Echoes představí na Flédě Surgeona

Echoes představí na Flédě Surgeona

25. 01. 2020  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Headlinerem dalšího dějství festivalu Echoes na Flédě bude 27. března producent Surgeon. Proslulý britský tvůrce experimentální elektronické hudby představí v Brně svůj hybridní live-set v rámci show k aktuálnímu albu Luminosity Device a dvěma Raw Trax EP. Nová deska stejně jako jeho předchozí nahrávky sklízí chválu médií jako The Wire, The Quietus nebo Pitchfork a je dokladem Surgeonovy výjimečné pozice na scéně undergroundového techna.
Britský DJ a producent Anthony Child aka Surgeon bude hlavní hvězdou březnové edice Echoes. Tvorbu respektovaného britského hudebníka charakterizují temné, minimalisticky pojaté kompozice s experimentálními přesahy. Už jeho raná alba z 90. let je řazena k nejzásadnějším techno nahrávkám vůbec. Umělec v Brně představí technicky inovativní live-set. „Už v minulosti, jsem se snažil hrávat naživo, ale upřímně mi trvalo 20 let, než jsem našel přístup, s nímž jsem spokojený,“ vysvětluje Child pro server Resident Advisor a dodává: „Jde hodně o improvizaci, kompozici v reálném čase. V mé hlavě se vždy odehrává více vrstev najednou. Soustředím se na skutečný proud hudby a nechávám ho mnou protékat.“



Child představí na Flédě svou ceněnou aktuální tvorbu. Jde o dvojici čerstvých EP Raw Trax 1 a 2 (2019), zejména pak o dlouhohrající desku Luminosity Device (2018). „Snažil jsem se vytvořit techno album nahlížené psychedelickou optikou,“ vysvětluje pro web The Wire. „Bylo to také o pohledu zpět… když se ohlížím, myslím, že právě psychedelie na mě měla vedle industriální hudby ten nejzásadnější vliv.“ Nahrávka je inspirována tibetskou Knihou mrtvých a nabízí transcendentální taneční zážitek. „Ve svém vývoji album nahlíží podstatu cesty - od pokojného smíření po temný ruch až k horečnému zúčtování a konečnému osvícení,“ vyzdvihuje desku magazín Pitchfork.

Surgeon

Surgeon stojí od počátku kariéry mimo hlavní proud a drží si vlastní nenapodobitelný rukopis. „Myslím, že celou dobu, kdy jsem součástí techno scény, vnímám sám sebe jako outsidera, někoho kdo se tu objevil v podstatě náhodou,“ vysvětluje Child pro The Wire. Proslul také svým detailistickým nadžánrovým přístupem k tvorbě. Techno je pro něj především prostředkem, který v písních naplňuje různými inspiracemi. „Ztělesňuje princip, že v každém žánru ta skutečně vzrušující hudba pochází od těch, kteří se nesnaží napodobovat obecně přijímané vzory. Přichází naopak od těch, kteří až obsedantně následují vlastní stylistické ideje,“ shrnuje jeho tvorbu uznávaný The Quietus.

Anthony Child začínal s hudbou počátkem 90. let v průmyslovém Birminghamu. Při studiích na umělecké škole tu začal hrát v jazz-rockové formaci Blim. Společně s přáteli zakládal první místní techno klub, kde začal s DJingem. Od roku 1994 vydával vlastní tvorbu na respektovaném labelu Downwards. Jeho tvorba později vycházela také u vydavatelství Tresor a zejména pak vlastního Dynamic Tension Records. Postupně nahrál osmičku řadových alb a nespočet EP, singlů a mixtapů.

Surgeon se podepsal i na řadě remixů jak v rámci techno scény (Dave Clarke, Luke Slater / PAS, Green Velvet, Hardfloor nebo Black Dog), tak i mimo ni (Thom Yorke – Radiohead, Mogwai, Faust and Coil, Moderat, Shed, Traversable Wormhole či Scuba). Child vydává také pod vlastním jménem převážně nahrávky ambientního charakteru.

Surgeon vystoupí na Flédě v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Echoes, který Fléda buduje již od roku 2015. Jeho cílem je představovat nejaktuálnější zahraniční projekty, ale i nadějné talenty české elektronické scény. Dramaturgie dává prostor audiovizuálním performancím a experimentování s hranicemi analogové a digitální hudby. Festival se uskutečňuje za podpory Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Dodal: Martin Brzobohatý, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ECHOES: SURGEON

Pátek 27. 3. 2020
Vstup: 300 - 350Kč
Vystupují:
Surgeon live (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika