Rido: Prodigy mi změnili život

Rido: Prodigy mi změnili život

10. 01. 2008  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (7)
Náš úspěšný dnb dj a producent boduje také v zahraničí. V deset večer to na B4B pod jeho taktovkou gradovalo jako při vystoupení headlinera v hloubi noci. Při pauzičce ho Obsession a Muzzy požádali o krátký rozhovor. Nápadně zapomněli na čas, ale vzhledem k tématům se není čemu divit.
Jsme malá země. Spousta muzikantů se solidní reputací má krom muziky i své civilní zaměstnání. Daří se tobě uživit muzikou?
V současné době se živím hudbou, ale není to dnb. Dělám zvukového technika ve studiu a skládám hudbu do televize. Zatím toho pro televizi není moc, ale doufám, že se to bude dál vyvíjet.

Jakou hudbu pro televizi děláš? Znělky, reklamy, nebo skládáš i filmovou hudbu?
Udělal jsme pár znělek, nějaké celé pořady, kupříkladu 3 plus 1 s Mirkem Donutilem. A zajímavou zkušeností byla i tvorba hudby k pohádce O uloupené divožence, kterou režíroval Milan Cieslar. Ten typ práce mě vždy hodně lákal, ale dostal jsem se k ní úplně náhodou. Strašně mě baví orchestrální filmová hudba, ale mám před sebou obrovskou cestu a musím se toho hodně naučit. Nejsem vystudovaný muzikant takže to všechno dělám pocitově a s tím si člověk dlouho nevystačí.

rido + obsession

Ale nějakou průpravu jsi pro skládání za ten rok studia v Austrálii získal, ne?
No to jasně, ale tam to bylo spíše zaměřené na zvuk. Měli jsme hudební nauku a takové ty věci kolem, ale stejně se snažím chodit na hodiny klavíru. Když jsem byl mladý, hrál jsem tenis a teď mi to hudební vzdělání chybí.

Ani jsi na nic nehrál?
Právě, že nehrál. Vždycky jsem ty klapky na klávesách nějak mačkal, ale všechno co mám jsou myšlenky a improvizace. Cítím, že to není dost. A co si budeme povídat, když si poslechneš nějakou zajímavou (!) filmovou hudbu, tak je to prostě nářez. Snažím se to dohánět, ale jak se říká: Čím je člověk starší, tím je to těžší. Hlavně ta trpělivost, to je strašné
:).

V jakém počítačovém programu děláš hudbu? Tví oblíbenci Noisia používají Cubase a některým lidem se váš zvuk zdá hodně podobný. Nechtěli bysme tou otázkou nějak napadat tvou originalitu, ale jak to tedy vlastně je?
Ne ne, vůbec ne. Ono je vlastně úplně jedno v čem děláš. Já nevím jak to dělá Noisia, ale člověk si svou cestu najde. Já jsem se hodně zdokonalil v sound designu právě v té Austrálii. Odjel jsem tam jenom s laptopem, a neměl jsem nic jiného než ho a takový malý controller. Když jsem měl po škole a po práci a zrovna jsem nedělal nic do školy, snažil jsem se dělat zvuky a tracky. Byl to takový pracovní rok a docela hodně jsem se naučil s Kontaktem (SW sampler, který Noisia taky používá). Má obrovské možností modulace zvuku, takže to ve finále funguje jako syntezátor. Dáš tam nějaký sampl a máš několik možností jak ten zvuk modifikovat. Ale ve finále je to fakt jenom na tobě, protože dneska už jsou ty limity jen v tvé hlavě. Samozřejmě u počítačů se vždycky dostaneš na konec CPU J. Čím víc prostředků máš, tím línější člověk je. Ale na druhou stranu se jich snažíš využít naplno. Dřív se dělaly tracky úplně jinak. Počítače byly vyloženě jen na čtení dat  a všechno se dělalo z těch HW mašinek.

Zažil jsi tuhle dobu? Když uvedu příklad, tak Ed Rush s Opticalem dělali hudbu tímto způsobem a teď se poslední rok-dva trápili s tím, jak přejít na ten jiný způsob skládání.
Tam je obrovský rozdíl v té energii. Analog má hrozně zajímavý charakter a je plnější. Ale na druhou stranu je velmi složité udělat v tom analogovém světě mixy nahlas. V digitalu dnes lidi používají množství multi-band kompresorů a limiterů a jsou schopný to nakopat takovým způsobem! Třeba poslední album Teebeeho - Anathomy je nahlas úplně strašně J! A to je druhá věc. Taková hlasitostní válka. Občas to bývá na úkor něčeho dalšího. Častokrát mi někdo z lidí, který se tím nezabývá tak dlouho pošle track, a má to tak nahlas, že zvuk má hrozně placatej.

Ale když mluvíš o tom Teebeem a Calyxovi, ti tu vyváženost našli docela dobře, ne? Jejich poslední album je pro mě špička.
To poslední album je super. Enigma mi z celého alba přijde nejlepší. Myslím, že je to skvěle udělaný, ale jediná věc co mě trošku mrzí je to že většina těch tracků zní hodně stejně. Oni našli takovou formuli, která strašně funguje, jsou tam zajímavé „vodní“ zvuky. Je to super, ale mrzí mě, že se tím nechali hodně unést, a všechny tracky jsou hodně podobné. Já mám moc rád Noisii. Hodně lidí sice říká, že to zní docela stejně, ale myslím si, že ten zvuk stejný není. Neustále experimentují a nespokojí se s tím jedním beatem, který funguje. Pořád jdou dál, posouvají se a tím se stále zlepšují.

Jo, ale viděl jsem jak mají na vystoupení napsaný seznam tracků, které hrát.
To není seznam! To měl jen názvy tracků, na kterém cdčku má které vypálené. Ty názvy se dost špatně na nosiče píšou. Já jsem s Martijnem hrál takže je to vážně tak J. Líbí se mi i jako djové, slyšel jsem jak Martijna tak Thijse a byla to špička.

Oni spíš začali přes tu tvorbu, ne jako djové.
Jasně! Což je neskutečné, oni vůbec nepředpokládali, že by se tím živili. Dělali to ze srandy, protože si chtěli dokázat, že jsou schopni udělat stejný track jako někdo jiný. Měli to jako koníčka. Místo toho, aby chodili hulit trávu do lesa, tak hulili ve studiu
:).

No a jak ty jsi začal s elektronickou muzikou? Byl dnb tím důvodem?
Já začal s úplně něčím jiným, dělal jsem gabber hardcore. A k elektronice jsem se dostal tak, že jsem v roce ‘92 slyšel Prodigy a změnilo mi to život. Zamiloval jsem se do rave, jel jsem na něm v období kdy z rave vznikl gabber hardcore, což byly rave melodie se strašně zkresleným a výrazným kopákem. To mě na chvíli docela bavilo.

A co byl ten popud který tě dostal na zlámanou scénu?
Normální vývoj řekl bych a potom i to, že se mi vždycky líbily projekty kde byly breaky . Rave měl výborné breakbeatové bicí. Správnej blázinec. Taky mě hodně ovlivnilo to, že jsem jel do Londýna a strávil tam nějakou dobu. Byl jsem na pár Mettalheadz parties v Dingwalls, což je klub na Camden Town, kde jsem viděl Loxyho, Doc Scotta a Goldieho. Tam jsem si koupil první desky, pak jsem se vrátil a koupil jsem si comp a Virus B syntetyzátor. Můžu vřele doporučit! Dnes se vyrábí Virus TI. Snad si ho jednou koupím, je to syntezátor snů. Jakýkoliv virus z té řady je skvělý. Nový je o generaci dál, po USB vše rovnou zaznamenává v compu, a funguje to také jako zvukovka. Stále používám béčko, ale víc teď využiju Kontakt, je kouzelný.

Znám jen pár tvých jednotlivých tracků. Uvažuješ o celém albu?
Nabídku jsem jednou dostal, ale mě to tak trvá než udělám track! Většině producentů to zabere třeba týden až měsíc, mě to trvá měsíc až dva. J Ale samozřejmě jsou tu i produktivnější chvíle. Dělal jsem remix pro Lukáše Brooklyna, ten mi trval pět dní, ale bylo to dost složité. With All my Heart je totiž tak dobrý track, že to nechceš zkazit. Já se to snažil vzít z druhý strany a předělat to. Docela se to povedlo, Lukášovi se to docela líbí, tak jsem rád.

Co tvoje promo? Nechtěl bys vsadit víc na reklamu?
Abych se přiznal, já ani nevím. Myslím, že mám v tom promotion pořád velkou mezeru. Nemám nikoho, kdo by mně s tím pomáhal a já nemám snahu se někam moc tlačit. Spíš se snažím soustředit na hudbu a říkám si, že když budu dostatečně dobrý, tak se to prostě povede. Ale samozřejmě budu rád, pokud by se našel někdo, kdo by mi s tím pomohl.

rido + obsession

Navázal jsi prý spolupráci s EZ Rollers. To je solidní zářez!
Je to už nějaký pátek, tady Čechách se objevil takový anglický dobrodruh, který byl s nimi v kontaktu. Dal jsem mu nějaké svoje věci, on jim to předal, líbilo se jim to a chtěli to vydat. Jenže to nakonec vyšumělo. Udělali si pro sebe jen dubplate. Hráli to a mělo to vyjít na jejich labelu Intercom. Ve finále to samozřejmě nevyšlo. Kdo dělá dnb, tak asi zažil že několik labelů má o věc zájem a nakonec to vyšumí. Já mám radost z Defcom.

Máš nějaké negativní zkušenosti s tím že uděláš track který se hraje, tak ti lidi naznačují, že už jsi za vodou. Nebo myslíš, že je to blbost?
Je to veliká blbost.

Takže být známý dj nedělá prachy? Brooklyn vydal na Subtitles, takže věřím že tu zkušenost měl.
To jo, ale Lukáš nedostal ani korunu za Subtitles! Já jsem dostal nějaké peníze za releasy co mám, ale Lukáš, co jsem slyšel, tak snad vůbec žádné. Je to složité. Můžu říct, že jsou labely co jsou fér, co nás chtěj podpořit.

Takže Subtitles nejsou fér?
Já to řeknu takhle. Subtitles jsou skvělí pro propagaci každého producenta. Subtitles je respektovaný label, vychází tam dobrá hudba a hodně lidí ho zná. Je to úspěch pro každého producent a zároveň skvělá reklama. Mám track na Subtitles, tím pádem můžu říct, že já jsem už někde jinde než kluci od nás z ulice, protože můj track si vybral Teebee. Lukáš i kdyby tam nebyl, je pro mě dobrý producent, super producent a hlavně super člověk. Doufám, že v budoucnu z nás něco nového vypadne.
 
Co ten společný track s Philipem TBC?
Není to hotové. Máme to rozdělané už skoro rok a teď jsme se tomu smáli, že to možná bude jeden z nejdéle rozdělaných tracků na světě. Hlavně to bylo i takové školení pro Filipa.
 
To říká on taky.
On k tomu přišel z té djské stránky a já z té druhé – producentské. Track jsme rozdělali, ale já v té době měl hodně jiných věcí a on si mezitím odskočil do Indie, takže stále ještě není kompletní, ale je to docela tvrdá záležitost.

Na tvé druhé myspace – ridocomposer jsou spíše downtempové věci. Jaká je tahle tvoje stránka? Co máš rád?
Mám rád všechno a abych se přiznal tak nejsem moc na jména. Já strašně žeru orchestrální hudbu a lidi jako John Williams, Ennio Morricone.

Chtěla jsem se zeptat, ten tvůj label JS, v této době už nefunguje?
To byla spíš vize. Po dvou releasech jsem si uvědomil, že nemá cenu mít label když tě nikdo nezná. Já nechtěl jít stejnou cestou jako ostatní, ale v taneční hudbě jsou určitá pravidla, která musíš respektovat, aby to fungovalo. Je skvělé dělat hudbu pro skvělý pocit a hudbu víc poslechovou než taneční. Na druhou stranu, když chceš s dnb uspět, tak to taneční být musí. Neříkám ale že nemůžeš být kreativní!

Máš nějaký svůj osobní objev který posloucháš?
Abych se přiznal, nejvíc poslouchám orchestrální hudbu. Pracuji ve studiu ČT a hodně nahráváme orchestrální věci. Skoro každý skladatel co tam přijde mě inspiruje. Teď jsme dělali nahrávku pro týpka z Rakouska, co dělá metal a k tomu má orchestrální podklad jako k filmu. S otevřeno pusou jsem koukal co jsme to nahrávali.Takové věci mě inspirují nejvíc. Taky mladý Brousek je jako skladatel fakt dobrej.
 
Ondřej Brousek z Monkey Business?
Jasně, ten. Mimo Monkey Business komponuje vyloženě symfonické věci.
 
Projekty, které tě nadchly?
Noisia, v Čechách Brooklyn a Morebeat. To jsou kamarádi, moje krev, jsou skvělí. Něco jsme udělali spolu, doufám že brzo bude nějaká další spolupráce. A od sousedů samozřejmě B-complex je stále lepší a lepší.

Máš rád MCs ? Zatím jsme tě s žádným neviděli, tak asi moc ne.
Já moc MCs nemusím a důvodů je několik. Většinou si neuvědomují proč tam jsou, co mají dělat a často přehluší hudbu. MC není na to, aby tam furt něco povídal, ale proto aby povzbudil publikum a uvedl další track nebo dělal lepší atmosféru pro dje. Ne proto, aby si tam honil vlastní triko, povídal v jednom kuse a limiter nastavený na zvuk pak všechny tracky pohltí, protože on tam křičí do mikrofonu a všechno ostatní je zmáčknutý.

Ani při nejlepší snaze se mi na netu nepodařilo sehnat žádný tvůj set. Proč to?
Set asi ne.Udělám nějaký promo set až dodělám nové věci. Své tracky moc do sítě nepouštím, protože se snažím aby vycházely na zahraničních labelech, a v případě že se to povede, byl bych sám proti sobě. Ty prodeje jsou dnes tak nízké, že by při neoficiální distribuci nemusely být vlastně žádné. Nejlepší možnost jak zjistit, že je ten track dobrý je pustit ho na akci. Hned vidíš všechny chyby a to je ta nejlepší kontrola.

Děkujeme za příjemný rozhovor!
 
www.myspace.com/ridojunglist
www.myspace.com/ridocomposer
www.myspace.com/defcomrecords

25.1. Rido vystoupí s Black Sun Empire v klubu Cross
26.1. vystoupí společně s Morebeat ve Slaném

Foto: Muzzy
7 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
fnop
20. 01. 2008 | 01:28:33
+0 | -0

skvely

tsyjeee, tak konecne je na svete.)

a stoji za to, gratule:))) moc fajn
waran
12. 01. 2008 | 23:57:09
+0 | -0
pašák jeden:)

Jamauba
12. 01. 2008 | 17:13:29
+0 | -0
jj, dobre interview!
fly
12. 01. 2008 | 01:13:45
+0 | -0
very gud:)
Teczka
11. 01. 2008 | 22:56:57
+0 | -0
1*
joshek
11. 01. 2008 | 22:34:02
+0 | -0

yeah!

v obou bodech souhlasim s Hanickou :]

11. 01. 2008 | 16:14:25
+0 | -0
super rozhovor, martinko! a rido je frajer :)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika