Tuxedomoon se vrací do Prahy

Tuxedomoon se vrací do Prahy

14. 01. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po loňském vyprodaném koncertě se takřka přesně po roce vrací Tuxedomoon do Prahy s novým repertoárem z alba Bardo Hotel Soundtrack. Kultovní skupina kalifornského avantgardního rocku začínala u stejné značky jako Residents, navazovala na elektronické kapely typu Can a ambientní projekty Briana Ena.
Navzdory rozchodu ohlášenému v roce 1989 je dodnes aktivní, hrála na vyprodaných koncertech festivalu Sonar v Barceloně a v Centre Pompidou v Paříži. Zatím poslední album skupiny Hotel Bardo je soundtrackem k filmu, který inspirovaly ikony beat generation William Burroughs a Brion Gysin. "Podobně hypnotické jako In a Silent Way od Milese Davise," píše John Gill.

Předchozí comebackové album Cabin in the Sky nadšeně přijala mladá generace, která skupinu srovnává s Radiohead či Michaelem Nymanem. "Je to hudební paralela Pollocka, Miroa a Daliho najednou, kombinace surrealismu, magie a vtipu." Elektronický zvuk Tuxedomoon barví impresionistické smyčce, koncerty jsou zároveň multimediálními představeními, DVD verze jejich alba je označována za "mistrovské filmové dílo".

Sestava se zrodila v laboratoři elektronické hudby v San Franciscu, její první nahrávky vyšly sampleru Ralph records společně s tehdy začínajícími The Residents, Snakefinger, Chrome či MX 80 Sound. Ve srovnání s nimi ale zněla víc "evropsky", její post-punkové experimenty měly širokou základu, od klasiky přes jazz až po funk a tango. Výlučnost skupinu dokonce přivedla na stránky Andy Warholova časopisu Interview.

Tuxedomoon

Na přelomu 80. a 90. let členové žili v Bruselu, který byl střediskem experimentujících divadelníků i hudebníků. Tehdy si se skupina soustředila na práci s osvětlením, filmy a dalšími multimediálními zdroji, jimiž rozvíjela své koncerty. Alba vydávala u průkopnické belgické značky Crammed, pro kterou natáčeli i Hector Zazou a Minimal Compact.

V současné době jsou členové skupiny roztroušeni po celém světě (Mexico, New York, Řecko), což vysvětluje i kosmopolitní povahu jejich comebackového alba Cabin In The Sky. Jeho náplň tvoří výpravné elektronické krajiny a texty zpívané v italštině, angličtině a francouzštině. Na nahrávce se zatím nejvíc přiblížili současným elektronickým kapelám jako Air nebo experimentátorům typu Briana Ena a Roberta Frippa. Německý DJ Hell vydal album s remixy jejich skladeb už roku 2003, později je pozval na německé turné, a patří k hostům jejich posledního alba, spolu s dalšími prominentními umělci, jimiž jsou Juryman (Ian Simmonds), John McEntire z Tortoise, pařížský zvukový čaroděj Marc Collin, Aksak Maboul (tj. producenti Hollander & Kenis z Crammed) a Tarwater z Německa. Zatím poslední album skupiny Hotel Bardo je soundtrackem k filmu, který inspirovaly ikony beat generation William Burroughs a Brion Gysin. "Podobně hypnotické jako In a Silent Way od Milese Davise," píše John Gill.

Diskografie
Half Mute (Ralph) 1980
Desire (Ralph) 1981
Holy Wars (Restless) 1985
Pinheads on the Move (CramBoy) 1987
You (CramBoy) 1987
Live In St. Petersburg (Acoustic) 2002
Cabin in the Sky (Crammed Disc) 2004
Bardo Hotel Soundtrack (Crammed Disc) 2006

Sestava
Steven Brown: zpěv, klávesy, saxofony a klarinet Blaine L. Reininger: zpěv, housle, viola-guitar a klávesy. Peter Principle: baskytara Luc Van Lieshout: trubka, křídlovka a harmonika. George Kakanakis: live video, manipulace s obrazy i předměty v reálném čase.

Cena vstupného v předprodeji: do 19.1. - 300 Kč poté 360 Kč

www.rachot.cz

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: TUXEDOMOON

Neděle 11. 2. 2007
Vstup: Předprodej 300 Kč, na místě 360 Kč
Vystupují:
Tuxedoom
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika