DJ Rush v rozhovoru pro Pigfest

DJ Rush v rozhovoru pro Pigfest

25. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Právě dnes, jen tři dny před největší páteční party v Čechách, kdy na PigFest do Plzně přijede headliner z Kne´Deep bookingu, je ten správný čas publikovat naprosto čerstvý rozhovor s Rushem.
Každý tě zná pod jménem DJ Rush. Co znázorňuje tohle jméno? Je to tak, že tvůj život je plný spěchu (spěch = rush, pozn. autor), nebo třeba proto, že hraješ tak rychle? Jak to jméno vzniklo?
Když jsem byl na střední, nemohl jsem se dočkat konce vyučování, pořád jsem se koukal na hodinky a občas jsem ani nešel na poslední předmět. Vždycky jsem měl důvod, proč tam nemůžu. Když zazvonilo, vyletěl jsem ze dveří s taškou a dalšími věcmi, běžel jsem abych stihl autobus k domu mého kamaráda. Tam jsem nikdy nepřišel pozdě. Zavolal jsem mámě že jsem u kamaráda a že přijdu domů později. Prostě jsem si chtěl zahrát a pracovat na `drum machines`. Kámoš se mi pořád smál a říkal: "Ty nepřijdeš nikdy pozdě, jako bys sem musel spěchat na čas" - Řekl Rush (spěchat), a já na to - Ksakru, to je ale hustý jméno - a tak místo původního DJ R, jsem si změnil jméno na DJ Rush. Tak to `R` dostalo smysl.. Bylo to v roce 1984.

Už jsi hrál s množstvím více či méně známých DJs, a ty sám jsi nepochybně DJská Superstar. O kterém DJi z celého světa si myslíš, že je populárnější než ty? Kdo byl tvým vzorem, když jsi začal dělat muziku?
Díky za kompliment, ale já se nepovažuji za superstar, to by na mě bylo asi trochu moc... Existuje hodně DJů známějších než já, a objevují se nové tváře, které se dostávají na mojí úroveň, ale nebudu říkat jména. Rád projevím uznání, kdekoli je to na místě, ale vždycky jsem byl ten, na koho ostatní žárlí a mají potřebu shazovat to, co dělám. Tak jsem si řekl, že tenhle rozhovor je o mně a ne o nich, a tak nebudu vychvalovat ostatní, nebo sebe shazovat. Můžu ale popravdě říct, že když jsem začínal, byli tu 2 DJs, kteří mi dávali sílu pokračovat v tom, co dělám. Byli to DJ Jr. a Lil` Louis (Mr. French Kiss osobně).

dj rush

Hodně lidí má rádo tvojí muziku. Mohl bys mi říct, kdy a kde jsi zahrál svůj nelepší a nejhorší set (podle vlastního pocitu)?
Pro mě bylo nejlepší moje první hraní na Nature One, promiň - nevzpomenu si na datum, to by ti řekl nějaký můj zarytý fanda. Ta noc byla opravdu perfektní, místo plné energie a ohromující zvuk - Mohl jsem lidem předvést, co je to čistá energie. Také jsem hrál na akci, kde byli i trancoví a komerční umělci, a tam jsem lidi opravdu překvapil. Doslova jsem je rozsekal... Asi bych nedokázal říct který set byl nejhorší, ale akce už se mi nepovedla hodněkrát.

Na tvojí úrovni je hudba také prací. Stalo se ti někdy, že tě hraní nebavilo, ale zahráls, protože je to tvá práce?
Hudba pro mě není nikdy prací. Začal jsem to dělat jako něco, co mám opravdu rád, ještě si pořád vzpomínám na úsměvy celé mojí rodiny, když jsme měli puštěný gramofon. Víš, muzika mě provází od dětství, vstával jsem a slyšel muziku... Od rodiny - máma si pouštěla muziku, když v kuchyni vařila, nebo když seděla na verandě, zpívala si s gramofonem, když česala sestře vlasy... A když hrála naše oblíbená deska, každý jsme zpívali část písničky a tancovali... Prostě miluju muziku, a až se pro mě stane jen prací, skončím s tím, nedokážu si představit, že dělám hudbu jenom proto, že vím jak, to by nebylo ono. Dělám ji, protože ji miluju, ne proto, že musím platit účty a vydělávat na živobytí, bejt slavnej, ne, ne, ne, dělám ji od srdce a protože jsou to mé kořeny z kterých jsem vyrostl, mám muziku v srdci.

Hrál jsi na světě už skoro všude. Která země se ti líbila nejvíc? A na kterém místě je u tebe Česko?
Úžasný je třeba Španělsko. Lidé jsou super a plní energie, mají v sobě něco speciálního... Usmívají se, křičí a mávají rukama nad hlavou, ukazují, jak jimi pohybuje hudba, nikdo se tam nezastaví. Když slyší skladbu s vokály, zpívají s ní. I když neumí Anglicky, snaží se zpívat, a to je ten správný pocit.

Mám fakt rád všechny východní země a když jsem hrál v Česku, byl jsem unešen. Jsou tu zajímaví lidé, a to já mám rád, a nebojí se nastrojit a vyrazit ven - tak to má být, dělat to, co chtějí a bavit se, to mám rád... Uvidím tu všechny ty party bytosti - říkám jim club freaks (kluboví blázni). Takže Česko bylo dlouho moje number 1, ale protože jsem tu už dlouho nehrál, jiné země jej předběhly. Teď jsou na tahu Češi, aby mi ukázali, že mají pořád dost energie, a já vím že mají...

Už jsi byl v Česku mnohokrát, byl už jsi i v Plzni? Které místo v Česku máš rád. Máš také čas jít si prohlédnout město a památky, když někam přijedeš hrát?
Plzeň hmmmmm - zní to lákavě :) Jsou tam taky chutní lidé? Hrál jsem v Praze a tam to bylo krásné, opravdu pěkné. Ale nejlepší to bylo v Boby Centru, pamatuju si, jak jsem přišel na Apokalypsu, sakra, byl jsem úplně v šoku. Nevěřil jsem vlastním očím. Byla to opravdu zatraceně vychytaná akce, to vám povídám... Nemyslím si že nějaké jiné město v Čechách bude lepší než Brno, ale v Plzni jsem nikdy nebyl, třeba mě překvapí... I to jméno zní chutně, a lidičky tam byly skoro k sežrání :)

Jsi známý svými vokály, které předvádíš během hraní. Jak tě napadlo, začít při svých setech zpívat (pro DJs to není zrovna typické)?
To není, to máš pravdu. Já o sobě ale už dlouho tvrdím, že nejsem jen DJ, ale hlavně bavič. Dělám muziku, hraju různé styly a hraju živě a v kostýmu... Rád bavím lidi, dělám show, je to o tom, bavit se. Jednou mě v Česku zastavil takovej novinář rádoby vševěd, a ptal se proč si maluju obličej, že to k technu nepatří. Usmíval se na mě, ale vypadal opravdu hloupě (byl to jeden z těch co se mě snaží shodit svými slovy, jenom ukazují svojí aroganci a chtějí se nějak ukázat, a tak jim z huby vylezou takový sračky), Tak jsem mu řekl, Nikdy jsem neříkal, že jsem techno, nikdy jsem po nikom nechtěl, aby mě měl rád, je mi to fuck, berte mě takovýho jakej jsem, nebo mě nechte bejt. Bavit lidi znamená dělat to, co tě baví a ukázat to na veřejnosti, z toho já mám dobrej pocit. Zpívám svoje písničky, protože chci vyjádřit spoustu věcí, tak proč to nedělat při hraní? Pak je na party víc zábavy a taky víc života.

Jaké styly hudby si poslechneš doma?
Rád poslouchám jazz a oldies ze 60. let, Beatles a Dee Dee Bridgewater, Betty Carter. Z toho mám vždy dobrou náladu.

Mohl bys charakterizovat svou hudbu několika slovy? Ale snaž se nepoužívat taková slova, jako techno, hard, funky atd.
Moje hudba je čistá energie. Nic jiného, a nebudu z toho nic jiného dělat, jenom proto, aby tomu lidi rozuměli. Pure Energy.

Těšíš se na Pig Fest?
Jestli se těším? Ha, ha, ha! Víc než to. Vrátím se do Čech a zahraju si s bráchou z Kne`deep - s Agentem, je fakt dobrej. Už nespím abych viděl zase české lidi a zapařil s nima, tak se těšte, uvidíte mě pobíhat po parketu. Jsem na tuhle akci nažhavenej, a ten název. Ooooooh my God, Pig Fest... Ha ha ha, ukážu vám tam prase, hehehehe :)

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

26. 10. 2006 | 11:43:57
+0 | -0
Rushe si vychutnám už potřetí, tak se těšim na to pobíhání po parketu :-))! To bude asi novinka..Ale musí běhat po čtyřech jako pig :-)
Kačí
26. 10. 2006 | 10:48:48
+0 | -0
Už se nemůžu dočkat!!!! :-))
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika