Vychází nový Bbarák

Vychází nový Bbarák

06. 12. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Najdete v něm mimojiné exklusivní rozhovor s Beastie
boys, Hi-Tecem a Babsem.

Je 6.12. a den po Mikulášovi vychází letos poslední Bbarák s pořadovým číslem 57. Vánoce se blíží opravdu nezadržitelně a i když jsme na něj měli jen 3 týdny, přidali jsme 8 stránek a snažili se, aby náš časák patřil k lepším dárkům než kousavý svetr od tety a holiny od babičky.  Jako příloha vychází DVD z Hip Hop Kempu 2006. Romeo a spol už loni nasadili laťku celkem solidně, ale až dáte do přehrávače tohle, pochopíte, s čím se patlali od léta. Téma Kemp má svou návaznost i v časáku, kde najdete rozsáhlý rozhovor s jeho duchovním otcem Babsem, odpovídajícím nejen na příjemné, ale i všechny nepříjemné otázky, které se za těch pět let vyrojili.

A ve vánoční náladě v barvách, spojujících sešívané a návykovou, zubní sklovinu rozpouštějící limonádu, pokračujeme dále. Všichni víte, co byste rádi dostali, už míň z vás co dáte, ale zamysleli jste se někdy nad tím, co byste dali svým nejvíce / nejméně oblíbeným rapperům? My ano. Náš Ježíšek není ten hodnej oplácanej děda s koloběžkou značky Bentley, je to podlej bastard, tak se nechte překvapit, co nese v pytli pro lidi jako Nas, Jim Jones, Lupe Fiasco, Pharrell Williams, Saigon, Papoose a Dr. Dre.

Povedlo se nám uskutečnit i několik rozhovorů, ve které by si člověk, nebýt zrovna ty Vánoce, snad ani nedovolil doufat. Beastie Boys byli pojmem dřív, než většina z vás začala poslouchat rap. Dělali rap, chlastali pivo, neholili se, nosili trika Jägermeister, okolo krku znaky VW a na hlavě šílený kšiltovky Marker se zlomeným kšiltem ještě dřív, než se většina z vás narodila. Na rozdíl od většiny svých vrstevníků se jim ale daří dvě věci – nevydělávají si drobáky zaskakováním za vlastní olezlé podobizny v muzeu voskových figurín a ve světě těch živých rapových figurín pořád nejsou k smíchu. Když se vraceli na scénu s albem To The 5 Boroughs, neposkytovali žádné rozhovory, pro celou Evropu byla jedna tiskovka v Paříži. Naštěstí tu ale je jejich nový dokument Awesome I Fuckin’ Shot That (Beastie Boys, 50 kamer a 40 tisíc očí), který měl u nás nedávno svou premiéru a který mají Bestie mnohem větší chuť propagovat, takže dárek v podobě našeho rozhovoru konečně přišel.

Zajímavý jistě bude pro hodně z vás i původní rozhovor s Djem Hi-Tecem, jednou polovinou Reflection Eternal, který se z hip hopem nepoznamenaného Cincinnatti dostal přes kultovní label Rawkus až k titánovi Aftermath Entertainment. Po pěti letech od svého sólového debutu se totiž tehdejší dvorní beatmaker Blackstar letos na podzim vrátil s pokračováním "Hi-Teknology 2: The Chip", jež se může pyšnit výbornými recenzemi a zvídavých otázek tedy bylo více než dost.

Výjimečný je i rozhovor s jedním ze zakladatelů labelu Def JamRussell Simmonsem. Kdyby si dával před jméno jako tituly všechny svá prvenství a nej, měl by jméno delší, než kultovní Surio Mario. Dneska už se stará více o vlastní hadry Phat Farm a charitativní činnost, než o vydávání rapu, na kterém vydělal tolik, že i takový P.Diddy je pro něho jen pucflek. Více než všechny prachy, co má, je ale záviděníhodný nadhled a schopnost stát nohami na zemi, jíž si uchoval. A jako bonus k rozhovoru máme samozřejmě historii impéria, které pomáhal vystavět – Def Jam.

Podobně jako Russell Simmons mezi rapovými moguly je na tom mezi DJi Q-Bert z Bay Area. Říká, že když posuzuje DJ battle, rozhoduje se podle toho, se skills kterého DJe by se chtěl ráno probudit a ten je pro něj vítězem. O ty jeho si ale na Vánoce psalo nejvíce DJ’s ještě v době, kdy dělal Tone Loc divočinu, MC Hammer tančil v sultánkách a Vanilla tužil ofinu. QFO byl fakt dobrý název pro jeho úchylný hybrid gramofonu a mixpultu, tenhle chlápek je odjinud. DJ battle je disciplína, kde se kluci na dvou gramcích snaží co nejvíc nadrtit a vždycky vyhraje Q-Bert. Jo a mimochodem prý se k tomu vrátí, jen si ještě nepřipadá připraven!

Koncem roku přichází po tolik očekávaném albu Indy & Wich opravdová žeň na Slovensku. Zároveň tam totiž vylézá druhé pokračování oblíbeného mixtapu Viktora HazardaRap Superstar Vol. 2 a dvojka aktuálně asi nejlepších tamních rapperů - Moja Reč plní svou přísnou normu a po třech měsících po mixtapeu Dobrí Chlapci Vol. 1 opravdu přichází s albem – S/M Show. A aby Slovenska nebyla málo, vyrazili jsme za Anysem aka AneškouKontrafaktu do jejich zatím bezejmenného studia poslechnout, jak hrajou miliony a zjistit, jak je to s novou deskou KF, která vám na duši zposobí nekompromisný šok, džjé.

Máme pro vás známé věci jako je rozsáhlý profil Ludacrise, který rozšiřuje řady klubu hudebníků s největší hubou, kde už před ním zasedli Mick Jagger (The Rolling Stones), Busta Rhymes (Flipmode Squad) a Steven Tyler (Aerosmith), pravidelně už léta okupuje přední příšky hitparád, prodává více desek než Ewa Farná a jeho aktuální - Release Therapy snad konečně znamená víc než dva singly a kupu vaty - tedy vyrovnané album. Máme pro vás i nové věci – pokud si jedete nové trendy a směry, určitě vás zaujme rozhovor s kmotrem Baltimore Club scény jménem Scottie B. Šéfem scény, jejíž zvuk momentálně bourá kluby i daleko za hranicemi svého města díky lidem jako Diplo nebo Spank Rock. A příznivce všeho „alternativnějšího“ jistě potěší i nová rubrika Abstract science. A máme pro vás věci, které jsou kombinací obého - pro někoho známé a pro spoustu lidí stále nové – koukli jsme se na fenomén MySpace.com. Se suchým konstatováním toho, že tenhle „most mezi umělci a jejich fanoušky“ existuje jsme se samozřejmě nespokojili. Spíš jsme se v článku 2007: A MySpace Oddysey zamysleli nad tím jak funguje, proč funguje a jak dlouho ještě fungovat bude.

A co dále najdete v pravidelných rubrikách? Stručně, jasně: Vobrovskej pozor – Wrekonize, Beef – Prodigy (Mobb Deep) vs Keith Murray (Def Squad), Cormega vs Nas. Z Evropy tady tentokrát máme trojlístek: UK – JME (Boy Better Know) – rozhovor s jedním z v současnosti největších jmen Londýnské grime scény, Francie – profil Ne2sbeal a a další profil a recenze s vynikajícím producentem jménem Nicolay z Holandska, polovině projektu Foreign Exchange a spřízněnou duší party Justus League (Little Brother a spol.). Na starém kontinentě prvně zůstáváme i pro rubriku Female MC – díky francouzce Diam’s. A jedeme dále - Back in black - Ray Charles, Rhythm & Blues – Cassie a John Legend, Jah live – Tenor Fly a nebývale rozáhlá celá stránka novinek Soundbwoy’s diary, Wax – J-Kid, The Crates – The Ultimate Breaks & Beats. Na své si přijdou i příznivci „pružných teplákovek“, máme pro ně report z letošního finále Battle Of The Year 2007, stejně jako rozhovor o hře B-Boy na Playstie, nad kterou toho teď přes Vánoce asi stejně vypotí víc, než ve společnosti koz a ribstolí místní sokolovny. Graffiti – SaderIKS crew, Dsgn addict – starý letáky a plakáty 2, SNB – Gran Masta Camp. Rubrika pro všechny, co si ujíždí na keckách: Sneaker addict prvně vykročila do světa prken na kolečkách a ti z vás, co rádi koukáte na videa a jedete The Pack už jistě tušíte, že řeč bude o kultovní značce VANS. Jako bonus pak máme příjemný rozhovor s chlápkem jménem Bobbito Garcia – sbírá boty, píše o tom knížky, hraje jako DJ, míval vele důležitý undergroundový label Fondle ‘Em Records a hlavně spolu se Stretch Armstrongem šéfoval nejuznávanější rádiový pořad hiphopové historie. Tomu říkám univerzální voják.

Máme pro vás Źiváče (Metan Hip Hop Factory, Arrested Development, James Brown), Recenze na alba (Indy & WichHádej kdo, The GameThe Doctor’s Advocate, Booba, Boot Camp, Celph Titled, CL Smooth, Ice-T, Obie Trice, JR Writer, PackFM, Planet Asia, Kid Koala), Singly (Justin Timberlake – “My Love“, A-Trak – “Sunglasses Is A Must“, Bone Thugs-N-Harmony – “Just Vibe“, DJ Adlib ft. MED – “Spread The Message“, Snoop Dogg – “That’s That“, Xzibit – “Concentrate“, Yescy Style – “Nech mě bejt“), Dema (PR Style, Snadná Iniciativa) i Filmy (Kidulthood, Nacho Libre (Boží zápasník), United 93) a spoustu dalšího.

www.bbarak.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika