Přijede zpěvačka Tori Amos

Přijede zpěvačka Tori Amos

04. 03. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do Prahy přijede zpěvačka a skladatelka Tori Amos o které se mluví jako o jedné, z nejduležitějších žen hudební scény a to 21.6. v Kongresovém centru.

Jedna z nedůležitějších žen na hudební scéně, zpěvačka a skladatelka Tori Amos, přijede v červnu poprvé koncertovat do České republiky a představí své nové album.

tori amosAmerická zpěvačka, vlastním jménem Myra Ellen Amos, pochází z města Newton v Severní Karolíně na východním pobřeží USA. Již ve třech letech se u ní projevily vlohy ke hře na piano, ve čtyřech skládala vlastní hudbu a v šesti letech byla jako nejmladší student přijata na prestižní konzervatoř v Baltimore. Zde jí chtěli připravit na kariéru klasické koncertní pianistky, ale Tori Amos měla jiné představy o klavírní hudbě a poté, co v jedenácti letech složila pro fakultu příliš radikální klavírní hudbu, byla vyhozena. Na několik let se s pianem rozloučila, aby jej znovu objevila, tentokrát v prostředí barů ve Washingtonu a Baltimore. V sedmnácti letech si změnila jméno z Ellen (Myra jí nikdo nikdy neřekl) na Tori.

Tori Amos - Cornflake Girl

Maturovala v roce 1981 v Marylandu a zdálo se, že má úspěšnou kariéru před sebou, ale vždy rebelující Tori našla zalíbení v punku a přestěhovala se do Los Angeles. V této době už byla hlavní zpěvačkou hard-rockové kapely Y Kant Tori Read. Jejich debutové album sice propadlo, ale talent Tori nezůstal bez povšimnutí. V naději nové perspektivy se brzy přestěhovala do Londýna a začala pracovat na svém prvním sólovém albu. To dostalo název „Little Earthquakes“ a vyšlo v roce 1992. S albem, kterého se prodalo více než 2 miliony kopií, především díky skladbám jako: „Silent All These Years“, „Crucify“, „Leather“ a „ Winter“, zaznamenala první velký úspěch. V témže roce vyšel ještě jednou singl „Crucify“, který obsahoval i pianovou verzi písně „Smells Like Teen Spirit“ od kapely Nirvana. Byla to výborná příprava na vydání jejího druhého alba „Under „The Pink“ (1994). Deska zaznamenala další velký úspěch, zejména skladby „Cornflake Girl“ nebo odvážnější „God“. V roce 1996 se rozešla se svým dlouhodobým přítelem Ericem Rossem (který byl producentem jejích prvních dvou alb) a to jí paradoxně dodalo obrovskou sílu na její třetí album „Boys for Pele“, za jehož vrcholy můžeme považovat geniální písně jako „Horses“, „Blood Roses“, „Professional Widow“ a „Caught a Lite Sneeze“. Desku podpořila na koncertním turné, na jehož konci Tori zjistila, že je těhotná. Bohužel tři měsíce poté o dítě přišla a v depresi vydala další album „From the Choirgirl Hotel“ (1998), které se řadí k jejím nejlepším. Ve stejném roce se provdala za britského zvukového inženýra Marka Hawleyho a vzápětí vyrazila na velké turné po Evropě a Severní Americe. O rok později se Tori přihlásila deskou „To Venus and Back“. Obsahuje 2 CD, přičemž na prvním jsou nové skladby a na druhém živé nahrávky starších písní. Na výběru „Strange Little Girls“ (2001) nabídla svým fanouškům skladby od jiných, převážně mužských, autorů(,) jako jsou: Neil Young, Eminem nebo Lou Reed. Nová studiová deska (v pořadí sedmá) vyšla o rok později už u jiné nahrávací společnosti(,) pod názvem „Scarlet’s Walk“. Na jejího následovníka „The Beekeeper“ museli příznivci zpěvačky čekat až do roku 2005. Všechny zpěvaččiny nahrávky byly kladně oceněny jak kritikou, tak samotnými posluchači. Letos jsou obě tyto skupiny v očekávání nového počinu „American Doll Posse“, který by měl vyjít počátkem května a Tori Amos jej podpoří na svém koncertním turné, které zahrnuje i Českou republiku, kde zpěvačka vystoupí vůbec poprvé.

www.toriamos.com 

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: TORI AMOS

Čtvrtek 21. 6. 2007
Vystupují:
Tori Amos (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika