Cinepur Choice

Cinepur Choice

02. 12. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V Brně (3. - 6. 12.) a  Praze (6. - 9. 12) se představí nový, dramaturgicky prestižně pojatý filmový festival Cinepur Choice. Putovní přehlídka obsáhne 8 českých kinopremiér od režisérů, kteří "prorážejí cestu ostatním".
Festival představí nová díla, která si žádají divákovu spolupráci a nabízejí možnost hlubšího prožitku v kině, který si diváci odnesou domů. „Vybrali jsme snímky, které představují budoucnost současného filmu. Chceme v podobě ucelené přehlídky Cinepur Choice nabídnout originální pohled na současné dění v audiovizuální kultuře, které hýbe světovými festivaly a přitahuje pozornost mezinárodní kritiky,“ říká hlavní koordinátor akce Otto Bohuš ze sdružení Studio 19.  
 
            „Například hrdina snímku Následky lásky (r. Paolo Sorrentino) žije naprosto rutinním a nezajímavým životem. Pak udělá jedno nečekané rozhodnutí a do jeho světa vtrhnou mafie, láska a smrt,“ popisuje uváděný film Zdeněk Holý, hlavní dramaturg přehlídky. „Takhle by to mohlo být i s naší přehlídkou. Diváci zkusí něco nového a úplně je to změní,“ usmívá se. V případě Sorrentinova filmu jde o soutěžní film z Cannes, oceněný celkem osmi domácími cenami. „Jsou to jednoduše filmy, které zvedají mezinárodní kritiku ze židle,“ říká hlavní dramaturg. Nepochybujeme o tom, že české diváky osloví. Cinepur Choice je jedinečná možnost vidět aktuální filmové lahůdky, aniž by diváci za výjimečnými zážitky museli cestovat na zahraniční festivaly.
 
V případě paraguayské režisérky Paz Encinaové festival objeví českému publiku nové režisérské jméno.  Její film Hamaca Paraguaya je nesmírně citlivý venkovský příběh.  Melancholickou atmosféru díla dotváří výtečná hudba, která ho spojuje se snímkem Most umění (r. Eugéne Green), dalším filmem Cinepur Choice, tentokrát francouzské provenience. Korejský zástupce Příběh filmu (r. Hong Sang-soo)se věnuje propojení filmu a našich životů a sleduje křižovatku osudů několika beznadějných loserů.  Hong Sang-soo je již delší dobu miláčkem evropské kritiky a jeho svérázné intimní filmy u nás uvedl před několika lety i karlovarský festival. Dalším evropským zástupcem je Marseille Angely Schanelecové.
 
Vysoké kvalitě programu odpovídá i důraz na kvalitní divácký zážitek – všechny filmy budou uvedeny na 35mm kopiích a s českými titulky. Pro diváky ve všech třech městech je připraven doprovodný program přehlídky, samozřejmostí je možnost koupě výhodné permanentky na všech osm filmů festivalu.
 

www.choice.cinepur.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika