Trans-Global Underground v listopadu

Trans-Global Underground v listopadu

19. 09. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Trans-Global Underground vydali letos nové album s názvem Moonshout. Při té příležitosti se samozřejmě vydávají na koncertní turné, v jehož rámci navštíví mimo jiné Prahu, Bratislavu, Uherské Hradiště a České Budějovice.
Při představováni TGU se ve vzpomínkách vraťme na začátek devadesátých let, do doby, kdy ještě všichni brali slova drum a bass jako dva oddělené pojmy, orientální hudbu jako něco exotického, dub a reggae jako mrtvý žánr, a kdy byl kdokoliv, kdo hrál taneční hudbu pomaleji než na 100 BPM, vyveden z klubu a zastřelen. Do této neveselé doby najednou vtrhli Trans-Global Underground (TGU) jakožto proměnlivá sestava DJ’s, producentů a hudebníků s nejrůznějším kulturním zázemím. Spojoval je odpor k hudebním škatulkám a názor, že míšení hudebních žánrů nemusí nutně vyústit v odtažitou uměleckou exhibici.

Od té doby se Trans-Global Underground proslavili jako kapela proplouvající hudebními žánry a rytmy, která se nenechává omezovat hranicemi mezi hudebními styly, technologickými bariérami ani zdravým rozumem. Byly časy, kdy stáli ve středu pozornosti, jindy se skrývali, nikdy však nepřestali hýbat hudební scénou. Dnes běžné křížení kulturních vlivů by bylo nemyslitelné, kdyby s ním nepřišli právě TGU. Ovšem ti už jsou nyní opět někde jinde...

Trocha historie: Jejich první singl ‘Temple Head’ naznačil, kam budou TGU hudebně směřovat, a získal si status klubové hymny, přestože byl založen na slow funku míchaném s tradičními indiánskými rytmy, brazilskými perkusemi a kytarovými sóly. Světu to chvíli trvalo, než si zvykl, ale v polovině devadesátých let zde už byly zástupy fanoušků ambientu a trancu, kteří toužili po nových nápadech, a těch měli Trans-Global Underground plno. Tou dobou z nich byla už uznávaná formace s arabskými vokály, nepálskými chrámovými strážci a celou paletou rapperů a perkusistů. Jejich první album ‘Dream of 100 Nations’ se dostalo do britské prodejní TOP 50, dočkalo se nadšených recenzí a bořilo hitparády nezávislé hudby (jejich label Nation Records byl tehdy absolutně nezávislý). Druhá dlouhohrající nahrávka ‘International Times’ se dostala do TOP 40 a představila TGU posluchačům na zbytku evropského kontinentu.

V jejich diářích už takřka nebylo volného dne v době, kdy začali ještě remixovat a produkovat, nahráli desku ‘Diaspora’ jako sólové album Natachy Atlas, přičemž zároveň vydali své vlastní třetí album ‘Psychic Karaoke.’ Tou dobou už TGU dosáhli popularity ve střední a východní Evropě, odkud si také odnesli cikánské vlivy na svou čtvrtou desku ‘Rejoice Rejoice.’ Poté se do Prahy, Budapešti i Sofie vrátili do tamních nahrávacích studií a jejich turné je zaneslo dokonce až do Kazachstánu.

Kmenem Trans-Global Underground už prošly celé hordy bojovníků….původní zpěvačka Natacha Atlas se dočkala obrovského úspěchu na sólové dráze, kde jí TGU i nadále vypomáhali s produkcí, zatímco mužský vokalista z původní sestavy Tuup se od té doby na hudební scéně zjevuje ve velmi nepravidelných intervalech na velmi těžko odhadnutelných místech naší planety. Jednu dobu s TGU vystupovali také jihoafrická sólová hudebnice Doreen Thobekile a Johnny Kalsi z formace Dhol Foundation, přičemž ještě dnes po jejich boku na pódiu zahlédnete nejlepší britskou hráčku na sitár Sheemu Mukherjee.

Vývoj TGU ovšem neustal ani tehdy….producenty/DJs Hamid ManTu a Tim Whelan koncem devadesátých let nalézáme v Káhiře, kde pracují pro umělce jako Hakim, Khaled a Kazem El Sahar, po vydání páté studiové nahrávky ‘Yes Boss Food Corner’ se TGU vydali na cestu po pódiích celého světa, která trvala celé tři roky a plynule přešla v šesté album ‘Impossible Broadcasting,’ s nímž se většina kapely vrátila do Velké Británie a založila label Mule Satellite. A zatímco jejich předchozí album můžeme brát jako pozvánku do jejich světa, nová deska ‘Moonshout,’ která vyšla v červnu tohoto roku, aktivně vstupuje do světů jiných.

Na samém začátku by nikdo nečekal, že i po tolika letech budou Trans-Global Underground požívat takového respektu a vlivu, že jim příznivci stále zůstanou věrní a že kapele zůstane dostatek energie pokračovat s tak intenzivními šňůrami koncertů, které by většinu ostatních hudebníků odrovnaly. Trans-Global Underground si prošlapali vlastní cestu a sami si určují směr. Všichni ostatní je jen následují. Přesvědčte se sami, TGU budou k vidění v následujících místech:

7.11. – Praha – Roxy
8.11. – Bratislava – Zrkadlový Háj
9.11. – Uherské Hradiště – klub Mír
10.11. – České Budějovice – KD Vltava
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: TRANS-GLOBAL UNDERGROUND

Středa 7. 11. 2007
Vstup: předprodej 390 Kč, na místě 450 Kč
Vystupují:
TRANS-GLOBAL UNDERGROUND
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika