Neopakovatelný koncert Placebo

Neopakovatelný koncert Placebo

07. 06. 2007  |  Autor: Kollba  |  Komentáře (1)
Když jsem před pár týdny zaslechla, že v Brně zahrají Placebo, nevěřila jsem svým uším a hudební sen se stal skutečností. V úterý si to mohli ověřit všichni obdivovatelé stylu alternativní rock, který hraje toto britské seskupení A pokud jste o tuhle událost přišli, budu se vám snažit alespoň z malé části přiblížit veškeré dění.
Koncert se konal v brněnské hale Vodově, kde už před osmou večerní bylo plno lidí a spolu s nimi také jejich auta, takže byl velký problém sehnat parkovací místo. Avšak to byla jen první malá překážka, kterou muselo překonat většina návštěvníků. Při příchodu jsem si všimla, že si Placebo nepřijeli poslechnout jen Češi, ale také mnoho Slováků a Němců. Je vidět, že jejich fanoušci jsou schopni urazit jakékoli vzdálenosti, jen aby slyšeli své oblíbené songy.

Už na začátku se projevila negativa, díky neúnosnému vedru a tedy i nedýchatelnému vzduchu, a v hale se tak tvořily nekonečné fronty na barech. Pár minut po osmé se na podiu objevila předkapela Man Boy. Skupina bude doprovázet Placebo ještě na třech koncertech - dvě vystoupení v Německu a jedno v Rakousku. Pro mnohé neznámá kapela, která ovšem dokázala rozehřát a připravit obecenstvo na příchod opravdových hvězd.

Man Boy hráli asi půl hodinky a pak už se na podium nahrnuli zvukaři, aby připravili nádobíčko pro Placebo. Najednou světla zhasla, lidé začali tleskat a křičet… Na podiu se objevil bubeník Steven Hewitt, následoval ho Stefan Olsdal, který hraje na basovou kytaru. Začali hrát, ale nechyběl nám někdo? Samozřejmě, za moment na podium přišel i Brian Molko, popadl kytaru a vše mohlo začít.

placebo

Jako první song vybrali Infra-Red z posledního alba Meds vydaného minulého roku. Je to výborná volba, tahle písnička dokázala všechny rozpálit. V této chvíli jsem už začínala tušit, že to nebude jen tak ledajaký koncert, ale pořádný nářez. Hned nato následoval další hit z již jmenované desky, který vyniká především svým textem o sexu, drogách… jako ze života! Pak přišla moje srdcová záležitost- Sleeping with ghosts ze stejnojmenného alba. Tahle písnička je z jedné strany pesimistická - o nedokonalosti světa a lidského bytí, ale naopak nám také dává určitou naději prostřednictvím své melodie a refrénu. Je těžké to jen tak popisovat, proto jsem pro pochopení vypsala ukázku z textu k této písničce. Je to asi zbytečné, pokud neznáte hudbu, která tento text doprovází. Ta teprve vytváří nepopsatelnou atmosféru, kterou dokáží Placebo navodit.

The sea's evaporated
Though it comes as no surprise
These clouds we're seeing
Their explosions in the sky
It seems it's written
But we can't read between the line

Hush
It's okay
Dry your eyes
Soulmate dry your eyes
Dry your eyes
Soulmate dry your eyes
Cause soulmates never die

This one world vision
Turns us in to compromise
What good's religion
When it's each other we despise
Damn the government
Damn the killing
Damn the lies

Brian Molko má svůj specifický a podmanivý hlas, který tuhle skupinu odlišuje od všech jiných. Dalo by se říct, že lovesongy, které zde zazněly (I know, zasněné Special needs, Without you I´m nothing) mají převahu nad „tvrdšími“ skladbami, ale když si vybavuji některé z těch rychlejších a plných energie (Special K, Bitter end, Taste in men, Song to say Good bye), tak to nemůžu porovnávat. Oboje dvoje má něco do sebe. Dalo by se říct, že hudba Placeba není pro někoho, kdo chce prostřednictvím muziky relaxovat. Až po několikátém poslechu si teprve člověk uvědomí, co nám kapela chce prostřednictvím svých textů a melodií sdělit.

placebo

Viděli jsme show, do které dala skupina tělo i duši, kdy bubeník bubnoval jako o život, Stefan stíhal vše - hrát na kytaru, zpívat a do toho ještě roztleskávat obecenstvo, a jako poslední samozřejmě Brian - výstřední postava hudebního show businessu, která charakterizuje osobitý styl Placeba.

Do podvědomí široké veřejnosti se dostali díky soundtracku k filmu Cruel intentions (Velmi nebezpečné známosti) - Every You Every Me, který je dostal na přední příčky nejen britské hitparády. Twenty years- název písničky, která je plná negativních pocitů ze všeho okolo nás, což je typickým tématem pro Placebo. Tento song se elegantně vyvinul v instrumentální skladbu, která nás dovedla až ke konci samého koncertu.

Zdaleka jsem vám tady nevyjmenovala všechny zahrané skladby. Je sice pravda, že koncert nebyl jedním z nejdelších, co jsem zažila, ale bylo jasné, že Placebo nejsou fajnové hvězdy, které na sebe nechají dlouho čekat, odehrají si koncert a odejdou. Vložili do této hodinky a půl vše co mohli, a proto se budu k tomuto skvělému zážitku s oblibou vždy vracet.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: PLACEBO

Úterý 5. 6. 2007
Vystupují:
Placebo
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Lucccie
08. 06. 2007 | 12:45:35
+0 | -0

Placebooo

a já můžu jen a jen potvrdit....Placebo hráli od začátku až do konce ze všech sil,nebyla chvíle, kdy by jejich našlápnuté tempo,které drželi od začátku,nějak upadalo nebo tak něco:-)Opravdu neopakovatelný zážitek...a Molko?Bez něj by Placebo nebylo Placebo:-)))
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika