Blíží se Music on Film - Film on Music

Blíží se Music on Film - Film on Music

11. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přes 60 hudebních dokumentů a filmů, koncerty, projekce němých filmů s živým hudebním doprovodem, videoklipy, diskuse se zahraničními režiséry a bohatý doprovodný program - to vše je mezinárodní festival hudebních filmů Music on Film - Film on Music , který proběhne od 18. do 22. října v kinech Lucerna, Světozor a Evald.
V rámci festivalu proběhne ve spolupráci s Bontonfilmem distribuční premiéra dlouho očekávaného irského filmu Once s irským zpěvákem a kytaristou Glenem Hansardem a českou zpěvačkou a pianistkou Markétou Irglovou v hlavních rolích. Tento snímek, kde je významnou složkou hudba obou muzikantů, se stal v USA hitem a získal Cenu diváků na festivalu Sundance 2007. 25. října pak film přichází do českých kin. Po premiéře filmu bude následovat koncert obou hlavních představitelů v kině Lucerna, který je v tuto chvíli již vyprodaný. V září zároveň vychází soundtrack k tomuto filmu.

Důležitým programovým zaměřením letošního ročníku se stala hudba a kultura Ruska. MOFFOM uvede ruské dokumenty o Dmitriji Šostakovičovi, Mstislavu Rostropovičovi či film o Lvu Těreminovi, vynálezci unikátních hudebního nástroje, který mimo jiné posloužil Petrovi Zelenkovi jako inspirace pro hru v Dejvickém divadle. Ze sovětské produkce pochází také němý film Maja babuška, který diváci uvidí s živým hudebním doprovodem v podání Beth Custer Ensemble. K raritám bude patřit výběr ruských hudebních videoklipů či party DJe Jurije Gurziho, Russendisko Soundsystem (Berlín).

Dalším koncertem, uváděným ve spolupráci festivalů MOFFOM, Stimul a Divadla Archa, je vystoupení kytaristy a autora mnoha filmových soundtracků Freda Frithe a jeho hostů v Divadle Archa. Samozřejmostí je projekce filmů s jeho hudbou, např. Step Across the Border, Rivers and Tides či Surface and Time.

I závěrečný program v pondělí 22. října v kině Světozor je ve znamení spojení živé hudby a filmových projekcí: Komorní orchestr Berg v rámci své koncertní série „BergArt’07“ oslovil české skladatele Jana Duška a Zbyňka Matějů, kteří vytvořili novou hudbu k legendárním filmům Mechanický balet a Andaluský pes. Tyto nové skladby zazní v podání Komorního orchestru Berg ve světové premiéře spolu s hudbou skladatele Arthura Honeggera z filmu Mermoz pojednávající o hrdinském francouzském letci Jeanu Mermozovi.

V programu festivalu MOFFOM je dále přes 60 snímků o mnoha zajímavých kapelách, hudebnících či stylech, například: Joe Strummer z The Clash, Eugene Hutz z Gogol Bordello, Kurt Cobain, Dixie Chicks, George Clinton, Chet Baker, Dean Reed, System of a Down, Blondie, punk, metal, hip hop atd.

Slavnostní zahájení bude moderovat herec, hudebník a režisér Jan Budař, festival při něm vzdá poctu Haně Hegerové. V rámci doprovodného programu připravil skladatel Varhan Orchestrovič Bauer workshop filmové hudby spojený s koncertem v pasáži Lucerna. Kavárna kina Lucerna se také stane dějištěm DJ party (např. i režisér Don Letts) a v sobotu i několika koncertů (např. selFbrush, Stan the man atd.) Během festivalu bude v prostorách kina Světozor probíhat výstava plakátů ke klasickým hudebním filmům z 60. – 80. let 20. století.

Poprvé v historii je festival soutěžní, kdy o vítězi rozhodnou diváci svým hlasováním. Akreditační centrum je stejně jako v minulých letech umístěno v kavárně kina Lucerna. Zde je možné získat akreditaci na celý festival. Vstupenky budou v prodeji na pokladnách jednotlivých kin. Cena vstupenky na normální projekci je 75,- Kč, vstupné na koncerty a projekce s živou hudbou jsou vyšší. Festival nabízí řadu dalších slev – pro studenty a návštěvníky festivalu Stimul.

www.moffom.org
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika