Dj Neo: Vykašlat se na naši neexistující scénu!

Dj Neo: Vykašlat se na naši neexistující scénu!

19. 04. 2007  |  Autor: Tzésar  |  Komentáře (10)
Tak málo je u nás kvalitních producentů, že si všichni namlouváme a někteří tomu dokonce i věříme, že je naše scéna plná světoborných hitmakerů a skvělých djů. Stačí se podepsat pod track, nechat si od kámoše napsat pochvalnou recenzi a s článkem ve vhodnou chvíli, která má své opodstatnění, vyjít jak se říká „ven“.
dj neoVětšina této produkce je tak skvělá, že končí jako dárek pro prvních pár stovek návštěvníků nějaké párty, neboť ani ve vinyl shopech, kde se prodává výrazně pod cenou ostatních desek o ni mnoho djs zájem nemá. Takoví jsou někteří naši úžasní producenti, o jejichž aktivitách slýcháme poměrně často a většinou jde o stejné PR slátaniny, jako jejich produkce. Ovšem, existuje pár producentů, kteří nemají zapotřebí na sebe takto přehnaně upozorňovat, protože se jim prostě daří a dokáží zaujmout i ve světě. Jedním z nich je pražský house dj NEO, který koncem března nenápadně vydal svoje již třetí album Heartbreak klub, jemuž se dostalo skvělého ohlasu ze všech koutů Evropy; nabídky přicházely z Francie, Německa, Itálie i Anglie…
 
Dj a producent Neo v minulosti remixoval nahrávky pro Monkey Business, JAR, Ivana Krále, Lucii Bílou, Jiřího Korna, Daru Rolins, Wohnout a mnohé další (dodnes jich bylo kolem 50ti). Jako jediný český DJ se nebál pokusu o změnu i v „zavedené“ pop music- produkoval m.j. album Jiřího Korna, či debut zpěvačky Jany F. (skladba "Nostalgie" byla po dlouhé týdny nejhranější skladbou v českých rádiích). DJ NEO rovněž pracoval na 2. albu Sámera Issy(Break the silence), které společně s Ondřejem Brzobohatým produkoval. Společně s Romanem Holým pracoval rovněž na úsřední skladbě k soundtracku k českému filmu "Experti".A protože je v jeho případě opravdu o čem psát, připravili jsme pro Vás rozhovor o hudbě, neexistující scéně, dělání muziky a také o jeho novém albu.
 
 
V kolika letech jsi se dostal poprvé k produkování hudby a jaké byly tvoje hudební producentské začátky? Co jsi dělal za muziku a vzpomněl by sis ještě, jaký jsi používal software/hardware?
 Já jsem muzikou žil už od úplně útlýho dětství. Vzpomínám si, jak jsme někdy v pátý třídě s kámošema pořádali diskošky na škole v přírodě a později "ilegální" mejdany v tělocvičně:) Musím říct, že hudba a computery byla u mě láska na první pohled. Jako malej jsem vydržel hodiny očumovat v jednom obchůdku v Modřanech, kde jsem dřív bydlel, kam přivezli tenkrát nedostižný Amigy. Byl jsem tím vším úplně uhranutej:) Pak když jsem ten comp dostal od rodičů k vánocům, tak pro mě okolní svět přestal víceméně existovat. Vypotil jsem tenkrat v programu, který se jmenoval Octamed 2.0 nějakou smyčku bicích a společně s kamarádem jsme na to byli schopný pařit hodiny jako praštěný:) Mě tenkrát strašně ovlivnilo dnes uz neexistující rádio Golem, kde hráli různý houseový, ale i raveový remixy, tak jsem zkousel míchat co se dalo. Nebo jsem chodil po sídlišti a nahrával na kazeťák různý blbinky a pak to samploval a různě kombinoval. Zvuková kvalita to byla tenkrát asi dost hrozná, ale mě to bavilo, bylo mi 13:) 
 
Myslíš si, že v dnešní době mají začínající producenti lehčí nebo těžší na sebe upozornit? Sleduješ co se děje u nás? Zajdeš někdy na stránky kde presentují svoji tvorbu začínající amatérští producenti?
No asi spíš lehčí, díky internetu a technologiím vůbec. Já bych rád sledoval, co se u nás děje, ale ono není bohužel moc co sledovat, takže by se dalo říct, že spíš nesleduju:)
 
Tato otázka bude zajímat určitě spoustu mladých producentů, kterých je u nás opravdu hodně. Co bys poradil těmto nadšencům, pokud chtějí vydat např. singl na vinylu. Je to opravdu tak těžké vydat v ČR desku? Co by měli dělat, pokud jsou rozhodnuti, že mají track, který by se mohl někomu i líbit…?
Necítím se být v pozici někomu říkat, co má dělat, každý má určitě svou hlavu, ale pokud můžu poradit, tak ať se úplně vykašlou na naši neexistující scénu a nebojí se svoje věci poslat ven. Když to bude dobrý, tak se jim labely rádi ozvou a když to hned nevyjde, tak se jim nikdo smát nebude a nic se neděje. Třeba k mému vydáni u Subliminalu došlo úplně klasickou formou. Housechild jsem taky v listopadu 2006 poslal na 5 labelů a ozvaly se mi 3. Mimo jiné Yellow, label Boba Sinclaira. Nakonec jsem podepsal Diamond records, což je největší italsky label, který licencuje Defected, Soulfuric atd. Nabídli mi smlouvu na 3 maxisingly ročně po dobu 5ti let+ budu remixovat projekty z Defected, Papriky atd. To se neodmítá:) 
 
dj neoA co tvůj názor na současnou scénu v ČR? Názor na producenty, kteří vydávají desky a produkují za ně jiní? Ještě se to děje nebo je už situace lepší?
No tohle je samozřejmě hodně citlivý téma a já asi nejsem úplně ten, kdo by to měl komentovat, to by měli dělat asi novináři. Pravda, někdy se nestačím divit, co jsou lidi ochotný všechno "spapat":) Navíc většina těch lidí jsou jinak celkem fajn a jsou to kamarádi. Já se jen vždycky pobavím, když někde velkými nápisy na webech čtu, že slečna X nebo pan Y vydává svůj již Xtý singl. Pak se někdy v polovině článku dozvím, že to tak vlastně úplně není, že ta dotyčná/-ný jen seděl/la u toho, co to doopravdy programoval a říkal/la mu, kterej zvuk je hezkej a kterej ne:) Nebo že DJ/producent má producenta, který mu produkuje jeho singl. Je to podobně absurdní, jako kdyby zpěvák tvrdil, že má zpěváka, který mu nazpíval desku. Možná je to tak ale u nás normální a divnej jsem já:) 
 
Jaký máš názor na digital releases? Mají ještě vinyly a vydávání desek budoucnost? Jsi zastánce vinylů nebo se nebráníš technickému pokroku (FS, mp3 djing…) Jaký je tvůj názor na Final Scratch a jemu podobné technologie? Hraješ pomocí nich?
Já se už z principu nebráním žádnému technickému pokroku, protože nebýt jeho, tak bych nikdy nemohl dělat to, co mě baví. Myslím, že je nejlepší si ze všeho vybrat to, co každýmu vyhovuje nejvíc. Každý jsme jiný a každý máme rádi trochu něco jinýho. Já osobně když hraju, tak používám céda i klasický vinyly. Céda jsou super v tom, že když si před párty udělám nějaký bootleg nebo re-edit, který se mi hodí do setu, tak to můžu jednoduše vypálit a za pár hodin použít, což u klasický desky prostě nejde.Vinyl je zase srcovka, krásně to vypadá a krásně se to drzí:)
 
Jde dohromady DJ Neo a techno? Jaký je tvůj názor na mega technopárty na tuto hudbu/kulturu? Jak vnímáš boom tranceových mega akcí v ČR? Myslíš si, že někdy přijde doba, že bude v ČR mega party založená převážně na house music? Jsou tady na to lidi? Je tu / bude tu někdy silné houseové publikum?
Proti technu vůbec nic nemám, akorát mě dokáže vytočit, když někdo nadřazuje jeho oblibený styl nad jiný. Takový ty masový akce jsou samozřejmě postavený na manipulaci s masou a vydělávání peněz, ale já na ně nechodím, takže ani nemůžu úplně hodnotit jak to tam vypadá. House je i u nás podle mě nejoblíbenější styl, ale jelikož právě tahle hudba nefunguje ve špinavých halách pro hodně lidí, tak ani není tolik vidět na webech - nepíše se o ní v P.R. článcích, reklamách atp., takže opticky jakoby pokulhává za zkomercializovaným technem nebo trancem. Joo house je opravdu underground:)
 
Hodně se teď hraje „house“ na diskotékách. Jak vnímáš tento posun? Pozitivně-negativně? A co moderní electro-house? Propadl jsi taky tomuto „trendu“? Jaký je tvůj hudební vývoj? Jak bys charakterizoval styl, který právě hraješ?
Určitě je dobře, že se na diskotéky dostává i kvalitnější muzika a je jedno, jestli je to house nebo třeba rnb. Electrohouse je v poho, ale je to track od tracku, nedá se říct paušálně, že je nějaký styl lepší než druhý. Já hraju house tak kolem 128bpm s prvky funku, latina, diska a elektra. Baví mě navíc čas od času přimíchat nějaký bootleg od provařeniny typu Michaela Jacksona nebo Depeche Mode. To set neuvěřitelně nakopne!:)
 
Co děláš přes týden? Zaměstnává tě něco jiného než hudba? (Mám na mysli nějaký povolání?) Jak vypadá takový všední den Dje Nea?
Je fakt, že jsem v tomhle dost omezený, mě vlastně nic jinýho než muzika nebaví.. ráno vstanu, pustím rádio nebo nějaký cédéčko, pak jedu do studia (pokud se už ve studiu neprobudím:). Když jedu MHD mám walkmana, když autem, tak pustím naplno muziku, pak dorazím do studia a zase muzika:) Jinak mam samozřejmě rád i jiný věci, kamarády, slunce, sport, počítačový hry, slečny..:)
 
Tvůj oblíbený současný film?
BORAT rulezzzz!:)
 
Tvoje nej deska „všech dob“?
Asi Bad nebo Thriller od Majkla:)
 
Za co nejvíc utrácíš?
Asi za benzín, ta moje mrcha dost žere:)
 
Co posloucháš ve volném čase za music? Co v autě / doma? Liší to nějak?
Ani se to neliší, to co hraju poslouchám i doma. Kromě toho samozřejmě i kvalitní popík nebo rnb.
 
Teď přejdeme ke klubu, ve kterém se lámou srdce. Jak bys krátce charakterizoval svoje nové album?
Heartbreak club je moje třetí dítě:) Moc dlouho jsem se s nim dělal a každou notičku piloval. Jestli jsem se od těch 13ti let něco naučil, tak to tam určitě musí být.
 
Pro jaké posluchače je album HEARBREAK CLUB určeno? Myslel si při jeho komponování na to, že bude nějak vymezené pro určitou skupinu lidí?
Svobodní lidé, svobodné a otevřené mysli, bez předsudků, jedno jakých třídních skupin či vyznání:)
 
V čem čerpáš inspiraci při tvorbě tracků? Kolik hodin denně trávíš ve svém studiu při komponování?
To se dá dost těžko měřit, je to různý. Když mě to chytne, tak třeba 3 dny v kuse, ale pak musím vypadnout aspoň na den ven, protože studio je uzavřená místnost bez oken a mám z toho depky:)
 
Máš nějaký rituál při tvorbě tracků? Např. že tvoříš výhradně po nocích nebo spíš ráno apod…?
To vůbec, rituál nemám. Musím mít na to chuť a je jedno, jestli je noc nebo den. Často se stane, že v posteli tak dlouho přemýšlim co budu dělat druhý den ve studiu, že pak nemůžu usnout, tak se seberu a jedu do studia, kde se zklidním a usnu v kresle:)
 
Máš na albu nějaké obzvlášť oblíbené tracky, na které by jsi rád upozornil?
Těžko něco vypíchnout, textově pro mě hodně znamená Don wanna B like other boys, Googbye Goodgirl nebo Ignoranti. S.O.S. 2 your ears je zas hodně podprahová záležitost.
 
Děláš si také mastering sám nebo někdo jiný?
Masteringem se dá pár věcí doladit, ale taky dost pokazit, dělám si ho sám.
 
Jak se ti spolupracovalo se zpěvačkami a jak probíhala spolupráce? Koho si oslovil, kdo přijal nabídku…. Psal si také texty k písním?
Texty jsem psal všechny sám kromě Dary a rapu Oriona s Jamesem. S vokálistama se mi dělalo opravdu skvěle. S moji povahou bych ani nemohl dělat s někým, kdo mi nesedí, to bysme si za chvíli nafackovali:) Výborný byl Komár ze Sunset BLVD., což je hooodně dobrá acid jazzová kapelka z Lanškrouna, mají určitě velkou budoucnost! S Orim a Jamesem byla prdel jako vždycky, Sámer je neuvěřitelně pracovitej no a Martina.. Martina, to je bez diskuzí naše nejlepší zpěvačka! Navíc je neuvěřitelně kamarádská a vtipná. Je to ten tip člověka, u kterýho si můžete být jistý, že to co říká si opravdu myslí a netrpí takovým tím hezko-česko-knedlo-vepřo-švejkovským mindráčkem:)
 
Vyšel taky Heartbreak Club na vinylu? Vyšli nějaké singly z něj na vinylu? Mohl bys říct něco bližšího jak se objevil na WMC Sampleru 2007 track Epic love…“jak se to dělá, že se objeví track na zahraničním labelu…
Heartbreak club jako album na vinylu celý určitě nevyjde, ale singly z něho určitě ano. Vlastně víc jak půl roku před vydáním jsem "udal" houseový singly z alba zahraničním labelům, což je i důvod proč album nesmí vyjít u major labelu, ale vychází na mém labelíku NextGen records. Začátkem května vychází venku 1. edice singlu Housechild, po prazdninách druhá s remixy od Freemason a koncem roku vychází Epic love, prý v licenci Defected. Epic love dostalo na Winter Music Conference Diamond records, kteří mě zastupují mimo ČR. Jak se jim to podařilo netuším, asi se to v Miami líbilo:)
 
Kde by tě mohli čtenáři v nejbližší době slyšet hrát? Připravuješ nějaké turné k novému albu?
Já to s tím hraním v tuhle chvíli nechci moc přehánět. Teď jsem dodělal desku, natočím video a pak začnu nabírat víc hraní. Naplno to chci rozjet až o prázdninách a hlavně po, kdy pojedem s vokálistama dlouhý "HEARTBREAK CLUB TOUR" po velkých klubech u nás a na Slovensku. Co se týká nejbližších dnů tak treba 20.4. Praha- Mecca s Mackintochem nebo 26.4. Praha Duplex.

Zasoutěž si o Neovo CD HEARTBREAK CLUB
Dj set ke stažení

www.djneo.cz
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Martinka
02. 06. 2007 | 14:28:28
+0 | -0

DJ NEO-JESUS FOREVER

forever and dor ever:)
T-Bone
28. 05. 2007 | 11:39:13
+0 | -0
Sám hraju a vidím jak jde naše česká scéna do hajzlu nejen kvůli pseudoproducentům, ale i kvůli velké komercializaci naší scény. Je třeba najít v tom nesmyslu Ježíše, který se nenechá jen tak ošukat. :-)
Roman
07. 05. 2007 | 15:23:36
+0 | -0

YO!

Jo, je to taková perla mezi sviněma:-) A navíc je úplně v klidu!!

07. 05. 2007 | 02:12:59
+0 | -0

The best DJ Neo

Neo je nejlepší producent v ČR a je ho tady i škoda.Dělá výbornou muziku a proto mu fandím.Jen trochu ty lidi by už měli začít vnímat tu muziku a ne pořád to svoje.Držím palce a blahopřeji k new CD.
maximig
23. 04. 2007 | 19:04:42
+0 | -0

mimochodem...

...zkuste srovnat s projevem (myslim vystupovani a informacni hodnotu vypovedi) tzv. DJe Tom.angela - rozhovor s Ozzbym (pisemny) a na kameru. Nebe a dudy!!!
terezka
23. 04. 2007 | 15:15:05
+0 | -0
Neo teda nafoukanej vubec neni, ja snim v patek mluvila kdyz dohral, ale hustej to on je:-) Desku shanim!

21. 04. 2007 | 16:36:19
+0 | -0

ETAN

Neo, jsi pekne nafoukanej a hustej bastard - vsak mas bejt na co pysnej - jen tak dal - recpect 2U - be happy :-)
djstanger
20. 04. 2007 | 18:33:48
+0 | -0
NEO RULEZ!! :o))



Respect kamo!
Krysicka
20. 04. 2007 | 13:22:02
+0 | -0
Souhlas, jeho desku Nobody Faq With Jesus mam doma a když si ji pustim, jsem proste v rauši :) Skoda, že ho uznavají víc mimo CR, misto abysme na nej byli řádně pyšní..

20. 04. 2007 | 13:11:27
+0 | -0

DJ Neo u nas nema absolutne konkurenci

Neo mi u nas prijde jako zjeveni- v dobrem slova smyslu. Nova deska snese srovnani s temi nejlepsimi venku a jako Dj je na rozdil od tech, kdo ho u nas ted kopiruji aspon original! RESPECT TO DJ NEO!:)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika