Konkurenční boje (nejen) o Christophera Lawrence

Konkurenční boje (nejen) o Christophera Lawrence

18. 03. 2007  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (13)
Také se vám něco nezdá v annoncování dvou velmi podobných halovek? Nejprve United Music ohlásili premiérové vystoupení američana Christophera Lawrence na říjnové Transmission 4 a jen pár dní na to vyjela agentura Clar Vision s line-upem červencové Amazing City 2 rovněž s Christopherem Lawrence. Ptáte se, kde je zakopanej pes?
Ve čtvrtek 15.2. jsme se poprvé od agentury United Music dozvěděli o podzimním pokračování halové party Transmission, jejíž datum byl stanoven na 27.10. 2007. Mimo ostatní umělce bylo anoncované i premiérové vystoupení američana Christophera Lawrence a už minulý týden se na party rozběhly předprodeje za 330 Kč. Na první pohled by se mohlo zdát, že je vše v naprostém pořádku, avšak jen pár dní po oznámení Transmission 4, nečekaně vyjela s line-upem druhého pokračování Amazing City i agentura Clear Vision. Rovněž by na tom nic nebylo, snad vyjma toho, že agentura na své tiskové konferenci oznámila i svůj druhý počin, kterým původně měla být party MTV World Club s Bobem Sinclarem (ta se nakonec přesouvá až na podzim). Co nás ale zaskočilo a vlastně i přimělo k tomuto článku byl fakt, že line-up Amazing City 2 obsahuje i konkurencí prvně ohlášeného Christophera Lawrence.

Od Christopherova evropského manažera Jaye Pidgeona máme prohlášení ze dne 23.2., ve kterém píše "Nevěděl jsem, že United Music inzerovali Christophera. Mluvil jsem se Sanem (pozn. redaktora: Dj San pomáhá s bookingem některých umělců pro United Music) a dal jsem mu instrukce, aby Christophera odstranili z webových stránek jejich akce. Nemohu nyní říci, jestli Christopher bude hrát na jejich akci, protože je to až v říjnu. Není akceptovatelné a rozhodně to není cesta, jak dostat umělce na akci jen proto, že dám jeho jméno na vstupenku."

Je potřeba si tedy udělat správný názor, zda je toto strategické počínání v souladu se zájmy nás návštěvníků. Zda je správné annoncovat line-up party více než půl roku dopředu, kdy je až na některé vyjímky prakticky nemožné mít umělce světového formátu smluvně potvrzeného, a zda má vůbec smysl si umělce vzájemně přetahovat. Je potřeba si také uvědomit, že tyto konkurenční boje mohou vážně ohrozit další dovoz světových djů, pokud budou muset jejich managementy čelit takovýmto sporům, nebo řešit nepříjemnosti, kdy například pořádající agentura již inzeruje smluvně nepotvrzeného umělce.

Účelem tohoto článku není soudit jednu či druhou stranu, ale má vám poodhalit současnou situaci a počínání konkurenčních agentur. Považujeme za důležité, abyste Vy, pro které jsou tyto party dělány, projevili své názory a případnou nespokojenost, a nenechali domácí promotéry tímto způsobem reprezentovat Českou republiku.

Zástupcům oběma agentur jsme položili čtyři otázky, na které za United Music odpovídal Martin Kučera a za agenturu Clear Vision Daniel Trojan.


Kdy jste poprvé začali uvažovat o Christopheru Lawrencovi?

Martin Kučera:
Plán představit Christophera Lawrence na Transmission vznikl v polovině loňského roku.

Daniel Trojan: O Christopherovi jsme začali uvažovat v říjnu minulého roku. Naše bookerka Hanka Šaškovka začala vyjednávat o možném termínu hned v listopadu. Původní záměr byl přivézt Christophera na první díl Amazing City.

Kdy a koho jste požádali o booking Christophera Lawrence?

martin kučeraMartin Kučera: Poprvé jsme začali o této možnosti bavit na plzeňské party Trance Parade, která proběhla koncem září 2006. Tedy téměř čtyři měsíce před tím, než Clear Vision vůbec oficiálně oznámili svůj vstup na trh. V Plzni jsme mluvili s jeho managerem pro Evropu - Jay Pidgeonem. Domluvili jsme se na plánu přivézt Christophera na Transmission, a Sandera van Doorna na Sensation White. Oba tyto umělce Jay exkluzivně zastupuje pro Evropu. Finální potvrzení o tom, že Christopher na Transmission vystoupí, jsme od něj obdrželi prostřednictvím Krafty Managementu (který jej zastupuje pro ČR) 27. ledna. To zdaleka nebyl potvrzen kompletní line-up ani na Amazing City 1.

daniel trojanDaniel Trojan: Červencový termín byl do jeho diáře doplněn 13.2., smlouva se vystavovala později.18.2. jsme se ptali na akci United Music a bylo nám sděleno následující - viz mail - že datum by možná šlo, to je vše co měli v ruce, žádné potvrzení, žádná smlouva.



Máte v tuto chvíli podepsanou smlouvu na Christophera na TM4/AC2?

Daniel Trojan: Samozřejmě (pozn. redaktora: smlouvu jsme dostali k nahlédnutí)

Martin Kučera: Smlouva podepsaná ještě není, ale to není nic nestandardního. Na trhu fungujeme již 2 roky a na desítku parties jsme přivezli téměř 40 zahraničních umělců. Pouze 2 z nich na party nevystoupili, což ale nebyla naše vina. Se zahraničními managementy máme velmi úzké a přátelské vztahy, a v 80% případů se smlouva podepisuje dva i jeden měsíc před akcí. Vystoupení Christophera Lawrence na Transmission je Jaye Pidgeona, se kterým jsme v každodenním kontaktu, definitivně potvrzeno.

Žádám vás o vaše vyjádření k celé této situaci.

Daniel Trojan: Z naší strany bylo řečeno prakticky vše v tiskové zprávě a v první otázce. Když jsme agenturu nastartovali, měli jsmě vytipovaná jména, která chceme na naše akce. Prakticky hned jsme s nima začali jednat. Výsledek byl Paul Oakenfold na Amazing City 1 s Christopherem Lawrencem a dalšíma. Bohužel Christopher dostal lukrativní nabídku tuším do Emirátů, kterou jsme nemohli „přeplatit“, proto jsme se domluvili, že budeme jednat o náhradním termínu. Původně měla být Amazing City 2 na podzim, kde jsme s Christopherem počítali. Najednou přišel šok a to oznámení Transmission 4. Museli jsme okamžitě jednat.

Martin Kučera: Vysvětlení je velmi jednoduché. Clear Vision prostřednictvím Hany Šaškové porušili nepsaná pravidla a obešli Jaye tak, že kontaktovali napřímo Christopherův americký management s nabídkou 3x většího honoráře, než máme ujednaný na Transmission. Americký agent tuto štědrou nabídku logicky přijal a potvrdil jeho vystoupení na červencovou party do T-Mobile Arény. Takové chování dělá zejména ostudu naší scéně v zahraničí, ale jak všichni víme, v případě Hany to není první alarmující případ. Stejně jako u nás,se všichni znají a informace se šíří rychlostí blesku, tak to funguje v mezinárodním měřítku. Je pouze otázka času, jak dlouho budou agenti umělců toto akceptovat. Rozhodně k tomu nejsme lhostejní, zejména pokud nás kokurence veřejně poškozuje lživými prohlášeními o tom, že Christopher na Transmission nevystoupí, a budeme se nepochybně bránit. Celou kauzu považujeme za politováníhodné chování konkurence, která se proti nám snaží křečovitě bojovat za každou cenu jakýmikoliv prostředky. Do Amazing City 2 je ještě daleko, a může se stát, že se velice záhy situace obrátí právě proti Clear Vision.

(aktualizace) Martin Kučera: Vyjádření, které máte od Jaye je z 23.2. Dnes večer dodám Jayovo aktuální vyjádření, o které jsem ho právě požádal.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AMAZING CITY 2 (ZRUŠENO!)

Pátek 13. 7. 2007
Vstup: Předprodej 260 Kč (prvních 1500 vstupenek)
Vystupují:
sasha, atb, christopher lawrence, cosmic gate, marcel woods, laydee jane, bart claessen
Další informace
13 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
david
21. 03. 2007 | 06:36:45
+0 | -0
Lukáš - přál bych Ti do toho vidět.



Dan - o přeplácení jsi začal mluvit Ty. Pouze jsi mě na to navedl. Díky Vám se tu opět začnou zveřejňovat lienupy měsíc před akcí aby jste pak nepřišli nehodily na stůl penize ktere pro vás nemají hodnotu a jedeme dále a vy si na...te
Lukáš
21. 03. 2007 | 00:13:35
+0 | -0
Cau Dane docela te lituju, protoze v CR tech normalnich je min nez tech nenormalnich viz. napr. david, takze pevny nervy:/

20. 03. 2007 | 19:21:18
+0 | -0
>David

Jak jsem napsal. Christopher mel byt puvodne na AC1, ale dostal lukrativni nabidku, kterou jsme nemohli preplatit. Tak to je. Kdyby to bylo tak, jak pise konkurence (ze 3x preplacime umelce), na AC1 by vystoupil. Takze dje opravdu nepreplacime.
hynek
20. 03. 2007 | 18:05:06
+0 | -0
Dante, a nezkoušli jste to náhodou na AC1? Viz. tvoje odpověď v článku:"Bohužel Christopher dostal lukrativní nabídku tuším do Emirátů, kterou jsme nemohli „přeplatit“"

20. 03. 2007 | 16:18:42
+0 | -0
Mily Davide, never vsemu, co se doctes. Kdyby byl Lawrence preplacenej 3x vice, stal by vic jako napriklad Ferry Corsten...nesmysl. A kdybychom ho takto preplaceli, urcite bychom to udelali hned na AC1, kdy dostal lukrativnejsi nabidku, nemyslis? Obejit managment...co si pod tim predstavujes? Garantuju ti, ze to tak neni. Ver ci ale cemu chces...tohle vysvetlovani uz me unavuje.
Ondra
20. 03. 2007 | 13:40:08
+0 | -0
konkurence..je to lepší pro návštěvníky..aspoň se budou předhánět koho přivezou a jaký budou mít show, ceny na barech apod...podle mě je jedině dobře, že už tu jsou 2 agentury, který pořádají podobný party
david
20. 03. 2007 | 11:45:03
+0 | -0
Alenka: prijit a obejit management a jeste zaplatit jen 3*vice aby mohli napsat to co napsali. fuck off Trojan a jeho AC. Snad tu nebudou dlouho. Clovek aby se bal nekoho delat a nekoho dovets aby vas ti sasci nepreplatili.
Alenka
19. 03. 2007 | 13:11:19
+0 | -0
No asi David je nejvetsi maslo, kdyz tohle dokaze napsat. Proc jsou amateri, kdyz maji smlouvu na dj a konkurence ne?
david
19. 03. 2007 | 12:03:43
+0 | -0
Trojan je uplne maslo a CV jsou naprosti amateri a zlatokopove.. Nasrat na ne!!

19. 03. 2007 | 11:48:53
+0 | -0
To je sice fajn, že ted tady je konkurence, ale co si budeme povidat. Tohle jedna z techto agentur nemuze ustát. Praha a jeji okoli je porad dost mala na to, aby tady pusobily dve tak velke agentury. Na podzim, az bude mit UM po Sensation, tak si pujdou po krku a jedna z nich to tady prostě nerozdejchá!! Jinak jak psal ozzby v pátek v clanku, tak presne souhlasim, ze tady nekdo pekne nevyuzil potencional, kdy byla v Praze posledni halovka v 11/2006 a po ni je první až 4/2007 - to jsou cele 4 měsíce.
Roman
19. 03. 2007 | 11:29:20
+0 | -0
Tak ono je to jednoduchy.. kdyz tu jedna agentura nemela konkurenci, tak mohla pracovat uplne na jine bazi. Ted ale neni jedina, kdo sem hodla vozit spickove djs a tak je potreba cele fungovani na trhu zmenit.
Zdenda
19. 03. 2007 | 11:23:13
+0 | -0
Nejak si pan Kucera odporuje, nemate ten dojem? Pise, ze uz maji vlastne Lawrence dlouho, ale ten Jay pise neco jinyho. Trochu intriky me to prijde. Kazdopadne by meli mit smlouvu ne?

19. 03. 2007 | 11:00:42
+0 | -0
nevim jestli tohle neni uz skoro bulvarni tema : )
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika