vj J.T.R. v rozhovoru

vj J.T.R. v rozhovoru

27. 02. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dnes 28.2. proběhne v klubu Roxy další vydání VJ exhibice Bulva Fabula. Tentokrát půjde o deep edition a jedním z vjs bude přední domácí mistr tohoto oboru - VJ J.T.R. Máme s ním zajímavý rozhovor právě o pozadí vjingu.
Jak jsi se vůbec dostal k VJingu ?
Asi hodně netypicky, většina VJs ma grafickou, designerskou, případně hudební průpravu. Já podnikal v oblasti IT a pro prezentace jsme si pořídili projektor. Dozvěděla se o tom kamarádka, která v té době pořádala party v Ládví a požádala mě, abych jí udělal projekci. Pár dní před akcí jsem se dozvěděl, že tím myslí i obsah, ne pouze projektor. Byla to výzva a s kamarádem (VJ noM) jsme připravili náš první VJs ký set…. To bylo někdy v roce 97, pak přišel Zajíc, co jezdil s Cirkus Alien a dělal jim animace, Roman, který přinesl náš první videomix a začali jsme jezdit dělat projekci na free techno. Takhle vlastně vznikla PHASE. Později přišly prvni větší akce pro Lighthouse… Po čase přišli kluci, co už nějakou dobu zkoušeli různé vizualizační softwary, Clad, NetDave, Sheba …
 
Co tě na této práci nejvíc baví a co naopak nemáš rád ? Které akce (party, presentace..) preferuješ ?
Nemám rád rána, kdy už má každý co dělat sám se sebou a už vůbec nevnímá, co běží na plátně, většinou to řeším tak, že pustím DVD s nějakým mixem, co není úplně od věci a jdu se bavit, líbí se mi, když všechny složky party fungujou dohromady a lidi se baví.
 
Jak se ti daří pracovat se schizofrenií fungování v nekomerční sféře Vjingu a v té komerční, která zajišťuje tvoje přežití ?
vjVjing už na(ne)štěstí není čistě nekomerční a občas dostává VJ i slušně zaplaceno, nikdy jsem ale neočekával, že by mě Vjing mohl uživit a proto jsem měl i normální zaměstnání, vztah k videu byl ale příliš silný a dost dobře to nešlo skloubit. Nebylo tedy jiné volby než začít dělat video profesionálně, dnes tedy fungujeme jako firma, co dělá rozsahlé videoinstalace pro komerční sféru a zároveň jako bookingová agentura pro VJs.

Jak probíhá tvá příprava na konkrétní program..? Co vše obnáší příprava videoprojekce ?
Na běžnou party většinou speciální přípravu nedělám, snad kromě titulků, na laptopu mám cca 1.000, většinou vlastních videoloopů, s kterých dokážu míchat skoro na každé akci. Samozřejmě svojí databanku průběžně doplnuji, bud si tocim vlastní videa, ale na to mám v poslední době stále méně času, tak spíše pracuji s fotografiemi ve vysokém rozlišení… Před akcí si nová videa připravím do presetů, to znamená, že je mám více „po ruce“ než než na harddisku.

Který VJský projekt považuješ za svůj zatím největší v historii ?
Jestli jako jeden z prvních členů mohu považovat Phase za svůj projekt, tedy Phase. Nevím jestli je největší nebo nejlepší, ale určitě funguje už dlouho a to se tak často nestává. Největší instalace je asi až do současnosti 24 metrů dlouhá panoramatická projekce na Orion Hall v Brně.

Který cizí VJský projekt považuješ za nejlepší a nejzajímavější v historii ?
Nejvíc asi pro spojení hudby a videa udělali Coldcut, stylově mám nejraději Addictive TV.

Máš nějaké zkušenosti s VJingem v zahraničí ? Můžeš zkusit srovnat jeho úroveň s naší domácí VJskou scénou ?
Na VJs festivalu jsem byl naposled před rokem, kvalitativně a stylově se liší spíše jednotliví VJs, nedá se říct, že bychom byli lepší nebo horší než v zahraničí. Mimochodem pro rozvoj domácí VJské scény udělala hodně Roxy, není mnoho klubů na světě, kde by byl třikrát týdně jiný VJ.

Ještě k té domácí scéně.. Jaká je tady na trhu s VJi konkurence ?
Asi proto, že Phase má určité jméno, a také proto, že řadu akcí zajištujeme i technicky, jsem neměl nikdy nedostatek prostoru k seberealizaci, vím, že především na menších městech spousta VJs tento problém má, to se ale zlepšuje, slušný projektor je dnes skoro v každém klubu.

Kde nejčastěji hledáš inspiraci na projekce ?
Vlastně kdekoliv, na video a projekce myslím podvědomě asi pořád, nejvíce myšlenek se ale asi rodí venku, hlavně v létě.

I ve Vjské „komunitě“, tak jako všude dochází občas k názorovým třenicím, chtěl by jsi to nějak komentovat nebo něco vzkázat ?
Sleduji to opravdu velmi vzdáleně, moc mě to nezajímá, podle mě ale více než třenice mezi VJs převažuje společný vztah k tvorbě videa.

Rozlišuješ mezi Vjingem klubovým, halovým, freetekovým, galerijním apod.?
vj showS galerijním Vjingem nemám příliš osobních zkušeností, jedním z mých projektů je vjing na České klarinetové kvarteto, je to ohromný zážitek, jsem hodně s hudebníky, v hale nebo v klubu na party se snažím být spíše s lidmi, je to víc o té společné kalbě J

Co se týká technologií, vidíš na obzoru vývoje, něco co stojí za řeč ?
Ono se obecně v technologiích neděje nic převratného, ale rozhodně se nedá říct, že by to nestálo za řeč. Fascinující je ale rychlost vývoje na všech frontách. Z hlediska tvorby videa to znamená silnější projektory, větší obrazovky, rychlejší počítače, lepší kamery a hlavně… to vše za dostupnější ceny.

flyer


BULVA FABULA – DEEP EDITION
 

Special projection by Phase VJs: J.T.R., DNA, Clad

Live: Fabian Lamar (AudioAkupunktur, Peru/DE)
DJs: Cubik, Vik
Lj (light jockey): Tomáš Novák
Special decoration: Petr Kosatík
Vstup volný!
start 20:00
 

Desátá edice Bulvy Fabuly se zaměřením na projekce, světelný design a dekorace. Hudebně všechno ce je DEEP.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika