají své psy. Spadený dům, dům z marihuany i miliardová vila podnikatele. Lední medvědi, sokoli, lišky. Písně Milana Záviše Smrčky. Svět podle Karla Vachka.

2.11.2006

Kupředu levá, kupředu pravá


Režie:Linda Jablonská
Scénář: Linda Jablonská
Střih: Jakub Voves
Kamera: David Cysař
Distribuce: Aerofilms

foto


V dokumentárním filmu Kupředu levá, kupředu pravá sledujeme členy dvou názorově zcela odlišných organizací, mladé komunisty a mladé konzervativce. Dokumentováním jejich osudů a názorů se snažíme porozumět, proč tito mladí lidé věnují veškerý svůj volný čas politickým aktivitám a jakým způsobem to ovlivňuje jejich životy. Na konci možná zjistíme, že přestože komunisté nesnáší konzervativce a naopak, obě tyto organizace pracují v podstatě na těch samých principech a důvody, proč se mladí lidé stávají jejími členy jsou v podstatě velice podobné.

23.11. 2006

Všichni možní sběrači a já (Les Glaneurs et la glaneuse)


Francie / 2000 / 82 min.
Režie: Agnes Varda
Scénář: Agnes Varda
Distributor: AČFK

foto


„Sběrači jsou lidé, kteří přežívají díky zbytkům po žních, vyhozenému jídlu a věcem, jichž se ostatní zbavili. Sběrači jsou ve Francii chráněni zákonem vydaným králem Jindřichem IV. v roce 1554. Několik takových lidí poznává během své cesty po severní Francii, Juře, Provenci, Pyrenejích, Paříži a jejích předměstích také režisérka Agnes Vardová. Inspirována obrazem Jeana-Francoise Milleta z roku 1857, který zachycuje ženy sbírající na polích zbytky po žních, zaznamenala způsoby života jednotlivých sběračů, které ukazuje ve všemožných situacích a prostředích...“ Pavla Bergmanová.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika