Lucerna zažije setkání bluesových králů Buddyho Guye a Luboše Andršta

Lucerna zažije setkání bluesových králů Buddyho Guye a Luboše Andršta

05. 11. 2018  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Velký sál Lucerny se 8. listopadu rozhýbe v rytmu toho nejlepšího blues, jaké lze na světě slyšet. Přijede ho vůbec poprvé do České republiky zahrát sám jeho úřadující král, kytarista a zpěvák Buddy Guy se svou kapelou.
Na již téměř vyprodaném koncertě bude Guyovi sekundovat nejvyšší velmož české bluesové scény Luboš Andršt se svojí bluesové sestavou.
Do prodeje se uvolnilo několik exkluzivních vstupenek k sezení v základním sektoru z nevyzvednutých rezervací a   lóžích, i nadále jsou k dispozici vstupenky k stání.

Buddy Guy

Muzikantské kořeny letošního sedmdesátníka Luboše Andršta sahají až do druhé poloviny 60. let, kdy byl oporou kapely Framus Five Michala Prokopa, se kterou natočil legendární album českého rocku Město ER. V 70. letech se Andršt obrátil k moderní jazzrockové fúzi v čele vlastní kapely Energit. Blues Band založil na začátku 80. let a v jeho čele stojí dodnes. V kapele se vystřídala řada vynikajících hudebníků, u mikrofonu řada významných zpěváků – za všechny jmenujme Slováka Petera Lipu, Američanku Tonyu Graves nebo Američana Ramblin Rexe. V současné době v Blues Bandu zpívá harmonikář Marek Hlavica. V hudebním bloku, který bude hlavní hvězdě večera v Lucerně předcházet, doprovodí Luboše Andršta již zmíněný Marek Hlavica a  Jan Holeček, zpěvák a varhaník kapely Energit. Jmenované podpoří hvězdná rytmika rockových legend Vladimíra Gumy Kulhánka (baskytara) a Jiřího Zelenky (bicí).

Luboš Andršt

Luboš Andršt má se světovou první ligou bluesmanů svoje poměrně bohaté zkušenosti. Jeho Blues Band doprovázel britského zpěváka a harmonikáře Paula Jonese (Manfred Mann), slavnou americkou pianistku a zpěvačku Katie Webster a dlouhodobě spolupracoval i s patrně vůbec nejuctívanějším polským bluesovým kytaristou Tadeuszem Nalepou. Vrcholu se v této oblasti Luboš Andršt dočkal v roce 1998, kdy jej B.B. King pozval jako svého osobního hosta na pódium pražského Kongresového centra a zahrál si s ním několik písní. Stejné pozvání se pak opakovalo o dva roky později, když B.B. King koncertoval ve Zlíně.

Buddy Guy (nar. 1936) je považován za největšího žijícího bluesového hudebníka, posledního stále aktivního pamětníka rozmachu elektrické bluesové scény v 50. a 60. letech. Jako kytarista doprovázel všechna velká jména první generace tohoto žánru: Muddyho Waterse, Howlin´ Wolfa, Little Waltera či Willieho Dixona. Dlouhá léta vedl kapelu s fenomenálním harmonikářem Juniorem Wellsem. Za svůj zásadní vzor jej považovali či považují Jimi Hendrix, Keith Richards, Jeff Beck, Eric Clapton, Jimmy Page, Stevie Ray Vaughan či John Mayer. Je držitelem řady cen Grammy, Blues Music Awards a dalších hudebních i společenských ocenění. Je majitelem nejznámějšího chicagského bluesového klubu Buddy Guy´s Legends. V současné době je na krátkém evropském turné na podporu nového alba The Blues Is Alive And Well. V jeho závěru vůbec poprvé zahraje v České republice, ve velkém sále Lucerny. Koncert pořádá agentura Liver Music ve spolupráci s festivalem Blues Alive.

V současné době už je většina kapacity koncertu vyprodána, poslední vstupenky jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketmaster a Ticketportal.

Koncert pořádá agentura Liver Music ve spolupráci s Blues Alive.

Dodal: Zdena Selingerová, Liver Music, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BUDDY GUY

Čtvrtek 8. 11. 2018
Vystupují:
Buddy Guy (USA), Luboš Andršt Band
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika