Kosheen na Flédě: Are you hungry?

Kosheen na Flédě: Are you hungry?

12. 11. 2007  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (4)
Kosheen - Bristol, Drum 'n' Bass, duše a zpěv. Tahle čtyři slova asi nejvíce vystihují tuhle populární partičku z Británie, která je v Čechách téměř jako doma. 7. listopadu vystoupili poprvé i v brněnské Flédě.
Začátek akce byl původně určený na 21:00, což se na poslední chvíli posunulo už na 20:00. I když bylo jasné, že koncert přesně v osm nezačne, první návštěvníci se dostavili ještě dřív, což bylo předzvěstí nemalé účasti. Od té doby se před hlavním pódiem začaly tvořit skupinky fanoušků, kteří neváhali vyčkávat i s vědomím, že se svých hvězd přesně na čas nedočkají.

Okolo půl deváté přišla na pódium „předskokanka“, londýnská zpěvačka a kytaristka Susie Ledge. Většina publika byla překvapená jejím supportem, protože téměř nikde nebylo zmínky o tom, že by pře koncertem měl ještě někdo vystoupit. Susie by osazenstvo ocenilo ale spíš při jiné příležitosti. Malé zablýsknutí nastalo až s příchodem Sian, která si s ní zazpívala poslední song. Autorské texty ani emotivní sound nepomohl mladé skladatelce vydobýt si větší úspěch. Všem bylo totiž jasné, kdo je tu králem večera. Po kratší technické pauze se všichní dočkali – Sian Evans, Markee Substance a Darren Decoder stáli na pódiu s kapelou a show mohla začít.

kosheen

Nejen melodie z nového alba Damage, na které se čekalo tři roky, se rozezněly poprvé i v prostorách brněnského klubu. Sian si ihned všechny získala svým extrovertním vystupováním, z kterého proudila energie až do nejvzdálenějších míst sálu. Její komunikace s fanoušky byla naprosto perfektní a Sian zářila štěstím při každé reakci ze strany publika. Substance „basoval“ na levé části pódia, zatímco Decoder se věnoval klávesovým plochám. Hodně pozornosti vzbudil ale bubeník, jenž strávil koncert za (z nevím jakých důvodů) zástěnou. S pěstěným čírem na hlavě výtečně odbubnoval celý koncert včetně těch největších perliček, o tom ale později.

Damage nabídla hned na úvod průřez lehkými vlivy D'n'B, které byly tak typické pro debut Resist. Ty si skvěle rozuměly s popovými melodiemi, což bylo silnou stránkou druhého Kokopelli. Třešničkou na dortu byly elektronické elementy, které jsou nedílnou součástí všech písniček během celé show. Rytmus se držel většinou klasického 4-on-the-Floor provedení, a i když byly nové skladby (až na vyjímky jako třeba Overkill a Guilty) narozdíl od těch z Resist o dost pomalejší, pořád z nich bylo cítit, že jdou s trendem a líbí se.

Kapela měla určitě velmi dobře rozmyšleno, jak seřadí tracklist. Ihned po pár skladbách z Damage muselo dojít na trochu zmíněného drum'n bassu, což je hudební styl, kterému se Kosheen upsali před pár lety na svém prvním a nejúspěšnějším albu. Správný koncert by se rozhodně neobešel bez takových pecek jako jsou Suicide, Demonstrate nebo Hide U. Kosheen je zařadili hned do první půle koncertu a zvolili dobře, protože publikum po nich očividně žíznilo. To pravé ořechové se tedy dostavilo teprve až se zlámanými beaty, které dostaly všechny přítomné do varu. Nesmím zapomenout na bubeníka (viz číro, pozn. aut.), který lámal jeden beat za druhým vlastníma rukama. Tohle ostré BPM zvládla tentokrát lidská ruka a to zaslouží obdiv.

Poté co se fanoušci pokochali drum'n bassovým nářezem, Avalanche a Suzy May všechny přetransformovaly na vyklidněné skladby z Kokopelli. Koncert se pak už ale nenávratně chýlil ke konci a kapela naposled zahrála pár novějších věcí. K mému potěšení nezapomněli zařadit jeden z mých nejoblíbenějších tracků Thief, rozjeli to při Chances, mírně zase ubrali během klidnější Wish You Were Here, Not Enough Love, nepřehlédnutelně ovlivněná D'n'B zase navnadila na atmosféru Resist.

Po All In My Head se kapela ale definitivně rozloučila a možná považovala svůj set za uzavřený, což ale fanoušci nedovolili a Kosheen se po několika minutách přece jen ještě vrátili. Věděli, že jsou všichni hladoví po stěžejních skldabách. „Are you hungry?“, zeptala se Sian fanoušků a zasytila je stejnojmenným hitem. Catch pak uzavřel smršť energie a emocí na pódiu.

Narvaná Fléda tak zažila jednu z nejvydařenějších akcí tohoto roku. Organizátoři akce sice informovali o následující after party s DJ´s, ta se ale nekonala. I když většina návštěvníků hned po koncertě opustila klub, zbytek osazenstva přece jen postával a čekal co bude, nebylo ale zhola nic, až na mini chill out stage u předního baru.

Co se týče koncertu, pro mě splnil téměř veškerá očekávání. Kapela je tu jako doma a nyní už doslova, neboť Markee je v chomoutu s naší krajankou. Tím líp pro nás – fanoušky, nemyslíte? ;o)
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KONCERT: KOSHEEN

Středa 7. 11. 2007
Vstup: 590/690 Kč
Vystupují:
kosheen
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Hory
13. 11. 2007 | 21:33:47
+0 | -0
naprosto souhlasim...byla to proste parada!!!!
stand.art
13. 11. 2007 | 20:10:12
+0 | -0
pěkný, pěkný to máš

finch
13. 11. 2007 | 14:37:41
+0 | -0
byla to nadhera :)
soulbass
13. 11. 2007 | 04:30:52
+0 | -0
bravo Sonja ;)
SOUTĚŽTE
Kosheen - 7.11. - Fléda
1 x 2 volný vstup
Kosheen - 711 - Fléda
1 x 2 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika