Co přinese další Music Infinity

Co přinese další Music Infinity

24. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Za doprovodu smyčcového kvarteta a vlastního video-umělce přijedou do Paláce Akropolis významní představitelé současného ambientu – dvojice Stars Of The Lid.
Náladotvorné instrumentální kompozice na pomezí vážné a inteligentní elektronické hudby jsou prý nejlepším zvukovým doprovodem k mžitkům, které se míhají pod zavřenými víčky očí. Jejich letošní album Stars Of The Lid And Their Refinement of the Decline je kritikou oceňováno jako jedno z nejzásadnějších alb žánru ambient našeho tisíciletí.

Jsou to už tři desetiletí, co Brian Eno položil základní kameny ambientní hudby. V naší digitální éře žánr neobyčejně vzkvétá a dvojice Stars Of The Lid je skvělým příkladem svěžího přístupu k náladotvorným kompozicím na hraně ticha. Moderní technologie daly dvojici Brian McBride a Adam Wiltzie svobodu volně manipulovat se zvuky, internet jim umožnil pracovat společně na nahrávkách přes vzdálenost jedné zemské polokoule, přesto jsou výsledkem organické a lidsky vřelé skladby. Vznáší se v meziprostoru mezi soudobou vážnou a filmovou hudbou a experimenty s drženými tóny (drones). Delikátní zvukové krajiny svých nahrávek tvoří efektovanými kytarami a klasickými akustickými nástroji. Sami hudebníci svůj styl definují jako „soundtrack k mžitkám, které poskakují pod zavřenými víčky očí“. Na své zatím poslední desce, monumentální dvouhodinové nahrávce And Their Refinement of the Decline pracovali dlouhých šest let a kritika ji hodnotí jako mimořádný počin na poli současného ambientu. Do Prahy přijedou vůbec poprvé a hned v doprovodu smyčcového kvarteta a vlastního VJe, jehož projekce spoluvytváří atmosféru zasněného výletu do lidského podvědomí. Vystoupení Stars Of The Lid bude posledním letošním příspěvkem do festivalu Music Infinity, který pod dramaturgickým vedením Josefa Sedloňe přiváží do Paláce Akropolis unikátní projekty alternativní hudby pro náročnější posluchače. Music Infinity letos načalo druhou desítku koncertů a domácím posluchačům představilo Telefon Tel Aviv, Triosk nebo Davida Sylviana. Na příští rok jsou připraveny další lahůdky v podobě Jon Hopkinse, Tunng, Juana Molina nebo Ulricha Schnausse.

www.myspace.com/starsofthelid
www.brainwashed.com/sotl



Biografie


Brian McBride a Adam Wiltzie se potkali na Štědrý den 1992, dohromady je dala společná záliba ve slepování zvláštních zvukových smyček, která vedla k pořadu v univerzitním rozhlasu v texaském Austinu. Z prvních pokusů nahraných na čtyřstopý magnetofon se zrodil projekt Stars Of The Lid, který debutoval v polovině 90.let nahrávkou Music for Nitrous Oxide. Pro budoucnost SOTL bylo klíčové setkání s chicagským labelem Kranky, největší kapacitou na poli současného elektronického ambientu. Jejich první nahrávka na této značce - The Balasted Orchestra z roku 1997 je silně ovlivněna Lynchovým Twin Peaks. (Zálibu v kultovním seriálu potvrzují třeba jména Ead a Nadine, které Brian McBrid dal svým kočkám.) V hudbě Stars Of The Lid je také slyšet vliv skladatele Znignewa Presisnera, Arvo Parta a samozřejmě ranného Briana Eno.

Do širšího podvědomí příznivců experimentální hudby pronikli SOTL albem z roku 2001 s názvem Tired Sounds Of Stars of the Lid. Naznačilo částečný odklon od kytarových drones směrem k širšímu spektru akustických nástrojů, hlavně piána a smyčců. Dvojalbum oslavoval odborný tisk, když se o něm psalo jako o milníku soudobého ambientu. McBride a Wiltize se rozhodli další nahrávku neuspěchat a jejich příznivci se museli obrnit trpělivostí, když čekání na And Their Refinement of the Decline trvalo celých šest let. „Přestala se mi pozdávat idea, že bychom měli každý rok natočit desku, vyjet na turné a pak zase znovu od začátku,“ říká McBride. Navíc se Adam Wiltzie odstěhoval do Evropy a nové album tak vznikalo na e-mailové ose Los Angeles – Brusel. Během příprav na novou desku se osobně viděli jen jednou. Na opačných zemských polokoulích každý z nich stihl ještě vlastní projekty – Adam Wiltzie realizoval s řeckou vizuální umělkyní Christinou Vantzou CD/DVD projektu Dead Texan, McBride vydal pod vlastním jménem nahrávku When The Detail Lost Its Freedom.

Stars Of The Lid And Their Refinement of the Decline vyšlo letos v dubnu a o jeho významu už dopředu svědčilo například to, že firma Kranky ho vydala jako svůj jubilejní stý počin. Na ambiciózní ploše dvou hodin se rozpíná osmnáct skladeb, mikroskopicky přesně realizovaných v bezmála orchestrálních aranžích. Na albu je slyšet deklamovaný pokus odklonit se od čistého ambientu a směřovat spíše k soudobé vážné hudbě. Reakce na album jsou zatím velmi příznivé a určitě se zařadí mezi nejlepší počiny letošního roku. Netrpělivě očekávaného turné se smyčcovým kvartetem a vizuálním umělcem Lukem se nejprve dočkala jižní a střední Evropa, v USA budou Stars Of The Lid koncertovat až příští rok.


Diskografie

* Music for Nitrous Oxide (Sedimental 1995)
* Gravitational Pull vs. the Desire for an Aquatic Life (Sedimental 1996, Kranky 1997)
* The Ballasted Orchestra (Kranky 1997)
* Maneuvering the Nocturnal Hum (Earworm 1998)
* Per Aspera Ad Astra (Kranky 1998)
* Avec Laudenum (Sub Rosa 1999, Kranky 2002)
* The Tired Sounds of Stars of the Lid (Kranky 2001)
* Stars of the Lid and Their Refinement of the Decline (Kranky 2007)
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Jedi
30. 10. 2007 | 19:03:50
+0 | -0
Ví někdo, kdy se tohle koná?
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika