Jubilejní Kytara napříč žánry

Jubilejní Kytara napříč žánry

09. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Velký showman a zároveň jeden z nejoriginálnějších kytaristů dneška, australský kytarový šaman Tommy Emmanuel a světoznámý korunovaný „král flamenca“ Paco de Lucía jsou hlavními hvězdami letošního desátého ročníku hudebního festivalu Kytara napříč žánry. Ten proběhne od 21. října do 27. listopadu 2007 a jeho dramaturgie pokrývá jazz, flamenco, blues i kytarovou klasiku.
Jubilejní ročník pořadatelé připomínají rozšířením přehlídky hned do osmi měst: na kvalitně obsazené koncerty se může těšit publikum v České Lípě, Benešově, v Pardubicích, Novém Strašecí, Černošicích, Řevnicích nebo Dolní Poustevně.

Koncert Paca de Lucíi se sedmičlennou skupinou 2. listopadu v Kongresovém centru znamená vyvrcholení deseti ročníků festivalu Kytara napříč žánry. Paco de Lucía doplňuje, společně s Tomatitem a Vicente Amigem, trojici nejslavnějších světových flamenco kytaristů, kteří se v historii festivalu představili. Libuje si v prolínají tradičního flamenca s brazilskými rytmy, jazzem i klasickou hudbou. Tvůrce, který má na kontě na 25 alb a za svou kariéru dosáhl stovek ocenění, mixování žánrů komentuje: „Navzdory četným inspiracím se z mé hudby nikdy nevytratily původní kořeny, mé vlastní kořeny. Snažím se, abych se jednou rukou držel tradice, tou druhou pátrám a zkoumám jiné oblasti. Hledám nové věci, jimiž mohu obohatit flamenco.“ Své zatím poslední album Cositas Buenas natočil letos šedesátiletý Paco de Lucía v roce 2004.

K absolutní světové špičce patří také Tommy Emmanuel, který již loni strhl publikum v pražském Paláci Akropolis. Fenomenální muzikant je pro svou techniku hry na kytaru ojedinělým zjevem na světové kytarové scéně: ve své hře často nonšalantně improvizuje mezi blues, jazzem a country. Emmanuel vystoupí 27. listopadu ve Velkém sále Lucerny. „Po loňském úspěšném vystoupení Tommyho Emmanuela v Praze jsme se jej rozhodli oslovit i pro letošní ročník. U žádného umělce jsme se ještě nesetkali s tak velkou odezvou publika, a to ještě několik měsíců po koncertě. Dodnes přicházejí děkovné e-maily,“ říká Vladana Rýdlová ze spolupořádající agentury Taktika Muzika.

Jako při každém ročníku festivalu i letos přicházejí pořadatelé s něčím novým. Je to například hned zahajovací večer pod názvem „Mama Africa”, kde vystoupí poprvé hudebníci z Afriky (Kongo a Gambie) s hudbou v její syrové podobě.

www.kytaranapriczanry.cz
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika