Laibach ve středu v Roxy

Laibach ve středu v Roxy

10. 12. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Nejslavnější slovinská skupina Laibach vystoupí v Roxy ve středu 13.prosince od 19:30 hodin. Jako support  DJ´s Homeboy a Zoran Stehlík.
Skupina Laibach vznikla v roce 1980 v průmyslovém hornickém městečku Trbovlje ve středním Slovinsku (bývalá Jugoslávie).

Krátce po svém založení připravila kapela multimediální projekt „Vykřičené čtvrti“ (Rdeci revirji), jejímž cílem bylo upozornit na zjevné rozpory v politice tehdejšího městského zastupitelstva. Projekt byl zakázán dřív než vůbec začal, což kapele znemožnilo její první veřejné vystoupení. Kupodivu se i přesto dočkali rozzuřené reakce médií. Laibach o sobě dal znovu vědět v roce 1982, kdy poprvé koncertovali v Lublani. Následovalo několik koncertů po Jugoslávii (např. v Záhřebu nebo Bělehradě) a na festivalu New Rock v centru Lublaně vystoupili jako hlavní hvězdy. V červnu roku 1983 skupina poskytla interview v publicistickém pořadu „TV tednik“ v jugoslávské televizi a vyvolala tak prudké reakce, že veškerá její činnost včetně užívání jejího jména bylo zakázáno. V listopadu a prosinci 1983 vyrazila kapela spolu s britskými Last Few Days na své první turné pod názvem „Turné po okupované Evropě“. Během sedmnácti dnů navštívili šestnáct měst v osmi zemích východního i západního bloku. V prosinci roku 1984 zahráli anonymně v koncertní síni Malci Belic v Lublani a měli obrovský úspěch. V dubnu 1985 vydali Laibach své první album na tamním labelu Ropot, a protože stále trval zákaz jejich činnosti, bylo na přebalu desky vyobrazeno pouze logo kapely beze jména. Album „Rekapitulacija 1980-1984“ vydané v roce 1985 hamburským nezávislým vydavatelstvím Walter Ulbricht Schallfolien bylo prvním, které bylo vylisováno v zahraničí. Poté co jim v roce 1986 vyšla deska „Nova akropola“ u britského nezávislého labelu Cherry Red, podepsali Laibach smlouvu s londýnskými Mute Records. Prvním albem vydaným pod záštitou nového labelu bylo „Opus dei“ z jara 1987. V únoru téhož roku se Laibach poprvé od roku 1984 objevili na slovinském pódiu a byl to jejich první oficiální koncert na domácí půdě od zákazu v roce 1983. Po vydání desky „Sympathy for the Devil“ z roku 1989 vyjeli na koncertní turné po Evropě a Americe. 26. prosince 1990, deset let po neuskutečněném projektu „Vykřičené čtvrti“, si Laibach zahráli v areálu tepelné elektrárny Trbovlje ve svém rodném městě. Nejen že tak oslavili desetileté výročí existence kapely, ale zároveň založili Stát kulturní organizace NSK (Neue Slowenische Kunst - Nové slovinské umění). V rámci koncertního turné „Evropa okupovaná NATO 1994-95“ vystoupili v říjnu 1995 v lublaňském klubu DC3 Dakota. Turné zakončili 20. a 21. listopadu dvěma koncerty v obléhaném Sarajevu, které odehráli pod vlajkou „Stát NSK v Sarajevu“.

laibach

V průběhu roku 1997 Laibach hojně koncertovali po Evropě i Spojených státech, ale zřejmě nejdůležitější byla závěrečná šňůra devíti vystoupení, kterou odstartovali na Ukrajině a pokračovali přes ruskou Sibiř až do Novosibirsku a Barnaulu u mongolských hranic. Úplně poslední show devadesátého sedmého ale opět proběhla doma, respektive v bývalém hlavním městě Jugoslávie Bělehradě. Bylo to jejich první vystoupení v Bělehradě od začátku války, hráli pro tři a půl tisíce lidí a pro všechny to byla srdcová záležitost.

Snad nejvýznamnějším koncertem jejich kariéry se stalo vystoupení na zahajovacím večeru Evropského měsíce kultury ve slovinské Lublani. Za účasti prezidentů několika zemí a celé řady diplomatů Laibach zahráli ve velkolepé show spolu se slovinskou filharmonií a smíšeným pěveckým sborem. Na programu byla orchestrální verze jejich rané nekompromisně industriální tvorby a také toto vystoupení vyvolalo ostré reakce, následkem čehož slovinská filharmonie ustoupila od jakékoliv další spolupráce.

10. července 1998 vystoupili Laibach v koncertní síni Královny Alžběty v Londýně v rámci Středoevropského festivalu a představili tam svůj nový singl „Barbarians“, který předcházel připravované desce. Bylo to už jejich druhé představení v tomto prestižním sále za uplynulých patnáct let (poprvé zde hráli 1. dubna 1987), jedenáctý samostatný koncert v Londýně, a dvaadvacáté londýnské hraní počítáme-li i dalších jedenáct vystoupení v představení „No Fire Escape in Hell“ (Peklo nemá požární schodiště) režiséra Michaela Clarka v divadle Sadlers Whells v září 1986.

1. září 1998 koncertovali Laibach v Sarajevu u příležitosti Festivalu Most, který proběhl formou série kulturních událostí, mezi nimiž byl i interkulturní galakoncert muzikantů z východu a západu. Laibach zde zahrál vedle Erika Burdona, Nataši Atlas, Trans-Global Undergroundu, Djam and Fam a slovinské filharmonie. Součástí festivalu dále byly Filmový festival Sarajevo, několik výstav a mezinárodní mírové fórum. Tento koncert Laibach už byl jejich třetím vystoupením v hlavním městě Bosny a Hercegoviny za uplynulých několik let. Jinak si v Sarajevu už párkrát zahráli ještě před rozpadem Jugoslávie.

1. června 2000 oslavila kapela 20. výročí svého založení. Vystoupila na neznámém místě u příležitosti spuštění The Blair Witch Project ve Slovinsku. 18. června se zúčastnili se svojí Expa 2000 v německém Hannoveru.

Laibach se zaměřují hlavně na komerční média, i když od začátku se věnovali i alternativní produkci, např. výstavnictví a divadlu. Svojí muziku představili v široké škále zemí, od bývalé Jugoslávie přes Německo, Velkou Británii, USA, Kanadu a Austrálii, až po země Beneluxu, Skandinávii, střední a východní Evropu, Itálii, Francii, Švýcarsko a Řecko.

Laibach vystoupili v nejslavnějších koncertních sálech světa, například v divadle Bloomsbury, divadle Sadlers Whells, v síni Královny Alžběty, v Riverside Studios, v divadle Astoria, v Town And Country a v Union Chapel (vše v Londýně), dále na polytechnické univerzitě v Manchesteru, v divadle Jamese A. Doolitla, v divadle Scream a v The Palace (Los Angeles, Hollywood), v divadle Moore (Seattle), The Kitchen, The Palladium a The Limelight (všechna v New York), v opeře v Torontu, v divadle Park West v Chicagu, v Deutsches Schauspielhaus v Hamburku, ve Volksbühne, Loftu a E-Werku v Berlíně, v Teatro Verdi v Janově, v Teatro Miella v Trieste, v Lucerně v Praze, v Muzeu moderního umění ve Stockholmu, v divadle Gorbunova v Moskvě, ve Velkém tivolském sále v Lublani, ve sportovní hale v Záhřebu, v Národním divadle v Sarajevu a podobně.

Laibach se zúčastnili významných festivalů jako je LIFT v Londýně, Losangeleský festival umění v Kalifornii, Hudební seminář v New Yorku, Wiener Festwoche ve Vídni, Hudební bienále v Záhřebu, BITEF v Bělěhradě apod.

Za šestnáct let svého působení Laibach vydali 15 alb, z nichž tři byla dvojalba, a nesčetné množství kazet a singlů. Napsali hudbu pro patnáct divadelních představení a významně se podíleli na následujících projektech: Křest pod Triglavem (NSK/Scipion Nasice Sisters Theatre, Cankarjev dom), Peklo nemá požární schodiště (Michael Clark and Co.), Makbeth (Shakespeare/Wilfried Minks, Deutsches Schauspielhaus, Hamburg), Noordung Prayer Machine (Cosmocinetical Cabinet Noordung, SNG Opera Lublaň), etc.

O Laibach a NSK bylo natočeno několik dokumentárních i celovečerních filmů a vzniklo deset videí k jejich muzice.
- Pobjeda pod suncem (Vítězství pod sluncem)/režie Goran Gajic
- Bravo/režie Peter Vezjak a Daniel Landin
- Prerokbe ognja (Ohňové věštby)/režie Michael Benson

V roce 1984 Laibach spolu s výtvarnickou skupinou Irwin a divadelní skupinou Scipion Nasice Sisters založil volně koncipovanou neformální organizaci a estetické hnutí NSK (Neue Slowenische Kunst – Nové slovinské umění). Dnes se kromě Laibachu mezi hlavní členy NSK řadí například uskupení Irwin, Noordung, New Collectivism Studio, Department of Pure and Applied Philosophy (Oddělení čisté a aplikované filosofie). Podle potřeby vedle těchto skupin zároveň vznikají nejrůznější odnože, které po splnění svého účelu zase zanikají. NSK výrazně poznamenala kulturní scénu osmdesátých let, přinejmenším co se týče bývalé Jugoslávie a Slovinska, a v devadesátých let se dále vyvíjela až k založení Státu NSK, který tiskne vlastní známky, vydává prohlášení a má zastoupení v mnoha zemích včetně vlastních velvyslanectví.
Laibach se podíleli na několika knihách, z nichž nejdůležitější byla monografie o NSK, kterou v roce 1992 společně vydalo nakladatelství AMOK Press v USA a Graficki zavod Hrvatske (Chorvatská asociace grafiků).

Laibach žijí a pracují v Lublani a svoje alba vydávají u Mute Records v Londýně.
Na http://www.youtube.com/watch?v=OF0AqPujjaM se také můžete podívat na jejich nový videoklip.

Vstupenky jsou k zakoupení na pokladně klubu Roxy za 460,- Kč, v sítích Ticketpro a Ticketstream za 495,- Kč, na místě pak za 550,- Kč.

www.laibach.org

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika