Rozhovor s The Complainer & The Complainers

Rozhovor s The Complainer & The Complainers

10. 11. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Wojciecha Kucharczyka, známého doposud jako Wojt3k, lze právem považovat za renesančního muže. Jako šéf labelu .mik.musik.!., grafický designer či veterán nesčetných hudebních projektů je řazen mezi přední představitele polské umělecké scény. U příležitosti vystoupení jeho kapely The Complainer & The Complainers 16. listopadu na festivalu New New! 2007 jsme s ním připravili rozhovor.
Kdy a proč si začal dělat hudbu?
Hudbu dělám už odmalička, vlastně umění jako takové dělám už od dětství. Něco vytvářet byla vždy má základní potřeba. Takže nedokážu říct „proč“. Prostě to potřebuji dělat. Neexistuje lepší stav bytí, než když jsem ponořen do hudby. Rád plavu ve zvucích.

Mohl by jsi popsat tvůj zvuk?
Nedokážu ho popsat. Můžu akorát zmínit jeho elementy: energie, emoce, určitá vnějšnost, veselost okořeněná hořkým kořením života. Používám akustické i elektronické nástroje. Hraju na všechno, ale mým nejoblíbenějším nástrojem jsou bicí a perkuse, klávesy a HLAS. Opět mě taky moc baví zpívat.

the Complainer & The Complainers

Máš label mik.musik!. Můžeš nám říct jak vznikl?
Je to jedna z mých nejneoblíbenějších otázek. Mnoho lidí se mě na to často ptá. Ale budiž – dělal jsem hudbu, kterou nikdo nechtěl vydat, a tak jsem se rozhodl, že si to vydám sám – taký ten oldskoolový DIY způsob. Bylo to někdy v roce 1994 nebo 1995. Později, když jsem začal být úspěšný, začal jsem vydávat desky i jiným umělcům. Asi nejvíc se to rozjelo s nástupem cdček, a mohl jsem vydávat výhradně na CD. Nyní, kdy je hudební byznys jednak na pokraji kolapsu, a také se od základu mění, rozhodl jsem se, že budu vydávat co nejméně desek. Vlastně poslední dobou vydávám hlavně The Complainer & The Complainers a věci kolem. Mnohem víc mi záleží na kvalitě hudby než na množství. Díky mik.musik! se na velkých podiích objevili důležití (nejen) polští hudebníci. Více na www.mikmusik.org

Jak je na tom současná polská elektronická scéna?

Polská elektronická scéna neexistuje. Jenom pár lidí to bere vážně. Mě scéna nebo styly vůbec nezajímají. Dělám svoji práci tak dobře, jak to jen jde a nejsem odpovědný za druhých. Ale myslím si, že ve všeobecnosti je polská scéna na tom momentálně docela dobře. Máme mnoho zajímavých kapel, ale nedá se říct, že by to byla jedna kompaktní scéna. Nejlepší kapely jsou subverzivní. Být „mimo“ je nejlepší.

Co můžou lidi očekávat od vystoupení The Complainer & The Complainers na festivalu New New!?
Očekávejte spoustu energie. A spoustu zajímavých momentů. Občas můžeme být docela šílení, ale mnoho závisí na publiku. Máme rádi aktivní, veselé publikum, se kterým to pak můžeme pořádně rozjet. Co se týče rozložení na pódiu: já hraju na DJ-techniku, klávesy, efekty, bicí, perkuse a také zpívám a tancuju (to je tá nejdůležitější část!!!). Moje sestra Asia hraje na kytaru, perkuse a také zpívá a tancuje. Pawel má pod palcem elektronické nástroje, samply, perkuse a zpívá. Marcin dělá velmi speciální analogový VJing s jedním OHP projektorem a další technikou, nebo bez ní.
Přijeďte, polibte nás – a my vás taky políbíme.


The Complainer & The Complainers vystoupí 16. listopadu na festivalu
New New! 2007. www.newnew.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEW NEW 2007!

Pátek 16. 11. 2007
Vstup: 190 Kč
Vystupují:
milanese (planet mu/warp/uk), bodi bill (sinbus/de), philipp quehenberger (mego editions/at), the complainer & the complainers (mik musik/ pl), sonority (cz), svkschae (sk)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika