Music Infinity přiváží japonského mistra ambientu Chihei Hatakeyamu

Music Infinity přiváží japonského mistra ambientu Chihei Hatakeyamu

28. 05. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Holešovické studio Alta bude 13. června hostit večer meditativních dronů s tokijským experimentátorem Chihei Hatakeyamou. Japonský hudebník, který proslul pomalu se rozvíjejícími skladbami na pomezí ambientu a drone music přijíždí do Prahy na pozvání Music Infinity vůbec poprvé. 
Japonsko a meditativní hudba, to jde velmi dobře dohromady. Kultura země vycházejícího slunce si potrpí na zenové nálady, proto žádný div, že odtud přichází mistři ambientní hudby, kteří je umí zachytit s pomocí zvuku. Jedním z nich je multiinstrumentalista z Kyoto, Chihei Hatakeyama, který se na scéně experimentální hudby pohybuje už více než patnáct let. Začínal jako kytarista v několika rockových kapelách, ale na začátku tisíciletí přesedlal na laptop. Od polovičky minulé dekády působil také jako polovina elektroakustického projektu Opitope (s Tomoyoshi Datem), výrazněji se ale proslavil pod svým občanským jménem, pod nímž komponuje úchvatné zvukové krajiny s pomalu se rozvíjejícími melodiemi.

Jeho skladby se pohybují na pomezí ambientu, drone music a new age a mají bezmála léčivé účinky. Potkávají se v nich akustické nástroje jako kytary, vibrafon nebo klavír, které ale Hatakeyama následně digitálně upravuje. Na globální experimentální scéně o sobě dal poprvé výrazně vědět albem Minima Moralia. Deska nazvaná podle slavného spisu německého filosofa Theodora Adorna nabízí sedm meditací na téma ticha. Zamlžené kontemplace nad obrazy vyjádřené názvy skladeb - ohňostroj na poli, hvězdný svit odrážející se na hladině řeky - vyšly v roce 2006 na kultovním americkém labelu Kranky.

Chihei HATAKEYAMA

Chihei Hatakeyama přirovnává v rozhovorech svoji pomalou hudbu k umění čajového obřadu nebo procházkám po japonských zahradách. V jeho diskografii najdeme více než padesát albových projektů, z nichž některé jsou kolaboracemi se spřízněnými hudebníky. Jeho desky vyšly na značkách jako Room40, Home Normal nebo hibernate a v roce 2010 zakládá svůj vlastní label White Paddy Mountain, kde se kromě jeho nahrávek objevily i desky od Machinefabrik nebo Asuny. „Ambientní hudba není podle mě žánr, je to aspekt hudby, který se dá najít úplně všude,“ říká japonský experimentátor, který se představí poprvé v Praze, a to ve středu 13. června bude hostem koncertní série Music Infinity.

Jako support se objeví ojedinělá spolupráce dvou zahraničních umělců žijích v Praze, Lloyd Dunn a Wim Dehaen. Americký multimediální umělec Lloyd Dunn vede od roku 2009 filecastový projekt nula.cc a zvukový umělec, analytický chemik Wim Dehaen je mj také zakládající člen kolektivu Genot Centre a pro Music Infinity připravý exkluzivní společné vystoupení.

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY: CHIHEI HATAKEYAMA

Středa 13. 6. 2018
Vystupují:
Chihei HATAKEYAMA (JP) support: Lloyd Dunn (nula.cc) & Wim Dehaen (US/BE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika