Darjeeling s ručením omezeným

Darjeeling s ručením omezeným

22. 01. 2008  |  Autor: Little_Lo  |  Komentáře (0)
Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější...
Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech.

Režie: Wes Anderson
Hrají: Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Irfan Khan, Barbet Schroeder, Camilla Rutherford, Bill Murray, Anjelica Huston, Natalie Portman

Dobrodružný / Komedie / Drama
USA, 2007, 91 min

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika