Večer nezávislé elektroniky s Ventolinem

Večer nezávislé elektroniky s Ventolinem

01. 04. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
První dubnový pátek Fléda zasvětí alternativní elektronické hudbě. Sedmihodinovou taneční party nastartuje DJ morpheus, kterého vystřídá klíčová postava ostravské klubové kultury Marius Konvoj. Zástupce americké diy noise&drone kazetové scény Container uvede hlavní hvězdu večera Ventolina. Tečku za jeho psychedelickým poetic technem a elektronickými experimenty udělá dýdžejské duo Tomino & Myslivec.
Headliner Ventolin patří k nejvýraznějších domácím projektům na poli experimentální elektroniky. Fenomenální hudebník na pódiu obklopený starými samplery, syntezátory a archaickými bicími automaty, zpívá, rapuje, jódluje a podléhá kouzlu drsného a nedokonalého analogu. Na Flédě představí neustále se proměňující show k poslední studiové desce Vitajte (vyšla na CD, vinylu i digitálně), s níž na podzim absolvoval úspěšné turné Rasisti pojebte se.
 


Po čistě instrumentálním albu The Game YS ROTTYN, které natočil s polským techno duem RSS BOYS, se na aktuální desce vrací (jak sám říká) k bolestivému procesu psaní textů. „Texty vznikaly většinou z hudebních motivů, tak dlouho jsem poslouchal, až jsem v hudbě zaslechl o čem a jak daný text napsat. Kolem textového nápadu jsem pak vytvářel hudební struktury, není to tedy konceptuální album, kde bych předem věděl nějaký námět, kterému se budu věnovat. Spíš vychází z intuitivních témat, která se postupně vynořovala,“ prozrazuje na svém webu. Slova halí do tepajících automatů a acidových linek, více než předtím pracuje s počítačem a digitálními technologiemi, ale opět, stejně jako na debutové desce Totem (2012), používá živé nástroje (kytaru mu nahrál Prokop Holoubek z Midi Lidi, bicí Michal Janík z Ghost Of You). Snaží se posunout původní zvuk dál k archaičtější a živější podobě.

Ventolin

Jako Ventolin poprvé vystoupil v roce 2007, ale součástí povědomí nezávislé klubové scény se stal nejdříve kolem roku 2009 po vydání EP Mžitky (Mikinikill) a definitivně v roce 2012 po vydání debutového alba Totem (2012). V roce 2015 o něm studenti FAMU natočili dokument a ve stejném roce vyšlo EP Playbour. Jeho hudební počátky jsou svázané s trampskými písněmi a Bedřichem Smetanou a jako svou další inspiraci uvádí „raný industriál jako Throbbing Gristle, punk, postpunk a osmdesátkový pop, hiphop, disco, techno, house. A pak česká alternativa raných 90. let, Arvo Paart, všelijaký metal. A pak úplně všechno možné až do současnosti.“ Má za sebou stovky koncertů a vystoupení v České republice, na Slovensku, ale i v zahraničí. Hrál v Japonsku, Moldávii, Německu, Rakousku, Anglii, Holandsku a v Polsku. Tamní spontánní publikum se právě (březen 2019) těší z jeho přítomnosti na společném turné s varšavským tandemem ŻAL, hrajícím elektroniku prokládanou špinavými kytarovými sóly.

Za pseudonymem Ventolin stojí blázen do detroitského techna a italo a indian disca 80. let David Doubek.  Kulturní antropolog, zakladatel kultovní skupiny Kazety a člen divadla Nejhodnější Medvídci sdílí společný vesmír s kapelou Midi Lidi a s Bumbum Satori Prokopa Holoubka. Petr Marek režíroval jeho nejsledovanější videoklip Disco Science (více než 860 tisíc zhlédnutí) a jako taneční partnerku mu do něj dosadil svou matku. Prokop Holoubek a Tomáš Kellar (Tomino & Myslivec) posílí dubnový line-up na Flédě. Jeho pestrost prokáže Marius Konvoj v rytmu digital hardcore, na který naváže jedna z ikon berlínského Berghainu, techno experimentátor a veterán amerického noise undergroundu Ren Schofield. Pod pseudonymem Container loni vydal další ze svých LP nazvaných LP (2018). Party zahájí DJ morpheus a vstříc ranním paprskům tanečníky doprovodí psychedelická atmosféra a žánrový nadhled dýdžejského dua Tomino & Myslivec se setem napěchovaným technem, housem, černou muzikou, kraut rockem a punkem.

Hlavní scéna:
21:00 DJ morpheus
22:30 Marius Konvoj
23:30 Container (US)
00:30 Ventolin
02:00 DJ morpheus

Barová scéna:
02:00 - 04:00 Tomino & Myslivec

Dodal: Sabina Coufalová, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

VENTOLIN

Pátek 5. 4. 2019
Vystupují:
Ventolin, Container (US), Marius Konvoj, DJ morpheus, Tomino & Myslivec
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika