Der Film

Der Film

02. 10. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V pražských kinech Světozor a Aero se uskuteční od 4.-8. října festival německy mluvených filmů DER FILM.
Na začátek října připravují Goethe-Institut v Praze, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví festival současných německy mluvených filmů „Der Film“. Ve dnech 4. až 8. října se v pražských kinech Aero a Světozor představí přibližně 20 celovečerních filmů a dokumentů z produkce sousedního Německa, Rakouska a Švýcarska. Program doplní i řada dokumentárních snímků z produkce všech tří zemí. Chybět nebude ani doprovodný program zaměřený na německou hudbu organizovaný ve spolupráci s festivalem STIMUL a pražským Cross Clubem.

Festival, který by se měl do budoucna stát pevnou součástí pražského kulturního života, zahájí v úterý 4. října předpremiéra nejúspěšnějšího německého snímku tohoto roku Životy těch druhých (Das Leben der Anderen, režie Florian Henckel-Donnersmarck). Příběh z dob, kdy bývalé východní Německo paralyzoval strach z tajné policie Stasi, posbíral několik filmových ocenění: mimo jiné byl vyhlášen nejlepším německým filmem letošního roku a nezávislou odbornou porotou byl vybrán do soutěže o Oskara za nejlepší zahraniční film.

Organizátoři chtějí touto přehlídkou upozornit na skutečnost, že se filmová tvorba našich sousedů v klasické kinodistribuci prakticky neobjevuje. „Spojovat si německou nebo rakouskou kinematografii jen se seriálovou tvorbou, která je k vidění v televizi, by byla chyba,“ říká koordinátor festivalu Jiří Šebesta. „Za našimi hranicemi totiž vznikají kvalitní filmy, které si zaslouží naši pozornost,“ dodává dramaturg festivalu Radim Habartík.

Během festivalu proběhne i premiéra dokumentu Dělníkova smrt (Workingman´s Death) rakouského filmaře Michaela Glawoggera. Festival dále nabídne pražským divákům mimo jiné filmy Kammerflimmern (rež.: Hendrik Hölzemann), V cizí kůži (Fremde Haut, rež.: Angelina Maccarone), dokument Touch the Sound (rež.: Thomas Riedelsheimer), rakouský snímek Blue Moon (rež.: Andrea Maria Dusl) či švýcarský film Následné otřesy (Nachbeben, rež.: Stina Werenfels). Festival navštíví i celá řada herců a tvůrců jednotlivých filmů.

Ojedinělým počinem bude uvedení němého filmu Záhady lidské duše (Geheimnisse einer Seele, režie: Georg Wilhelm Pabst) z roku 1926, jehož projekce v kině Aero bude opatřena živým hudebním doprovodem, speciálně zkomponovaným právě pro tuto příležitost.

Festival také nabídne doprovodný program, jehož společným jmenovatelem bude rovněž německý jazyk, tentokrát však v hudební formě. Připraveny jsou speciální večírky zaměřené na rakouskou a německou hudbu v produkci celoročního festivalu jiné hudby STIMUL a pražského klubu Cross. Zahrají zde například vycházející hvězda rakouské gramofonové alternativy Dieb13, německý Dj Sticky DoJah či drumandbassový Dj Mat z Rakouska.

„Realizací projektu bychom rádi založili tradici pravidelných každoročních přehlídek současné německy mluvené filmové tvorby, která je v ČR téměř neznámá,“ uzavírá Radim Habartík. „Přitom se jedná převážně o kinematografii sousedního státu Německa, s kterým Českou republiku pojí četné historické vazby,“ dodává.

kino Světozor
kino Aero
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika