Lednový Bbarák v prodeji

Lednový Bbarák v prodeji

08. 01. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Časopis přichází s novým designem a domácí kapelou WWW na titulní straně, která právě vydala desku Neurobeat.

Svátek slavil Čestmír a na jeho počest nám z tiskárny přiletěl první BBARÁK roku 2007, # 58. Sedmý ročník načal stylově - výrazně, reflexně. Z titulky budou mít radost u firmy brojící za dodržování dopravních předpisů, můžou s ní mávat u přechodů pro chodce. Příjemně po těle udělá i uctívačům oldschoolových tkaniček (je to šílená představa, ale u nás nejsou old school fat laces, ale „jedna růžová, druhá reflexně zelená“, fakt).

bbarakNejvíc snad ale osloví fanoušky rapu, protože na ní najdou SifonaWWW, který deskou “Neurobeat“ LP 2006 definitivně korunoval na rok velkých českých hiphopových návratů. Sifon a jeho parta vznikli už v roce 1990, stihli stát u zrodu místní scény, propašovat do televize rap, graffiti, break dance i beat box. Stihli nahrát dema, která na zašumělých kazetách kolují dodnes. Dokázali vykročit ze škatulky hiphopu a jít vlastní cestou. Stihli předskakovat Sinead O’Connor a stihli se rozpadnout dříve, než se jim povedlo něco uceleného nahrát a vydat… Jejich příběh ale nekončí jako projekty, jejichž střepy se sbírají a vydávají po smrti lídra. Sifon sám vstal z popela a vydal neuvěřitelnou desku “Neurobeat“, pořád si ale myslí, že je tu potřeba umřít, aby si vás někdo všimnul. Dokážete mu opak? Na 4 stranách toho vůbec má hodně k povídání. Můžete s ním zažít srandovní začátky českého hiphopu, projít všechny fáze a milníky WWW a přiblížit se tvůrčímu procesu nové desky. A jestli si nějaká zaslouží nálepku „originální“, je to právě tahle. Nebo snad znáte někoho jiného, kdo by chtěl, aby „každý zvuk na desce měl svou historii“ a všechny je nachytal někde po městě, včetně něčeho tak běžného jako zvuků beatů, dělaných ze zvuku padajících prken skládaného lešení?

Období konce roku svádí každý rok k tomu samému bilancování nad tím samým hiphopem s pokaždé jiným výsledkem. Podle aktuální úrody. Přiznejme si, že ta letošní stála za prd, ale i tak jsme se snažili vybrat to nejlepší. Několik našich redaktorů projelo předchozích 365 podle svého a vedle alb, singlů, koncertů, hřebů a propadáků došlo i na bilanci ve světě breaku nebo sneakers a mrkli jsme i trochu do budoucnosti – tedy co se dá čekat od roku 2007.

Podívali jsme se i na další kauzu z galerie všeobecně oblíbených omylů. Soudě podle amerických klipů rčení „Není zlato, co se třpytí“ tak úplně neplatí. Oni to mají spíš jako „Není to všechno zlato, co se třpytí… Občas je to i platina“, otázkou tedy zůstává už jen jestli je to jejich a platí aspoň hiphopové „What is you see is what you get“ nebo někde museli slíbit „řetízek i kožíšek jako nový, v pořádku vrátím“. Jsou rappeři tak bohatí? V době, kdy se hroutí hudební průmysl? Opravdu jsou major labely amrádou spásy, která nedojde spánku, dokud nenakrmí všechny hladový rappery a nepořídí jim auta značek, které neumí vyslovit?

Zajímavé nám přišlo i téma domácích rapových textů a jejich témat. Rap je styl, který se „žije“, je „skutečný“, „autentický“, „svobodný“, „nemá hranice“, „může být o čemkoliv“… Opravdu? Proč se tedy tak strašně bojí toho nejpřirozenějšího tématu, jaký lidstvo ve své historii potkalo – lásky?

Nejen PSH si nad novými jmény domácí scény postesknou, že se pro ně za posledních pět let nikdo nový, kdo by stál za řeč neobjevil. Nové kapely zní buď jen jako zbytečný klon něčeho, co už na scéně bylo a když už zní po svém, zní tak, že by byla většina posluchačů ráda, kdyby snad nikdy nezazněli. A do toho IdeaFatte DJ AKA. Mladí, hladoví, sví. Žádný domácí směr nekopírují a uznání se jim dostává jak na koncertech, tak od ostatních rapperů. Podaří se jim tedy s vydáním alba “365“ rozšířit počet účastníků první ligy?

Číslo 58 je i tak trochu číslem západním. Popovídáme si tu s Cali Agents, undergroundovou superkapelou (Rasco + Planet Asia), od které se už roky čeká průlom, který nějak nepřichází. Co tedy teď s novým albem “Fire & Ice“? Oprášíme vzpomínky na toho, kdo zakreslil čtvrť Compton na mapu rapu, vzpomínky na kmotra gangsta rapu jménem Eazy-E, kterému nebylo souzeno zemřít stylovou kulkou a v mnohem menším stylu podlehl za podivných okolností AIDS. A do třetice všeho západního tu bude Xzibit, který dává názvem svého nového alba “Full Circle“ jasně najevo, že uzavírá jednu kapitolu. A že se cestou od hostovaček na Tha Liks a členství v Likwit Crew až po spolupráci s lidmi jako Dr.Dre, Snoop, Eminem nebo Timbaland rozhodně nenudil.

A pak tu máme nacpané pravidelné rubriky. „Do Studia“ jsme vyrazili na Moravu za El’NinemDisgrafix. Youry ve francouzké části „De La Europa“ představí další zajímavé jméno z pařížského předměstí – Sinik. V „Back In Black“ si představíme label, na kterém vyrostli všichni producenti dneška, světovou klenotnici jazzu – Blue Note. Darien Brockington v rubrice „Rhythm & Blues“ dokazuje, že parta Justus League nemá slabinu ani na postu zpěváka a v jamajkou provoněném „Jah Live“ naopak dojde na zcela radikální větev muziky, týpka, který je stejně nekompromisní jako neuvěřitelně produktivní a říká si Sizzla. V asfaltovém DJ koutku „Wax“ se představí domácí battle šampion Lowa, který poslední dobou nejen baví publikum svými body tricks, ale hlavně vyhrává kam přijede a stručně se vám představí i další z vynikajících Ninja Tune DJs podivného jména – Treva Whateva. „Graffiti“ nabídne rozhovor s léty prověřeným jménem Phesh / WHS, v „DSGN Addict“ čeká další díl oldschoolových letáků, v „Živáčích“ Liks, Sean Paul, The Roots a Mobb Deep. A na závěr nemohou chybět recenze – jak dopadli comebacky Jay-Zho a Nase? Nebo polonávrat by Eminem? Nechybí ani singly, dema, filmy, klasika.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika