Daho a Ginger: Zahrajeme na 4 gramce a 2 mixy

Daho a Ginger: Zahrajeme na 4 gramce a 2 mixy

07. 03. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Před techno akcí Severní vítr je krutý, na které v Roxy 10.března živě zahraje Makaton a domácí djs Elektrabel, Daho a Ginger, Spyro, Skipoworker a další bylo pořadatelům tour, Daha a Gingera, položeno několik otázek.
Jak zatím probíhá " Severní vítr je krutý " tour ?
 
Daho:
Máme za sebou první dvě zastávky. Startovní v Hrádku nad Nisou a druhou v Ostravě ve Fabricu s Makatonem. První party byla skutečně jen taková generální zkouška, ale Genetix ve Fabricu se povedl. Přišli skuteční fandové naší hudby a všichni si akci řádně užili. Makaton předvedl skvělé vystoupení. Na konci sklidil vřelý potlesk. Byla to hodně příjemná klubovka a setkání fajn lidí, kterým šlo o hudbu. Měl jsem z toho velmi dobrý pocit. Pohoda!
 
Jak bude tour dál pokračovat a kam se nejvíc těšíte ?
 
Daho:
Další a stěžejní akce bude party v pražské Roxy. I tam vystoupí náš host a kamarád Makaton live. Jak na technostage tak na mininalstege je nabita kvalitními djs. Jsme skutečně zvědaví, jak se tato zastávka povede. Děláme vše pro to, aby to byl dobrej mejdan. Pak už nás čekají spíše menší kluby po celé republice, ale doufejme, že právě tady bude naše hudba mít úspěch. Závěrečná party bude v Polsku, což asi také bude docela výlet a zábava, no čeká nás toho ještě hodně moc!
 
Ginger:
Další zastávkou je právě Roxy a myslím, že právě k vám se těšíme všichni nejvíc. Nejen že tam hrajeme v kompletní sestavě Daho, Ginger, Spyro, Mooris ale bute tam s náma spousta známých a opět MAKATON, který je náš kámoš. Právě mu vychází nová deska, tudíž se všichni můžou těšit na úplně nový materiál. Navíc Roxy je pojem, takže doufáme že to bude nejpovedenější party z celé tour.
 
Proč jste si jako zahraničního hosta tour vybrali právě Makatona ?
 
Daho:
Steve je náš dlouholetý kamarád a zároveň stále aktivní a jedinečný producent. Vedle Surgeona patří do hrstky lidí tohoto stylu, kteří vydávají desky. Takový Surgeon by byl samozřejmě taky super, ale nejsme mu až tak blízko, že by přijel za stejně přátelských finančních podmínek, jako Makaton. Makaton patří hudebně bez přehánění mezi to nej a my jsme strašně rádi, že i co se týče hraní má takový přístup. Je vždy velice rád, že se do Čech může podívat a setká se tu s přáteli. Makaton právě chystá novou desku na jeho labelu Rodz.konez, takže se můžeme těšit na zbrusunovou muziku. Však všichni uslyšíte :-)

daho a ginger
 
Jaký máte vztah ke klubu Roxy ? Nějaké zajímavé vzpomínky ?
 
Daho:
Roxy mám spojené s tím, že tam techno nikdy nemělo moc silnou pozici. Spíše se mi vybaví vyprávění kamarádů o hustejch houseovejch mejdanech : )  Byl to ale vždy klub, který jako jeden z mála vozil a vozí zajímavé zahraniční hosty a hvězdy. Když se ale dělo něco pro mě zajímavého, tak jsem nelitoval a těch dlouhých 100 km jsem se do Roxy kodrcal. Nezapomenu na akce, kde byl v Roxy Jeff Mills, Derrick May, nebo Grooverider! V Roxy jsme jako Daho a Ginger hráli jednou, v rámci party Overthere. Doufám, že náš návrat do Roxy bude úspěšný a "nezůstane kámen na kameni" :-)
 
Ginger:
Abych pravdu rekl tak v Roxy jsem byl jen párkrát. Pamatuju si už hodně dávno party s Tokym, kam nás pozval Igor Pataky. To je ale opravdu spousta spousta let nazpět. Bylo to ještě v dobách, kdy Tokyho nikdo v čechách neznal a tzv. "masér" se stal až o několik let zpátky. Z posledních akcí kdy jsem Roxy navštívil byli PAN SONIC, mimochodem byli super!
Roxy se mi bohužel zažrala do paměti taky jako další klub, který měl problémy s okolím. Mám na mysli důchodce, kteří si z nepochopitelných důvodů nárokují v centru všech měst klidovou zónu. Podle těchto měřítek bysme na párty asi měli chodit se sluchátkama :( a kluby by nesměil existovat.
 
A jak vnímáte současnou domácí techno scénu ? Co vás těší a co naopak absolutně odmítáte ?
 
Ginger:
Já už to moc neřeším. Své jsem si řekl v době kdy to ješte bylo pro mě aktuální. Dnes to vidím spíš z pozice člověka, který naší scéně nabízí hudební nosiče a musím říct po pravdě že s technem to zrovna moc růžově nevypadá. Nejenže se prodává mnohem míň než před lety, ale bohužel toho ani moc nevychází a když, tak je to strašně podprůměrná záležitost. Proto si vážíme každé dobré desky od lidí jako je MAKATON. Není to ale tak, že by nevycházelo nic dobrýho. Jen se dnes směr scény ubírá trohcu jiným směrem - hodně minimálu ačkoliv ten opravdový a kvalitní minimal se v Čechách moc neprodává, pak jede drum&bass a z toho techna často vychází věci komerčnějšího ražení, které hraničí s techhousem. Doba kdy mohutně frčela temnota a trochu složitější věci jste mohli slyšet i na velkých akcích je nejspíš na nejaký čas pryč. Doufejme, že ne na dlouho a opět to začne v klubech bujet. Je spousta možností jak by to mohlo vypadat, jelikož se techno znovu skřížilo s jinýmy styly a lidi můžou slyšet zajímavé věci. Bohužel to je pro většinu zatím moc "underground" a jednoduše to v součastné době moc nepobírají.
 
Daho:
Na to, jak scénu vnímáme, reagujeme právě naší tour!  Jak my, Daho a Ginger, tak kluci z Hrádku Spyro a Mooris máme podobný hudební vkus. Chvílemi je nám blivno z toho, co jsou někteří djs schopni hrát a vydávat to za techno. V dnešní době vládne české scéně nokompromisně komerce. My chceme naší tour nabídnout lidem alternativu a starším stejně rezignujícím clubberům, možnost vrátit se do klubů za kvalitní hudbou. Bude to boj s větrnými mlýny, ale nám za naše přesvědčení rozhodně stojí. Osobně odmítám současný trend djs, kam vítr, tam plášť. Rok je populární schranzz, tak hrajou schranzz. Za moment je to podobně s minimalem! Pro mě jsou to lidi, co nemají svou čest a vkus. Jen chtějí něco hrát. A co mě těší? Když v záplavě dnešního
hudebního braku najdu něco dobrého : )
 
To tedy není moc positivní situace. Co by podle Vás mohlo techno scénu vzkřísit a vrátit nekomerční techno do klubů a hal ve velkém ? Existuje podle vás vůbec taková možnost ? 
 
Daho:
To je pravda, nic moc výhledy. Myslím, ale že je to z velké většiny i generační problém. V klubech je nová generace lidí a ti chtějí prostě to své, čemu rozumí, tedy, komerci, schranz a blbosti.  To logicky vytlačilo z klubů některé vyzrálé posluchače, kteří to logicky odmítají. S řadou takových debatuju a nedivím se jim, že často raději zůstanou doma. Možná, až současná mladá generace o něco zestárne, tak se dočkáme návratu kvalitnější hudby do klubů i jinam. Takové vlny popularity techna proběhly třeba v Nemecku už asi dvě. U nás jde vše trochu pomaleji. Techno je v současnosti zpět v undergroundu.
 
Ginger:
Jde o to, jestli opravdový fanoušek techna a podobné elektronické hudby vůbec stojí o nějaké další halovky. Já myslím, že tahle hudba patří převážně do klubů. Není možné aby undergroundová hudba byla masivní záležitostí. To co se u nás dělo před lety byl opravdu neobvyklý jev. Všichni DJs a producenti se sem rádi vraceli, protože nic podobného v tak velkém nikde jinde nezažili, snad ještě ve Španělsku, ale nevím jestli to byly taky tak masivní akce nebo spíš větší kluby typu ROXY. Scénu vzkřísí paradoxně asi právě ten dnešní útlum. Já nevěřím, že by techno šlo vyloženě do kytek, jen jsou z něj lidi unavený, na což mají po takové dlouholeté masáži nárok :D Jen se to všechno musí vzpamatovat a mladá generace zase objeví kouzlo elektroniky. Dnes je fenomén hiphop ve všech směrech. Každej má volný kalhoty s krokem někde u kolen a kšiltovku. Myslím, že to časem zase přejde a děcka co dneska chodí na základku nám za nějakou dobu ukážou co je "IN" (jó to se zase budeme divit). Ještě na závěr k tomuhle tématu. Nezáleží, jestli se naše generace ještě toho novýho vzestupu dočká za relativně "mladých let", jde o to aby to zase přišlo. Samozřejmě že si přeju abych ještě byl v letech, kdy budu schopnej něco nový generaci nabídnout a na nějaký "papá, kterýmu vadí hlasitá hudba :D“
 
Tak a teď trochu odbočíme.. Povězte nám něco o sobě, co se netýká hudby a parties. Co rádi děláte ve volném čase, co si nejraději poslechnete kromě techna a jaký máte například nejoblíbenější filmy ?
 
Ginger:
Uff. no, to je opravdu otázka pro uvolnění. Navíc nerad o sobě něco víc než je nutný prozrazuju. Ale přeci jen něco vypustím. Jsem fanatický fanoušek kultu FUTURAMA  (následovaný  SIMPSONOVÝMI :). Dost často se jen tak válím a surfuju  na netu. Pravděpodobně  patřím už mezi tzv. závislé, jelikož bez počítače respektive internetu si život nedokážu představit. Když ale v ruce nedržím myš, nebo notebook, tak se chopím volantu. Jsem velký fanda aut, takže buď jezdím svým plechovým strojem, nebo se chopím alespoň počítačové náhražky a rozdávám si to s kámošem přez net ve formulích. Hudba, auta, internet a moje přítelkyně - to jsou moje nej, samozřejmě že mám víc zálib, ale nemusím tu vše zmiňovat. Co se týče poslechu hudby v soukromí, tak už od dob co jsme hráli hodně často nemám potřebu poslouchat více tuhle hudbu doma. Už tak dost si jí užiju v kanclu nula2.cz, takže doma popř. v autě valím úplně něco jinýho. Z evergreenů bych asi jmenoval Depeche Mode, Bjork, Lamb, Funkstorung apod. Nikdy jsem se ale nebránil jiným stylům a třeba moc rád si ujíždím na vážné popř. filmové hudbě a někdy dokonce na Sinatrovi ;) - zkrátka podle nálady a situace.
 
Daho:
Jasně, techno není všechno : )  Rád si v poslední době poslechnu i nějakou akustiku. Miluju Bjork a taky třeba vynikající elektronickou záležitost Funkstorung. Volného času je pramálo. Všechno se točí kolem hudby, djování, ale v posledních letech hlavně kolem našeho vinylshopu Nula2. Filmy extra nedávám, ale jsem velký fanda mr. Gigera a jeho ságy Vetřelců.
 
A teď k samotné akci 10.března v Roxy... Co od vás dvou mohou všichni návštěvníci čekat ? Pokuste se nastínit váš set i těm, kteří vás vůbec neznají potažmo budou nováčky i na techno akci..
 
Daho:
Budeme hrát na 4 gramofony a 2 mixy, což nám umožňuje být hodně kreativní a neomezení. Zahrajeme určitě řadu našich oblíbených "kousků", jak těch současných, tak i doslova historických, které nám už prostě přirostly k srdci. Stylově půjde samozřejmě především o techno, ale protože jsme už dávno jaksi upustili od monotónosti, prošpikujeme náš set i řadou breaků a elektroniky. Myslím že se bavit budou všichni, jak naši skalní fandové, tak ti, co nás eventuálně uslyší poprvé. Osobně se moc těším na nové dvě desky od Surgeona. Ty v Roxy určitě řádně otestujeme!
 
Ginger:
Nikdy nevím co čekat sám od sebe. Sice mám třeba nějakou přestavu co bych si rád zahrál, ale situaci v klubu může být úplně o něčem jiným. Taky dost záleží jestli nám sedne zvuk a jestli jsou kvalitní monitory. V případě že hrajeme ze 4 gramců tak je to obzvlášť důležitý element. Jakmile se neslyšíme, nedá se předvést nic pořádnýho. Doufejme, že tohle bude v sobotu v pořádku ;) Nastínit naše hraní někomu kdo nás nezná, nebo vůbec na akce tohohle typu nechodí je dost rána pod pás - je o nás totiž známo, že naše sety nejsou zrovna moc pro nezasvěcené. Hrajeme většinou těžší elektroniku a nic moc pro lidi co na parties vyhledávají hitovky. Je sice pravda, že čím jsme starší tím víc je u nás slyšet klasiku a i dost retro věci, ale to neznamená, že stará pecka sedne někomu kdo zná jen Coxe nebo Tiesta. Uvidíme jak to všechno nakonec dopadne. V každým případě je pravda, že když se mejdlo podaří a ti, kterým se naše hraní líbí vytvoří na parketě pořádný kotel, nenechá to moc lidí okolo chladných a to i těch, o kterých byla původně řeč.

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
dnf
08. 03. 2007 | 18:29:15
+0 | -0
Téš respekct.....bude to krutý....přýště nooo.<<???!!!!!čus možná fanda<???

08. 03. 2007 | 11:41:01
+0 | -0
hergot pánové, záčínám o vaší pražské zastávce vážně uvažovat...myslim že by to mohlo stát za to...takové bytelné technopodhoubíčko...kór s dublovanym mašínverkem:) akorát doporučuju si ty odposlechy podchytit dopředu, popřípadě vzít si ještě svoje. Na 4 sme tam hrály a bylo třeba mít uší vopravdu našponovaný....big respecta severáci!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika