Vinohradské vinobraní

Vinohradské vinobraní

15. 09. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Několik opojných a šťavnatých hroznů z programu Vinohradského vinobraní budou jeho účastníci moci zkonzumovat výhradně v žižkovském kině Aero. Bakchus, hlavní dramaturg letošního jubilejního desátého ročníku vinobraní, totiž právě do kina Aero umístil filmový festival o víně.
Ve dnech 20.-23. září tak je v Aeru nejen pro členy Bakchovy družiny, ale i pro obyčejné smrtelníky z řad konzumentů kvalitního moku a zábavy, připravena přehlídka filmů o víně a o všem, co je s tímto nápojem spojené, včetně ochutnávek, besed o víně, přednášek a výstav.

Obzvláště lahodnou programovou perlou budou tři jednorázové projekce dokumentárního snímku MONDOVINO, jednoho z pouhých tří dokumentů, které vůbec kdy soutěžily na festivalu v Cannes a který byl v roce 2004 na tomto festivalu nominován na Zlatou palmu! Provokativní dokument o dopadech globalizace na vinařské oblasti po celém světě vypráví příběh tradičních pěstitelů z Itálie a Francie, kteří pod tlakem konkurence amerických vín z Napa Valley přizpůsobují svoje produkty globálnímu konzumentovi. Do tradičních rodinných firem vstupuje zahraniční kapitál a globální “konzultanti”, kteří dokáží dodat víno, které se prodá. Vznikají tedy spíše obchodní značky namísto vína s tradičním označením podle původu. Výsledkem jsou miliony lahví s jednou značkou a identickou chutí namísto variability závislé na jednotlivých regionech. Film má lehce dráždivou chuť, výrazný buket a je vhodný k delšímu posezení.

Jedinečným dramaturgickým počinem s krásnými čistými barvami a lehce citrusovými podtóny bude unikátní koncert šedesáti- až osmdesátihlavého sboru Mandelbrotových Kostiček. V pražské premiéře se v Aeru ve čtvrtek 21. září představí soubor, který navazuje na legendární Kuličky a vystupuje pod taktovkou Lukáše Prchala se skladbami Petra Wajsara na texty Ester Kočičkové. Za svého patrona si zvolilo Benoita Mandelbrota, polsko-francouzského matematika a zakladatele fraktální geometrie, mj. autora knihy Jak dlouhé je pobřeží Velké Británie. Mandelbrotovy Kostičky mají potenciál násobený vlastní početností i schopností svých dílčích jednotek dotknout se jakéhokoliv hudebního žánru, ryby nebo semene.

Vinohradksé vinobraní doprovodí také speciální výstava fotografií z předchozích ročníků (autor Jan Zavřel) a v neposladní řadě ochutnávka vín ve foyer kina AERO.

Program Vinohradského vinobraní v kině AERO:
20. st 20:30 Mondovino (2004, Jonathan Nossiter)
21. čt 21:00 Koncert: Mandelbrotovy kostičky
22. pá 20:30 Mondovino (2004, Jonathan Nossiter)
23. so 18:00 Bokovka
23. so 20:30 Mondovino (2004, Jonathan Nossiter)


Kino Aero nabízí možnost vyhrát vstupenky na projekci filmu MONDOVINO (20.9. od 20:30). Stačí odpovědět na tři záludné otázky a odpověd poslat do 17.9. (včetně) na adresu soutez@kinoaero.cz. Šťastné i nešťastné rybky obeznámíme o výsledcích jejich konání v pondělí 18.9.

Otázky:
1/ Benoit Mandelbrot se narodil v roce
a/ 1865
b/ 1972
c/ 1924

2/ Režisér filmu MONDOVINO se jmenuje:
a/ Johan Pussiter
b/ Jonathan Nossiter
c/ Nathaniel Jossiter

3/ Proč se v žižkovském kině koná filmová část Vinohradského vinobraní?
Objasněte v několika větách.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika