Jori Hulkkonen: Slunovrat je největší svátek

Jori Hulkkonen: Slunovrat je největší svátek

20. 06. 2007  |  Autor: Otherside  |  Komentáře (0)
Finský DJ a producent vydavájící pod labely F-Communications nebo Hybrid. pod pseudonymem Zyntherius nahrál společně s Kanaďanem Tigou remix jednoho z největších electropopových hitů, skladby „Sunglasses at night". Zatím posledním hudebním počinem Jori Hulkkonena je letos vydané LP pojmenované Procesory.

Rozhovor k červnovým oslavám finského svátku Midnight Sun. Upozorňujeme však, že registrace vstupenek přes webové stránky jsou k dnešnímu dni naplněna. Zájem o tuto, ve Finsku tradiční a velice oblíbenou, akci byl opravdu velký. Přestože je již kapacita akce vyčerpána, zůstává zde i nadále možnost registrovat se přes www.midnightsun.cz  na oslavu z pozice náhradníka. Oslava Midnight Sun proběhne 28. června od 21 hodin na Císařské louce v Praze.


Ahoj Jori, brzy vystoupíš na party Midnight Sun v Praze. Jak se do Čech těšíš a máš pro české publikum připraveno něco speciálního?
Těším se opravdu hodně, je to už dost dlouho, co jsem byl naposledy v České republice. Moje hraní na Midnight Sun bude pro mě osobně určitě jedním ze zlatých hřebů letošního léta. Co se týče specialit, tak já se vždycky publiku snažím nabídnout něco zvláštního, rozhodně to pro mě není jen nějaká noc, na které zahraju „obvyklý set“. Djing pro mě znamená zkoušet stále nové věci. Snažím se volit hudbu, která je charakteristická pro mě samotného, zaměřuju se na novou hudbu, na které najdu něco zajímavého a samozřejmě to vše okořením některými staršími oblíbenými tracky.

Jak se obvykle slaví svátek Midnight Sun ve Finsku?
Letní slunovrat, ve Finsku nazývaný Juhannus, je v naší zemi největším svátkem – s mnoha tradicemi a během oslav se rozhodně nešetří také alkoholem. Teď ho budeme slavit 23. června a já pojedu do Turku Archipelago, kde má můj kamarád letní chalupu a tam si budu užívat sauny, plavání a slunce.

Spolupracoval jsi na velmi slavném tracku „Sunglasses At Night“ s Tigou. Jak spolupráce s ním začala a jak se ti s ním pracovalo?
Potkal jsem Tigu v 90.letech v Miami na Winter Music Conference a jeho label Turbo tehdy vydával hodně mixů na cd. Můj dobrý kamarád Jesper Dahlbäck zrovna udělal mix ze Stockholmu a Tiga navrhl, abych udělal mix z Helsinek. Cd bylo vydáno v roce 2000 a já v té době dost hrál v Kanadě a často jsem se tam s Tigou scházel. Pak jsme se jednu nedeli nudili a rozhodovali se jestli začneme pracovat na nějaké skladbě, Tiga mel par synťáků a drumboxů a mě napadlo udělat cover verzi Sunglasses at night od Corey Harta. Tu skladbu jsem měl fakt rád, měl jsem ji na 12" desce od ZYX records, která se jmenovala West End And Sunglasses, kde byl mix West End Girls od Pet Shop Boys a Sunglasses At Night. Takže odtud přišel ten nápad. Když posloucháš tu nahrávku, je jednoduché to poznat: všechno je to inspirováno právě touhle verzí. Já udělal hudbu, Tiga vokály, zabralo to dohromady jen pár hodin. Po tomhle jsme spolu ještě pracovali na dalších tracích pro moje i Tigova alba.

Tiga & Zyntherius - Sunglasses At Night

Co tě nejvíc ovlivňuje při skládání hudby?
Je toho hodně, co stojí za zmínku. Když jsem v roce 1988 začal s muzikou, dělal jsem hlavně house a techno mixované s elektro-popem (jako např. Pet Shop Boys, Depeche Mode). A během té doby mě ovlivnilo hodně věcí – od soulu a jazzu až k experimentální elektronice a progresivnímu rocku. Nejdůležitější je nezastavit se výhradně na jedné věci, ale neustále přicházet s novými nápady a být inovativní. A mít neustále otevřenou mysl a uši.

Vystupuješ pod mnoha přezdívkami. Z jakého je to důvodu?
Vlastně vystupuju jen jako Jori Hulkkonen, ale nahrávky dělám pod mnoha pseudonymy. Nemám pro to žádný zvláštní důvod, jenom si myslím, že když pracuju pro label, pro který jsem ještě nikdy před tím nic nedělal, je dobré začít od nuly. Takže když si lidi tu desku pak v obchodě nebo na internetu koupí a poslouchají to, tak poslouchají jen tu hudbu bez předpokladu, že by to mohla být deska od Joriho Hulkkonena.

Vidíš nějaké rozdíly mezi parties ve Finsku a v dalších zemích, které jsi navštívil?
Samozřejmě zde rozdíly jsou, ačkoliv je třeba říct, že v současnosti je klubová scéna celkem homogenní – dobrá party v Helsinkách se neliší od dobré party v Dubaji nebo Dublinu. Největší rozdíl je ve frekvenci pořádání dobrých parties. Finsko je na tom například v současné době dost mizerně, všechno je jen o rocku a heavy metalu a klubová scéna má krizi, ale v posledních 6 měsících se to najednou začalo posunovat k lepšímu. Musím říct, že už to je 7 měsíců, co jsem nehrál v žádném klubu ve Finsku.

Jak jsi se vůbec k muzice dostal?
Všechno to začalo v 80. letech, když jsem se zamiloval do synťáků a elektronické pop music. Postupem času jsem zjistil, že lidé, kteří dělají house a techno, tu hudbu tvoří sami pomocí drumboxů a to mě vážně dostalo – zjištění, že můžu dělat hudbu aniž bych uměl hrát na nějaký hudební nástroj nebo aniž bych byl členem nějaké kapely – a v roce 1988 jsem si pořídil první výbavu. V roce 1990 jsem založil vlastní label Lumi records a první desku jsem vydal v roce 1993. Posléze jsem začal kontaktovat labely v Evropě, začal jsem spolupracovat s labely Hybrid a F-Comm a label Lumi jsem ukončil.

Čemu se ještě kromě hudby věnuješ?
Není toho moc. Skládám hudbu, dělám remixy a produkuju, jsem dj, mám show na radiu YleX, kterou dělám už 9 let, občas píšu recenze a jiné články o muzice. Takže se vlastně všechno točí pořád kolem muziky. Taky se rád procházím v lese s dalekohledem – mám rád astronomii. A když cestuju, tak hodně čtu – mám rád vědeckou literaturu .. zrovna teď čtu hodně o biologii.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika