Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

27. 06. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Po roce se vrací největší filmová událost v České republice, 42. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Výběr těch nejlepších filmů, světové, evropské i české premiéry, červený koberec, celebrity, večírky, to vše patří ke karlovarskému festivalu, který začne už zítra 29.6. a potrvá do 7.7. Pokud máte možnost, nenechte si ujít tuto jedinečnou atmosféru.
MFF Karlovy Vary, nejvýznamnější mezinárodní filmový festival ve střední a východní Evropě a jediný festival kategorie A v České republice, vstupuje v letošním roce do 42. ročníku. Jeho vznik se ovšem datuje již do období těsně po 2. světové válce, kdy byla v srpnu roku 1946uspořádána první, nesoutěžní filmová přehlídka v západočeských lázeňských městech Mariánské lázně a Karlovy Vary. Na jejím základě se pak začala rozvíjet mnohaletá tradice filmového festivalu. V roce 1958 bylo z politických důvodů rozhodnuto, že od následujícího ročníku se bude karlovarská přehlídka pravidelně střídat s filmovým festivalem v Moskvě, a to až do roku 1992. Letošní MFF by měl být potvrzením stoupajícího trendu kvality festivalu, jehož svědky jsou především v posledním desetiletí desítky tisíc diváků.
 
Období od konce 41. ročníku znovu potvrdilo, že filmy, které svou cestu zahajují na MFF v Karlových Varech, často směřují k mezinárodním úspěchům. Americký snímek Sherrybaby, loňský držitel dvou cen (nejlepší film, nejlepší ženský herecký výkon), získal po své karlovarské mezinárodní premiéře další prestižní ocenění z festivalů v Deauville či
Stockholmu, vyvrcholení úspěšné sezóny držitele Křišťálového glóbu však přišlo v podobě
nominace na Zlatý glóbusza nejlepší ženský herecký výkon pro vítězku z Karlových Varů
Maggie Gyllenhaal.
 
Filmové sekce:
 
Hlavní soutěž:
 
Českou republiku bude v hlavní soutěži 42. MFF Karlovy Vary zastupovat nový film Jana Svěráka VRATNÉ LAHVE, který bude uveden v mezinárodní premiéře. Z dalších soutěžních děl prozraďme prozatím PLAC ZBAWICIELA (Saviour´s Square, r. Krzysztof Krauze, Polsko) a PODO-NAMULUL BE-A-RA (Pruning the Grapewine, r. Min Boung-hun, Jižní Korea). Rusko bude zastupovat film PROSTYJE VEŠČI (Simple Things). Natočil ho Alexej Popogrebskij, který byl jedním z autorů filmu Koktebel, vyznamenaného v soutěži Na východ od Západu (East of the West) v roce 2003.
 
Další sekce:
 
MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ, NA VÝCHOD OD ZÁPADU – SOUTĚŽNÍ SEKCE, HORIZONTY, JINÝ POHLED, FÓRUM NEZÁVISLÝCH, DNY KRITIKŮ VARIETY, VÝBĚR Z ČESKÝCH FILMŮ (2006 – 2007), DOKUMENTÁRNÍ FILMY - MIMO SOUTĚŽ, PŮLNOČNÍ FILMY, NOVÝ HOLLYWOOD, NOVÁ GENERACE ITALSKÉHO FILMU, POCTA WILLIAMU WYLEROVI (1902 - 1981) a další.
 
Hosté:
Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu získá herec, režisér a producent Danny DeVito. Cenu převezme na slavnostním večeru při příležitosti zakončení 42. ročníku MFF Karlovy Vary. Spolu s režisérem Jakem Paltrowem uvede Danny DeVito na letošním MFF Karlovy Vary komedii Hezké sny, soutěžní snímek, ve kterém vynikajícím způsobem ztvárnil postavu podivínského odborníka na lucidní snění.
 
Dalším hostem bude Renée Zellweger, držitelka Oscara a představitelka Bridget Jones přijede do Karlových Varů uvést snímek Miss Potter. V rámci slavnostního večera 29. června předá Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos legendě české animace Břetislavu Pojarovi.
 
Těšit se můžete také na Monte Hellmana, režiséra a producenta Tarantinových Gaunerů, který představí existenciální road movie Dvouproudá asfaltka. Ellen Page, kanadskou herečku, představitelku filmu svého krajana Bruce Macdonalda Tracey: Fragmenty zařazeného v sekci Jiný pohled. Georgie Hickenloopera, režiséra, scénáristu, producenta a herce, na letošní ročník festivalu přijede uvést svou novinku, biografický snímek o intenzivním životě blízké přítelkyně krále pop artu Warholka. Hala Hartleyho, filmaře, který má na svědomí politický thriller Fay Grim s lynchovsky přízračnou atmosféru a originálními výkony (Parker Posey, Heft Goldblum). Ell Rotha, režiséra filmu Hostel, do Karlových Varů přijede uvést jeho pokračování Hostel II.
 
Porota:
 
Předseda poroty Peter Bart, šéfredaktor časopisu Variety kde působí od roku 1989. Novinářskou kariéru začínal jako zpravodaj listu The Wall Street Journal a New York Times. V letech 1967 až 1974 zásadně ovlivnil jako šéfproducent Paramount Pictures podobu takových snímků jako Rosemary má děťátko, Kmotr či Harold a Maude. Je mimo jiné autoremosmi knih a společně s Peterem Guberem uvádí na televizní stanici AMC pořad Sunday Morning Shootout, ve kterém zpovídají současné i budoucí filmové hvězdy.
 
Karl Baumgartner, producent a distributor. Je členem německé a evropské filmové akademie a jeho podíl na rozvojievropského filmového průmyslu byl oceněn na domácí půdě i v zahraničí.
 
Jean-Luc Bideu švýcarský a francouzský herec. Svou mezinárodní dráhu zahájil ve filmech režisérů švýcarské nové vlny 70. let Alaina Tannera (La Salamandre, 1971), Michela Souttera (Zeměměřiči, 1972). Popularitu si získal především díky komediálním rolím. Jako lektor spolupracoval se společností Association Olga Havel (pobočka Výboru dobré vůle) s cílem propagovat české autory.
 
Nandita Das, indická herečka. Ztvárnila role (Oheň-1996, Země-1998, Písečná bouře-2000) ve více než pětadvaceti celovečerních snímcích. Věnuje se podpoře lidských práv. V roce 2005 byla členkou poroty mezinárodním filmovém festivalu v Cannes.
 
Daniele Caglianone, režisér, podílel se i jako spoluscénárista se podílel na snímku Cosí ridevano, režiséra Gianna Smelka, který získal Zlatého lva na MFF v Benátkách. V roce 2004 debutoval dramatem Ani osud (Nemmeno il destino). Vítězný snímek MFF v Rotterdamu 2005 byl téhož roku uveden i na MFF Karlovy Vary.
 
Arsinéé Khanjian, kanadská herečka arménského původu se nejnověji objevila ve filmu La masseria delle allodole (2007) bratrů Tavianiových. Vytvořila tematický koncept pro dokument Dotek doby kamenné režisérky Gariné Torossianové, který můžeme vidět v programu letošního MFFKarlovy Vary.
 
David Ondříček, režisér, debutoval civilně pojatým milostným příběhem ze života pražské mládeže Šeptej (1996). Následovala hořká komedie Samotáři (2000), která byla nominovaná v deseti kategoriích naČeského lva a úspěšně byla promítána na mnoha festivalech (ceny diváků na MFF Varšava a MFF Soluň, Cena FIPRESCI na MFF Mannheim). O tři roky později realizoval černou komedii Jedna ruka netleská (oceněna dvěma Českými lvy 2003). V loňském roce si získal uznání snímkem Grandhotel, který byl uveden v sekci Panorama letošního Berlinale. Na třech posledních zmiňovaných snímcích se prostřednictvím své firmy Lucky Man Films podílel také jako producent.
 
www.mffkv.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika