Rumunský film

Rumunský film

25. 11. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Přehlídku tří celovečerních a pěti krátkých rumunských filmů můžete shlédnout od 27.-29.11. v pražském kině Aero.
Západ (27.11. – 18:00)
r. Cristian Mungiu
(2002)

Film oceněný na mnoha filmových festivalech.

Zajatci mlhy (27.11. – 20:30)
r. Artem Antonov
(2005)

Zima 1944. Poručík Anochin se zotavuje po těžkém zranění. Sžíraný nenávistí k nepříteli touží po návratu na frontu. Je však se skupinou německých zajatců odvelen do odlehlé vsi Polumgla, kde má zajistit výstavbu translační věže a zároveň i stravu a přístřeší pro svěřené zajatce. Ve vsi narazí na neochotu a nenávist. Časem však ženy, jejichž muži jsou na frontě, nepohrdnou výpomocí v domě či doprovodem na lov medvědů. Teď už sytí, teple oblečení a respektovaní zajatci vztyčují v zasněžené tajze dřevěnou věž. Hrany konfliktu se uhlazují, soužití lidí v oboustranné nouzi nabývá humánních dimenzí. Ve společném úsilí o přežití si sotva uvědomují, jak krutý režim rozhoduje o jejich osudech.

Manželská lože (28.11. – 20:30)
Mircea Daneliuc
(1993)

Šokující a drsný snímek o stejně šokujícím a drsném porevolučním Rumunsku. Bývalý ředitel biografu se pokouší přizpůsobovat postkomunistickému světu, ale nedaří se mu to. Těhotné manželce se nechce zbavit se dítěte - chudá rodina má už dvě děti a třetí si dovolit nemůže. Bývalá milenka se stava prostitutkou. Bývalý ředitel ztrácí pomalu všechno, a to jak jako člověk, tak jako muž. Film je obrovským a nepříjemným zrcadlem postkomunistické Bukurešti a také metaforou zoufalství a zklamání dějinami, Ceauseskem a osudem až příliš unavené rumunské společnosti.

Short Film Awards for Romania (29.11. – 20:30)

Krátké snímky „made in Romania“ oceněné na vrcholných festivalech.

Trafika (r. Catalin Mitulescu, 15 minut – cena Palme d´Or za krátký film na MFF Cannes 2004) Na cestě na obchodní schůzku Tudor nečekaně zjistí, že má ještě třicet minut. Má tedy dost času na to, aby si dal kávu a povyprávěl o své dceři a vyfotil krajinu.

Byt (r. Constantin Popescu, 15 minut) Ráno posnídá s manželkou, obléká se a odchází. Vchází zpátky zadem, k milence, která bydlí ve stejném paneláku. Druhý den znovu, až na to, že se místo v osmém patře, kde bydlí milenka, omylem octne doma.

Cesta do města (r. Corneliu Porumboiu, 19 minut - Cena za nejlepší krátký film na MFF Karlovy Vary 2004) Jedno krásné ráno se octnou učitel a řidič na výletě do nedalekého města.

Humanitární pomoc (r. Hanno Hofer, 17 minut) černá komedie o třech cizincích, kteří stráví několik dnů v rumunské vesnici. Chtěli vesničanům darovat zařízení pro zubní ordinaci. A vesničané se na to svým způsobem těšili.

Challenge Day (r.Napoleon Helmis, 10 minut) „Chalenge day“ je den sportovního soupeření mezi rumunským a japonským městem. Město s nejvíce obyvateli, kteří sportují venku, vyhrává. Jeden muž se tohoto klání odmítá účastnit. Jeho důvod je nejasný.


KINO AERO
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika