Jak se stal Lunchmeat nejlepším tuzemským festivalem

Jak se stal Lunchmeat nejlepším tuzemským festivalem

09. 10. 2018  |  Autor: Vendula Říhová  |  Komentáře (0)
Po letošním ročníku třídenního festivalu Lunchmeat mi došla slova. S tím se hodně špatně začíná report, ale přesně tohle mi svitlo v hlavě v neděli nad ránem, kdy festival končil. Speechless. Akci se podařilo dostat na absolutní vrchol českého elektronického undergroundu. A jak to dokázala?
Za roky poctivé dřiny celého týmu má teď Lunchmeat všechno, co si může přát – renomé, nadstandardně kvalitní audiotechniku, kreativní vizuály, důstojné zázemí a pevnou fanouškovskou základu, která roste každým rokem společně s festivalem.  Podle duchovního otce Lunchmeatu Jakuba Peška rozšířili Demdike Stare & Michael England (kteří vystoupili i letošním Sónar festivalu v Barceloně, pozn. redakce) žánrovost festivalu o live cinema. Dodal, že jejich krátké narativní příběhy měly obrovskou silu jak v obraze, tak i ve zvuku. Jakub nicméně tvrdí, že jen jeden nejlepší projekt se z festivalu vybrat nedá, protože každý z nich je jeho srdeční záležitostí a celý line-up byl dle jeho slov poměrně vyrovnaný.
 


Čtvrteční hlavní program zahájila Švýcarka tibetsko-nepálského původu Aïsha Devi (možná pro někoho známější pod svým alter egem Kate Wax). Pokud byste chtěli slyšet aktuální zvuk soudobé experimentální elektronické pop-music, dejte si její poslední album DNA Feelings. Stojí za to. My, návštěvníci Lunchmeatu, jsme se u toho mohli kochat lehce zvrácenými, spirituálními a místy naléhavými vizuály francouzského artisty Emile Barreta. Viděli jsme tak třeba Aïshu koupající se v bazénu s hromadou tlustých Číňanů, originální videoklip má na svědomí Tianzhou Chen.
 


Pátek mi hudebně sednul asi nejvíc. Ale pokud bych měla vybrat jen jednoho jediného interpreta, budou to bez váhání Amnesia Scanner. Do Prahy přivezli své aktuální (a vlastně i první) studiové album Another Life. Mohutné basové linky, pomalejší BPM a postindustriální feeling zapříčinily, že jsem se na parketu kroutila jako žížala a odmítala ho opustit. 
 


Sobota patřila kuvajtské producentce a multimediální umělkyni Fatimě Al Qadiri, která vydává pod mým oblíbeným labelem Hyperdub. Nadupaná, rozmanitá show plná chytré elektroniky a tanečních ploch oscilujících na pomezí dubu, dub-techna, ambientu a experimentální elektroniky. Do toho si přimíchejte vlivy arabské a orientální hudby, špetku grimu a získáte těžko uchopitelný koktejl, který na živo získá čtvrtou dimenzi. 
 


Sečteno podtrženo: královská zábava. Nemůžu se dočkat dalšího ročníku. Do příště zbývá vylepšit snad jen výběr piva ;-) Jakub doufá, že návštěvníci festivalu začínají věřit a i přes nepříliš známé projekty se daří Studio Hrdinů naplnit. Já osobně se trochu děsím dnů, kdy bude beznadějně vyprodáno. 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

LUNCHMEAT FESTIVAL

Čtvrtek 4. 10. 2018 až Neděle 7. 10. 2018
Vstup: 650 - 1800 Kč
Vystupují:
Actress AV live, Aïsha Devi & Emile Barret AV live, Awali & Frances Sander AV live, Lanark Artefax presents Monolith AV live, Møreti, Neon Chambers (Sigha & Kangding Ray) & Gabriela Prochazka AV live, PSJ, Trevor Linde, Two Pixels Above AV live, Amnesia Scanner AV live, Citty & Jakub Aeldryn AV live, Downwards Records 25th Anniversary Showcase: Regis, Enchanted Lands & Wim Dehaen AV live, Eomac & Sal present Reconnect AV liv, E-Saggila & Robert Seidel AV live, GRAYCODE & jiiiiin present #include red AV live, Kewu, Lee Gamble AV live, Night Slugs 10th Anniversary Showcase: Bok Bok, GIRL UNIT, L-Vis 1990, Nic Hamilton Visuals, NobodyListen, nrmn, whydie?, Claro Intelecto & Moire AV live, Demdike Stare & Michael England AV live, Downwards Records 25th Anniversary Showcase: GREBENSTEIN & Seefried AV live, Exhausted Modern & Autr AV live, Fatima Al Qadiri & Transforma AV live, Fis & LUNCHMEAT STUDIO present Henge AV live, JASSS, LOFN live, Príncipe Showcase: Dj Maboku CDM, DJ Marfox, Márcio Matos Visuals, Yves Tumor live
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika