Syndicate: Party pro nejtvrdší povahy

Syndicate: Party pro nejtvrdší povahy

10. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (10)
Že se u nás ty nejtvrdší elektronické taneční žánry příliš nehrají, již víme. V sousedním Německu se minulý víkend konala akce přesně pro vyznavače těchto stylů. Samozřejmě jsme tam nechyběli. Report by Shapeshifter.
O party Syndicate pravděpodobně většina Čechů nikdy neslyšela, ale já na ní nikdy nezapomenu. Momentálně uplynulo již více jak 24 hodin po jejím skončení a mě stále píská v uších a snažím si v hlavě urovnat, co že se tam vlastně všechno stalo.

Akce Syndicate vypadala už podle line-upu nesmírně atraktivně. Přeci jenom není Dortmund z Prahy až tak daleko a přítomnost předních hardcore, hardstyle, industrial a hardtechno DJů byla lákavá. A to i přesto, že se počítalo s velkou návštěvou neonacistů, kteří hardcore bohužel poslouchají. S nákupem lístku jsem počkal na poslední chvíli i kvůli tomu, že jsem se chtěl na místo konání podívat předem a nalézt ideální cestu z hotelu do Westfalenhallen, kde se akce konala. Když jsem se k této velké aréně dostal, tak bylo již na první pohled jasné, že holohlavých návštěvníků bude na Syndicate opravdu hojně. Frontu na lístek jsem vystál rychle a poté se vydal zpět na hotel. Do akce zbývaly ještě dvě hodiny a já si chtěl před ní ještě pořádně odpočinout.

Přibližně tři čtvrtě hodiny před začátkem jsem byl již na cestě zpět k Westfalenhallen. Díky dobrým spojům to bylo jen několik zastávek metrem a tak jsem opět zvolil tuto variantu cesty. Pomalu jsem začal uvažovat, jak bude celá akce vypadat a trochu jsem začínal mít obavy, aby se na ní nic nestrhlo.

Ty se vyplnily hned s příjezdem vlakové soupravy, která mířila směr aréna. V prvním vagónu neměl vlasy opravdu skoro nikdo, což mě příliš nepovzbudilo. Horší však bylo, že jakmile se otevřely dveře, tak po mě vylétla prázdná flaška od piva a já se sám sebe začal ptát, kam že jsem se to dobrovolně vydal. Cesta pak proběhla bez větších komplikací a já se po příchodu k hale vydal vystát obří frontu. Stát vedle hajlujících individuí nebylo příjemné. U vchodu byly klasické klece, které slouží pro vytvoření fronty, přičemž ostraha může poté každého jednotlivě důkladně prohledat. Za jejich přítomnost jsme byl opravdu rád. Před nimi stály klasické kovové zábrany, zhruba metr vysoké, které známe i z našich tanečních akcí. Čekání se však evidentně lidem vepředu nelíbilo a já s hrůzou sledovat, jak odlétají za pomoci netrpělivých skinheadů vzduchem. Za mnou se začal dav hrnout a já věděl, že už není možnost návratu, zařval jsem a vydal se vpřed. Kromě pár opětovně hozených lahví po všem co se hýbe se naštěstí již nic nestalo a po důkladné prohlídce jsem byl vpuštěn do arény.

syndicate

Po rychlém pohledu na hodinky jsem zjistil, že jsem nejenom propásl pro mě dosud neznámého D-Sastera, ale že bude končit i druhý vystupující umělec, moje oblíbená Korsakoff, která se proslavila nejenom půvabným vzhledem, ale hlavně perfektním melodickým hardcorem, který produkuje a hraje. Pospíšil jsem si tedy do hardcore arény, která byla zároveň hlavní stagí. Za pultem však hrál neznámý mladík a mě došlo, že to bude stále D-Saster a že dnes jen tak Korsakoff neuvidím. Po tomto hořkém zklamání jsem si chvíli zmiňovaného DJe poslechl, ale hrál pro mě samá ID a tak jsem se vydal do menší hardstyle arény, kde měl za chvíli hrát legendární DJ/producent A*S*Y*S*. Cestou jsem míjel další arénu, kde se hrál industrial a jen cesta okolo ní zaujala. Nevím, kdo tam tehdy hrál, ale pomalejší jak 400 bpm to rozhodně nebylo. Pak mě čekala ještě cesta přes hardtechno a hurá na hardstyle. Zde právě končila Melanie Di Tria, která mě tedy závěrem svého setu opravdu nenadchla. Složení návštěvníků bylo na hardstylu méně radikální a zaregistroval jsem i pár jumperů, což mě překvapilo. Je totiž známým faktem, že se s gabbery, kteří poslouchají hardcore nemají příliš v lásce.

Melanie skončila a konečně nastoupil A*S*Y*S*, který dříve spolupracoval s Kaiem Tracidem a vytvořili spolu spoustu acid/hardtrancových hitů. Nyní hraje spíše opravdu hardstyle a za to jsem byl rád, protože jeho set byl bombastický. Odpálil ho s hitem Luna – Existence, po kterém následoval Elektrochemie LK – Shall v hardstyle mixu. Dále pak zazněl i současný megahit Donkey Rollers – Fusion of Sound nebo klasika z vlastní produkce jménem No More Fucking Rock ‘n Roll, která perfektně navázala na acidový mix Prodigy – Voodoo People. A*S*Y*S*ův set byl perfektní, ale já si řekl, že jsem přijel kvůli hardcoru, tak jsem se vydal zpět na hlavní stage. Zvědavost mi ale nedala a zašel jsem se podívat do industrial arény na legendární speedcorovou formaci Gabba Front Berlin. Hned u vchodu mi bylo jasné, že zde nevydržím dlouho, ale nedalo mi to a na jejich speedcore, který běžel odhadem tak na okolo 500 bpm jsem si zhruba minutu zagabboval. Musím uznat, že pro vyznavače tohoto ultrarychlého hudebního žánru to musela být extáze, ale já byl zhruba po minutě tak unavený, že jsem vzal raději roha. Mezitím jsem se podíval i na stánky s merchandisem, kde se prodávalo nejrůznější oblečení a CD stylu hardcore zde samozřejmě nechyběla. Pobavila mě zde i přítomnost triček s nápisem fuck trance a 200 bpm is for losers.

Na hlavní stagi již hrál Placid K, který to vzal pěkně od podlahy, tvrdý hardcore. Začínala být ta pravá doba na pořádné gabbování. Před závěrem jeho setu se hala pěkně zaplnila. Aby také ne, když za pár minut měla začínat kultovní early hardcore formace Rotterdam Terror Corps. Příchozí striptérky s vlajkami, na kterých bylo logo RTC, dav rozvášnily. DJ Distortion a MC R.A.W. se pak objevili na scéně a show mohla začít. Halou se ozývalo We Bring You Terror a to značně nahlas. To, že nemají v Dortmundu žádné limity na hlasitost zvuku bylo znát. Kromě obřích reproduktorů u stage jich bylo ještě tucet zavěšených na konstrukci u stropu, takže kdo měl s sebou špunty do uší, tak určitě neprohloupil. RTC hráli převážně svojí tvorbu, která mi však přišla po Placidovi K dosti pomalá a z části i nezáživná. Je vidět, že dost sázejí na erotickou show, kterou jejich striptérky předvádějí. Určitě jsou to profesionálky, ale zda to k hardcoru patří, o tom bychom mohli polemizovat. Zajímavější je pak ale uvědomění, jak se musí černošská striptérka a MC cítit před halou plnou holých hlav.

Po odchodu RTC se dostavil uznávaný DJ Predator, kterého jsem předtím ještě neslyšel. Řezal to jak se má a jeho hardcore měl šťávu. Vrcholem setu pak byl song Dione – Give Me Pain Till I Die, který v průběhu večera zazněl ještě několikrát.

Pomalu se blížila půlnoc a na pódiu si již připravovala trojka Endymion náčiní pro svůj live act. Díky jeho velikosti bylo možné na jedné straně připravit vše potřebné pro dalšího DJe, což bylo skvělé, protože party tak nic nezdržovalo. Sice se pak hlouček přesouval od jedné části pódia k druhé, ale to bylo to nejmenší zlo. Endymion hráli v kompletní sestavě a všichni tři si to opravdu užívali. Hráli hodně své produkce, včetně žhavých novinek, přičemž ke konci rozhýbali dav nejvíce na svůj společný track s DJem Nosferatu – Drunk With The Gun. Samotná akce ve vnitřku haly měla až na pár jejích nevychovaných návštěvníků příjemný průběh. Pomalu jsem začal poznávat, že není pleš jako pleš. Většina ultramilitantních rasistů se přemístila na chodby, kde vyhledávala konflikty. Gabbeři, byť určitě nejsou všichni neviňátka, tak dost z nich se chodí na party opravdu bavit a ne se rvát nebo vyloženě opíjet. Většinou nejsou ani rasisté nebo fašisté. Prostě mají rádi hodně tvrdou muziku. Na party bylo přítomno i hodně holandských gabberů, se kterými se dalo i v klidu pokecat. Němci zde totiž angličtinu rozhodně neovládali. Velmi zábavný byl i můj rozhovor s jedním z nich, který alespoň základy ovládal. Byl to rodilý dortmunďan a přesto nevěděl, že existuje něco jako Česká Republika.

Další na řadě byli DJové Noize Suppressor a Vince, který překvapil na letošní Sensation Black. MC Da Mouth of The Madness, který byl přítomen po celou doba trvání akce, vyhypoval dav k zpěvu klasických early hardcore tracků a já se tak začal těšit na set právě tohoto ražení. Nic takového se však ale nestalo a tento back 2 back set se skládal především ze současných tracků, a to toho nejtvrdšího ražení. Výjimkou nebyli ani industrial hardcore nebo darkcore tracky. Z hlasité hudby mi nadskakovaly už pomalu vnitřnosti, ale já gabboval dál, tempo bylo zběsilé, ale takové, jaké má na hardcore akcích být. Pomalu jsem se začínal těšit na dalšího Barta Koka alias Catscana, který se měl na pódiu za chvíli objevit. Čekal jsem, že zvolní tempo, ale rozhodně se s tím nepáral, tvrdé a pro mě neznámé hardcory tracky dokázaly dav pořádně rozhicovat. V druhé polovině zvolnil tempo a zahrál Korsakoff - Still Wasted, načež následoval oblíbený Angerfist – Raise Cain. Na konci setu samozřejmě nemohl chybět Catscanův nejznámější track Cr8tiv Counter, který vygraduje na 1000 bpm.

syndicate

Velké překvapení večera se pak konalo, když se objevili na scéně Traxtorm Gangstaz Allied. Tento live act se skládá ze Stunned Guys, Tommyknockera, Mad Doga a leadera Art of Fighters Christiana Nardelliho. Čistý italský hardcore po většinu času, prostě nádhera. Jednoznačně jedno z největších překvapení celé akce. Při tracku Tommyknocker vs. Sunbeam – Outside World (Viper mash-up) řádil v hale snad opravdu každý přítomný.

To samé se však rozhodně nedá říct o DJce DaY-már, která vystupovala hned po Traxtorm Gangstaz Allied. Tato vždy dočerna oblečená divoška hrála od začátku do konce darkcore s občasnými industrial prvky. To bylo v tu chvíli na mě už příliš tvrdé a byť si z jejího setu nepamatuji ani jeden track, tak vím, že mě z něj začala pěkně bolet hlava. Následný set Evil Activities už byl příjemnější. Současný hardcore v setu doplnily klasiky jako hardcore vibes, pro nadšence tedy lahůdka. Blížil se konec vystoupení Evil Activities a na stagi se objevil Outblast ještě s dvěmi mě neznámými postavami, které jsem považoval za techniky. Následné třesení pravicí a odchod za mixpult mi dávalo tušit, kdo že jsou oni dva neznámí zač. Když si pak oba tito chlapíci oblékli mikiny se zdviženou pěstí a nasadili masky, tak bylo vše jasné – Angerfist jsou zde. Tentokrát zde byli přítomni pouze ve složení DJ Angerfist a Crackor, protože slibovali live act právě s Outblastem. Ten se však překvapivě zhostil role MCho a k nástrojům se dostal snad pouze jednou. Jejich společné vystoupení však bylo přesto ohromující, a to i přesto, že na mě silně začala padat únava. Horší však bylo, že se přede mnou začala rvát plešatá individua a já si musel dávat pozor, aby ke mě kromě hudební rozhněvané pěsti nepřilétla i nějaká ta reálná. Kromě celé řady hitů od Angerfist zazněla i hymna Master of Hardcore jménem Outblast & Korsakoff – Unleash The Beast. I když bylo společné vystoupení Outblasta a Angerfist mnohem pomalejší, než předcházející set Evil Activities, tak šlo přesto o jeden z vrcholů celého Syndicate.

Největší šok však přišel, když dorazil DJ Promo. Ten se proslavil kromě parádních setů na mnoha akcích tím, že produkuje melodický hardcore, stejně jako brutální darkcore. Zde hrál výhradně darkcore, a to toho nejtvrdšího ražení. Byť patří Promo k mým oblíbencům, tak tohle bylo na mě již moc, zvláště když jsem předtím absolvoval uši rvoucí set DaY-már. Nedalo se nic dělat, musel jsem z hardcore arény zmizet, a tak jsem se vydal opět přes hardtechno stage, kde právě hrál Viper XXL klasický schranz na hardstyle. Zde právě začínal Luna, který po celou dobu pouštěl tracky svého stylu nebo produkce. Jeho set jistě nebyl špatný, ale já byl již tak unavený, že jsem povětšinou už odpočíval. Oproti Promově darkcoru působil Lunův hardstyle opravdu jako chill-out.

Únava se nakonec ukázala jako silnější než já a několik minut před závěrem akce jsem se vydal na hotel. I přesto, že světelné i laserové efekty byly minimální (jak je na většině hardcore akcí zvykem), zvuk na hardcore aréně příliš hlasitý a nacistů zde rozhodně nebylo málo, tak jsem si akci užil jak se patří a nemohu jí hodnotit jinak, než kladně. Hardcore není pro každého a vydat se na nějakou podobnou akci chce mít opravdu silnou náturu, ale stojí to za to. jak totiž gabbeři s oblibou říkají: Hardcore Will Never Die
10 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Yaniczka
08. 10. 2009 | 17:54:02
+1 | -0

Not so hard...

Tak nevím, ale letos byli všichni totálně v pohodě, naopak mi atmosféra přišla mnohem lepší než na MoH nebo Nightmare, byla jsem tam sama holka a totally no problem, výjimečně si člověk nemusel ani dáat extra bacha na pokopání a rvačky. A laser show na main byla naprosto úžasná. A organizace fakt luxus, žádný dlouhý fronty nebo přhnaný body search. A záchody čistý a vždycky tam byl papír! :)
YoZzzeWF
12. 08. 2008 | 00:12:27
+0 | -0

lituju...

...že jsem tam chyběl... to musel bejt nářez. Byli tam snad všichni mí oblíbení DJ.

Škoda, že se tohle nehraje u nás...

Thunderdome till we die...

You are the BEST DJ PROMO!!!

08. 01. 2008 | 10:12:45
+0 | -0

HARDCORE

Hardcore je nejlepší styl hudby. FUCK TRANCE

Raise your fist for Angerfiiiiiiiiiiiiist :D :D
Arveladze
16. 10. 2007 | 16:53:55
+0 | -0
představa takovýhle "party" mě opravdu děsí:(

14. 10. 2007 | 11:29:05
+0 | -0

-_-;;

souhlasim s loserem, na tohle bych se nevydal ani kdyby mi za to nekdo zaplatil : )

11. 10. 2007 | 19:40:35
+0 | -0

Hardcore???:-D

Hardcore bylo tohle číst, už jen ty plešky by mi tam vadily...

jinak souhlasím s loserem...

trocha tvrdší music nikdy neuškodí, když je nálada, proč ne...ale

TRANCE je TRANCE!!!!:-))



Trance4Ever
loser
11. 10. 2007 | 14:32:27
+0 | -0

200 bpm is for losers

Agresivni nackove, letajici zabrany, lahve a pesti, soundsystem co rve usi, 500-1000 BPM - (vokal musi znit asi jako vyklestenej smoula), tricka s napisem fuck trance a 200 bpm is for losers:-)), cernej MC a stripterka, kreten co nevi, ze jeho zeme sousedi s CR...no jestli tam byl jeste stanek s parukama a boxerama tak to musela byt fakt skvela party...:-))
Shapeshifter
11. 10. 2007 | 12:37:45
+0 | -0

2 dance-girl

Tak věř tedy, že čechů tam bylo tedy více, minimálně o jednoho :))))))

11. 10. 2007 | 12:23:32
+0 | -0

nice :)

btw Shapeshifter je kdo? snad ne SHP... :) kromě něj a inferna neznám ale žádnýho jinýho Čecha, kterej by se Syndicate zúčastnil....
mun
11. 10. 2007 | 11:37:12
+0 | -0
eště toho trochu
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika