Jazzanova se po šesti letech vrací do Paláce Akropolis

Jazzanova se po šesti letech vrací do Paláce Akropolis

11. 09. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 14. září dorazí do žižkovského Paláce Akropolis kultovní berlínský kolektiv Jazzanova. Od poloviny devadesátých let patří mezi hlavní hybatele nu-jazzové vlny, na svých pozdějších nahrávkách ale čerpají z širokého spektra černé hudby včetně soulu nebo R&B. V Praze představí své nové album The Pool, na které fanoušci čekali deset let.
V druhé polovině devadesátých let bylo jméno Jazzanova synonymem hlavně prvotřídních remixů (4Hero, Ursula Rucker, ale i Lenny Kravitz), které definovaly nujazzový žánr. Kolektiv vznikl v roce 1995 v Berlíně, když se v klubu Delicious Doughnuts sešla šestice německých DJů, která sdílela společný cíl přenést kouzlo staré školy černošské hudby na klubové parkety. Nejprve fungovali jako DJský tým, o rok později natočili i EP vlastního materiálu. Skladba Fedime's Flight se stala klubovým hitem a upoutala pozornost anglického nu-jazzového impresária Gillese Petersona, jenž se stal jejich mentorem a propagátorem. V roce 1998 zakládá Jazzanova sdružení Sonar Kollektiv, jenž funguje jako vydavatelství i bookingová agentura. Sdružují na něm svoje i spřátelené projekty a během první dekády existence se tato značka stala zárukou vysoké kvality. 
 

Debutové album In Between z roku 2002 je milníkem nu-jazzové vlny, když s jazzem míchá vlivy house, hip hopu i dubu. O čtyři roky mladší kolekce Of All the Things využívá místo samplů dovednosti studiových muzikantů, které navíc Jazzanova nahrávala na stařičké analogové zařízení. Na další studiové album museli fanoušci čekat dalších deset let, během nichž kapela vydávala singly, EPčka, živá alba (Funkhaus Studio Sessions) nebo další remixy. Studiové album The Pool z letošního července je další precizní německá práce na poli grooveových dobrodružství někde mezi soulem, funkem a hip hopem. Deska má jedenáct hostů, mezi nimiž je jazzová hvězda Jamie Cullum či undergroundový rapper Oddisee. „Je to nahrávka, která se může směle zařadit mezi ty nejlepší počiny electro-jazzového crossoveru,“ napsal o novince Jazzanovy nadšeně portál PopMatters.

Jazzanova

​Ačkoliv se služební doba Jazzanovy už blíží ke čtvrtstoletí, jejich hudba zní pořád svěže a jakoby mimo čas. Stejně jako v polovině devadesátek rádi těží z minulosti, ale přitom se koukají do budoucnosti. Do žižkovského Paláce Akropolis dorazí tento pátek v devítičlenné koncertní sestavě, která je zárukou prvotřídního hudebního zážitku. 

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JAZZANOVA

Pátek 14. 9. 2018
Vystupují:
Jazzanova (DE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika