Recenze lednových novinek

Recenze lednových novinek

05. 02. 2008  |  Autor: dance-girl  |  Komentáře (4)
Co předváděli Djs v prvním měsíci tohoto roku na akcích, již víme. Co však vytvořili hudební producenti? Přinášíme recenze desek zejména z oblasti trancu a příbuzných stylů. Ke každé recenzi je krátká ukázka a nenasytům doporučujeme návštěvu myspace dotyčného producenta, kde jsou songy obvykle k poslechu v delších verzích.
Marcus Schossow & Thomas Sagstad – Crepuscolo
styl: (progressive) house
label: Oxygen Recordings
play ukázka

Marcus SchossowŠvéd Marcus Schossow se v minulém roce zapsal do povědomí mnoha fanoušků elektronické hudby zejména díky svému singlu Mr. White s poněkud přidrzlým dívčím vokálem, dále díky vtipně pojaté radioshow Tone Diary a v neposlední řadě projektem parodujícím Deadmau5e zvaným Deadrat6. Avšak tento pán má nejen smysl pro humor, ale též pro hudební tvorbu. Při poslechu original mixu se dostáváme do jižní Itálie či Španělska v době západu slunce (samotný název singlu se překládá jako soumrak či úsvit), na nebi pozvolna vyvstávají červánky, kolem vane teplý lehký větřík, sedíme u moře s piňa coladou v ruce a chystáme se se na večerní zábavu. Za zvuků kytary jdeme mezi lidi, kteří si mezi sebou vesele povídají, smějí se, nakupují, pojídají, popíjejí a neřeší běžné problémy. Breaks mix – jak už název napovídá – přidává do songu něco málo lámaných beatů, což je ten nejdůležitější rozdíl oproti original mixu. Thomas Sagstad ve svém remixu zásadně přidal na elektro prvcích, do melodické sekvence též připojil poklidnější plochy připomínající Mobyho Go a daĺší nedefinovatelné elektro pazvuky. Stojí také za zmínku, že Marcus zavítá v dubnu i do České republiky.

John B – Mr. Freud/Red Sky
styl: (elektro) dnb
label: Beta Recordings
play ukázka

john bJeden z headlinerů únorové Apokalypsy, elektro-drum'n'bassový šílenec John B, strávil také nějaký čas ve studiu, aby své fanoušky obdaroval novou plackou. A dle pozitivních ohlasů můžeme usoudit, že se mu to povedlo na výbornou. První track se pyšní jménem slavného zakladatele psychoanalýzy (že by Johnova vlastní zkušenost s touto metodou?) a nese se v příjemně poslechovém rytmu. Zezačátku nás uvítá ženský hlas odříkávající položky jako „money, love, sex, violence“ a další výplody z psychoanalytického křesla, poté se rozběhne jednoduchá elektronická melodie. To následujícímu Red Sky stojí za to věnovat více pozornosti. Lámané beaty se snoubí s osvědčeným hláskem Shaz Sparks a společně ještě s pár úhozy do kytary a hlavním vrzavým motivem vytvářejí opravdovou lahůdku pro uši. Nečekejte však žádnou baladu pro zamilované párečky – tenhle song má grády!

Tomcat & Rudeboy feat. Angerfist - Alles Kut Enter
styl: hardcore
label: Masters Of Hardcore
play ukázka

r3 Na chvíli se přesuneme do tvrdších vod, a to konkrétně do oblasti holandského gabberu. Pod tímto vinylem jsou jako hlavní tvůrci podepsaní Tomcat a Rudeboy, mě ale daleko více zaujali sekundující Angerfist – tři maskovaní mladíci, jimž má mj. v dohledné době vyjít druhé autorské album Mutilate. První track Alles Kut Enter je určen všem liberálům, což Danny a jeho kumpáni deklamují opakováním slova „vrijheid“ (svoboda), a možná i proto je tento track nejměkčí na celém EP. TNT na nás již zezačátku vyrukuje s dunivým spodkem nesoucím se v typickém hardcorovém rytmu, nechybí však ani breakdown a vokální doprovod, jež je jako obvykle okořeněn spoustou slov, která mají v základu „fuck“. A co říci k poslednímu Put It Up? BPM v hardcorových normách, možná až příliš mnoho rapu, na parketu však jistě party-killer.

Showtek – We Live For The Music/Scratch

styl: hardstyle
label: Dutch Master Works
play ukázka

showtek Bratrská dvojice z holandského Eidhovenu, jejíž djský a bavičský um jsme měli na sklonku roku možnost zakusit na party Techno Masters v Benešově, začala rok 2008 více než úspěšně. 26. ledna se na exkluzivním X-Qlusive Showtek Duro a Walt ukázali nizozemskému publiku ve všech možných barvách s několika hudebními hosty a k této příležitosti vyšla i hymna We Live For The Music. Skladba mi připadá na Showtek relativně měkká, avšak typický hardstylový beat samozřejmě nesmí chybět. K tomu stačí ještě přidat občasné zacinkání a houkání požárních sirén, jako hlavní motiv pak piánko a la kabaret 40. let, pár drsnějších hlášek, nenáročnou melodii, a track je na světě. Skladba Scratch představuje průměrnou kvalitní hardstylovou produkci, velké plus dávám za zrychlující se beaty kolem 3. minuty a elektro synth v závěru. Bez mučení se přiznávám, že jsem od Showtek slyšela zdařilejší výtvory než právě dva výše zmíněné.

Jesselyn – Tank/Celestine
styl: hardtrance
label: Silicon Recordings
play ukázka

Jesselyn – Tank/Celestine Holandská blonďatá krasavice přináší nový vinyl, kde prezentuje svou hardtrancovou tvorbu. Zezačátku si zřejmě usmyslela, že nás přejede tankem. Ale co to slyším? Rytmus, který bych jako hartrancový zdaleka neoznačila, podivná melodická smyčka – to bude asi nějaký omyl. Houpavá tralalačka, kterou asi Jess narychlo uklohnila, aby měla na desce více než jeden track. K tomu snad jen dodávám – méně je někdy více. Zato Celestine ukazuje pravou tvář této dívčiny, jež je autorkou pecek jako Contact nebo Omnia. Hutné basy, chytlavá melodie, nenásilná gradace... pokud jste se již s dřívější Jessyinou tvorbou setkali, nejspíše víte, o čem mluvím. Hodně povedená skladba, jež však přece jen stojí o stupínek níže než předchozí díla této dámy.

Lemon & Einar K – Anticipation/Hold Me Now
styl: trance
label: Flashover Recordings
play ukázka

Lemon & Einar K – Anticipation/Hold Me Now Norské duo Lemon & Einar K loni zabodovalo na Ferryho labelu svým debutovým vinylem Hope/Autumn Radicals. Přiblížila se jejich další placka kvalitám prvního releasu? Skladba Anticipation rozhodně ano. Zezačátku nás uvítají tlumené dívčí vzechy na příjemném podkladu, po delší chvíli piánko, kterého však s roustoucí gradací ubývá na úkor rostoucí energie. Máte chuť létat? Pak jste na správné adrese! Tahle pecka k tomu totiž přímo vzbuzuje. Neustále se opakující melodie pisklavých trumpetek, která nás pokaždé vynese o něco výš. Zkrátka breakdown jak má být! Když se zdá, že skladba pomalu skončí, následuje druhé kolo neúnavně se opakující melodické smyčky, a poté opět jemné vokálky a pomalé zakončení. Podobnou chválu bohužel nemůžu pět na Hold Me Now. Do elektra laděnou vrzavou basovku bych přežila, ale mužské vokály společně s rockovými prvky přibližují tuto skladbu až příliš blízko k hranici popu.

Ernesto vs. Bastian – Thrill
styl: techtrance
label: High Contrast
play ukázka

Ernesto vs. Bastian – ThrillHymna letošní Trance Energy již také spatřila světlo světa. Opět se jedná o tvrdší podobu trancu, od přechozí Advanced či The Future se však poněkud liší nižším stupněm melodičnosti. Tentokrát se nelehkého úkolu zkomponovat vlajkový song pro holandský trancový svátek zhostilo holandské duo Ernesto vs. Bastian a jejich konečný výtvor je jistě pro mnohé překvapením. Po předchozí rozpačitém a ne příliš povedeném vinylu Unchained Melody se mohou Edwin Koelewijn & Ernesto van der Meij pochlubit skutečně našláplou parketybořící peckou. Ne, nasládlé vokálky ani táhlé melodické rozjímání nečekejte. Zato vám slibuji bohatou dávku hutných beatů a smyček, které vás nenechají jen tak v klidu stát. Jen uprostřed se dočkáte jakéhosi náznaku ženského hlasu, jenž však vmžiku vplyne zpět do techtrancového rytmu. Na domácích repráčcích bohužel Thrill zdaleka nevynikne tolik jako na party s pořádnou zvukovou aparaturou a natěšeným publikem. Reflecting Diversity Remix je určen spíše pro poklidnější povahy a na parketu by nejspíše neobstál. Stručně řečeno - nuda na n-tou. Dobrou zprávou je, že se dočkáme ještě několika dalších remixů, avizován je například od svěřence holandského labelu Intuition Cliffa Coenraada.

Sia – The Girl You Lost To Cocaine (Remixes)
styl: techtrance / house
label: Doorn Records
play ukázka

Sia – The Girl You Lost To Cocaine (Remixes) V pořadí třetí release Sanderova labelu si vzal tentokráte do parády skladbu stále oblíbenější americké zpěvačky Sii. Je jasné, že za velkou část popularity vděčí tento song svému názvu, ale upřímně, koho z vás nezajímalo, jak to vlastně bylo s tím nebohým děvčetem? Sanderův remix se pohybuje v techtrancových vodách, většinu skladby můžeme slyšet poněkud minimalistické samply ve stylu Riff občas doplněné ústřižky vokálu. Ideální v případě, že se potřebujete učit, případně dělat cokoli jiného, při čem není žádoucí být vyrušován hudbou. Upřímně – Sanderova produkce mi v poslední době opravdu moc nesedí. To Stonebridge remix je oproti tomu skvost! Vokální sekvence dostávají daleko větší prostor, celý track se nese v příjemně houpavém housovém rytmu, jež mu padne jako ulitý.

Airbase – Garden State/Moorea
styl: trance
label: Somatic Sense
play ukázka

Airbase – Garden State/Moorea Pravda, Garden State už je venku poněkud delší dobu, dohromady s Mooreou ale vyšel teprve nedávno, tak proč si jej nepřiblížit a neprozkoumat svět Jezpera Söderlunda. Do své zahrady nás tento seveřan pozve nejprve jen nahlédnout za doprovodu podmanivých beatů a občasného piánka, avšak netrvá dlouho, a můžeme vidět rozlehlá květinová pole v celé své kráse. Tu a tam zaslechneme cvrlikající ptáčky, kolem nás poletují motýli, a my za doprovodu mírně melancholické melodie obdivujeme krásu, která je všude kolem nás. Poté, co se dostatečně pokocháme, pomalu odcházíme zpět, vzpomínaje na přechozí zážitky, opět za doprovodu jemné basové linky. Pokud jste někdy hledali definici slova uplifting, zde ji máte! Skladba s názvem Moorea začíná jemným dívčím vokálkem, který se několikrát zopakuje, po chvíli se k němu přidá do společnosti dunivý spodek a nedlouho poté i melodická smyčka. Zhruba kolem páté minuty však všechno pomine, a hlavní slovo dostává jemná táhlá melodie vzbuzující sentimentalitu až melancholii. Track jako dělaný pro potemnělá deštivá odpoledne.

Jose Amnesia feat. Jennifer Rene - Invincible
styl: progressive trance
label: Armind
play ukázka

Jose Amnesia feat. Jennifer Rene - Invincible Další počin z dílny italského progressive trance producenta nazvaný Invincible – nepřemožitelný. Po předchozích singlech jako Louder a Wouldn't Change A Thing přichází s další pohodově laděnou vokální peckou. Opět se setkáváme s pomalejšími beaty, krásným hlouběji laděným vokálkem Jennifer. Zejména v zasněných pomalých pasážích tento hlasový výkon naplno vynikne, v závěru songu jsme pak svědky Jenniny touhy být milována a za doprovodu veršů „love me, just love me“ je nám jasné, že pro nás to jistě nebude problém. Original mix se od Siedova, jenž má poněkud výraznější basy, nijak markantně neliší. Kvalit Louder sice nedosahuje, ale pro mě povedenější než předchozí Wouldn't Change A Thing. Jak je vidět, americko-italská kooperace opět přinesla své ovoce.

forum
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

07. 02. 2008 | 23:38:31
+0 | -0

OuuuYaeh!!!

Skoro sem se tam vydel na těch rozkvetlých loukách s motýlky u Airbase:-D

Ernesto vs. Bastian – Thrill nemaj chybu..,Jose Amnesia..hmm:-D

A mimochodem už mě nebaví tihle samozvaní kritkové viz Marek...

Trance 4 Ever
ElectroGirl
07. 02. 2008 | 08:30:48
+0 | -0
2 Marek: bez se bodnout, fakt...
Aki
06. 02. 2008 | 20:04:04
+0 | -0
Nevím tak proč, mně tyto recenze ničím závadné nepříjdou, ba naopak a jsem rád, že tu něco takového je, že si dance-girl vyhradila svůj čas a mnohým tu tak určitě rozšířila obzory (at už konkrétními tracky či jinými informacemi o interpretech). Spíš mám pocit, že tady někomu dělá problémy, že slečna má takový hudební rozhled a smysl pro stylistiku. Dej odkazy na tvé články, rádi se podíváme :)
Marek
06. 02. 2008 | 13:47:07
+0 | -0
Holko nebo devenko ehm sorry ale jsi trosku uplne mimo... dnes uz je redaktor fakt kazdej!!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika